to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:09 | 10.06.2013

Πολιτική

Εξ όνυχος η αλεπού

του Θοδωρή Βώσσου




Ξεφυλλίζοντας  τους Δρόμους της αριστεράς του Σαββάτου 25/05/13, αισθάνθηκα την ανάγκη να σχολιάσω δημόσια τις θέσεις  συντρόφων για φλέγοντα ζητήματα που έχουν να κάνουν με το τι μέλει γενέσθαι ενόψει του συνεδρίου , όπως επίσης και τι πολιτική θα πρέπει να ακολουθήσουμε ως αναφορά στα ΜΜΕ. Συμφωνώ με τον τίτλο του σ. Γ. Θεωνά «Εξ όνυχος ο λέοντας».  Ας δούμε λοιπόν τι νύχια είναι αυτά προκειμένου  να προσδιορίσουμε τον κάτοχο τους.

Ισχυρίζεται ο σ. πως οι συνιστώσες είναι αναγκαίες στην παραπέρα πορεία του κόμματος. Εύλογα λοιπόν μπαίνει το ερώτημα. Η ζύμωση, η δημοκρατική συζήτηση ανάδειξης  της  πλειοψηφούσας  άποψης που θα γίνεται; Στα ανώτερα κλιμάκια του κόμματος η στη βάση των μελών που εξ αντικειμένου θα έχουν την ευθύνη της δημοκρατικής ανάδειξης στελεχών και της κυρίαρχης πλειοψηφικής άποψης του κόμματος ; Αν η απάντηση είναι η πρώτη τότε μπορούμε εύκολα να φανταστούμε ότι τα χιλιάδες μέλη που στρατεύτηκαν και εκατοντάδες άλλα που θα στρατευτούν στις γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ, η θα πρέπει να γραφτούν και σε μια συνιστώσα η θα πρέπει να γίνουν οι νεροκουβαλητές τους, η θα πρέπει να πάνε από εκεί που ήρθαν. Έχω την γνώμη πως αυτό που γινόταν στο  ΚΚΕ και που από ηγετική θέση έζησε ο εν λόγω σύντροφος δεν πρέπει επ΄ουδενί να επαναληφθεί, δηλαδή, οι ελέω θεού φωστήρες του σοσιαλισμού, του κομμουνισμού,  του μαρξισμού, η οποιουδήποτε  -ισμού να αποφασίζουν κάπου σε κάποια γραφεία και να κατεβάζουν τις αποφάσεις τους για «έγκριση», στα μέλη.

Αντίθετα η δημοκρατική αντιπαράθεση των ιδεών και των διαφόρων αντιλήψεων θα πρέπει (ενδεχομένως σταδιακά), να διαχυθεί στα μέλη. Εκεί είναι ο χώρος της ζύμωσης. Εκεί θα δείξουν οι απόψεις  του κάθε ένα, πόσο αντέχουν στην πραγματική δοκιμασία. Και να πούμε και ένα πολύ βασικό. Ακόμα και στην περίπτωση που η «σωστή» άποψη είναι μειοψηφία, ο μοναδικός χώρος που θα μπορούσε να προχωρήσει και να αλλάξει τους συσχετισμούς είναι η οργάνωση των μελών.  Θα πρέπει ωστόσο να υπάρχει σεβασμός στην διαφορετικότητα και να μην θεωρείται γραφικός κάποιος που έχει διαφορετική άποψη από την πλειοψηφούσα, όπως πολύ καλά γνωρίζει από την θητεία του στο ΚΚΕ και ο σ. Θεωνάς. Λοιπόν για να ξεκαθαρίζουμε τα πράγματα. Θεωρώ αντιδημοκρατική και ως εκ τούτου άδικη την πρόταση του σ. οι συνιστώσες να συμμετέχουν με ποσοστώσεις στα ανώτερα όργανα του κόμματος και  ιδιαίτερα όταν δεν γίνεται η  παραμικρή νύξη για τους εκατοντάδες χιλιάδες μέλη και ψηφοφόρους  που συντάχθηκαν στην προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ.

Αντίθετα πιστεύω πως θα ήταν σκόπιμο να υπάρξει ποσόστωση για τα νέα μέλη που δεν ανήκουν σε συνιστώσες ,  ανάδειξη τους  σε στελεχικό δυναμικό, της τάξης του 30%. Χρειάζονται λοιπόν συγκεκριμένες  απαντήσεις γιατί μέχρι τώρα δεν έχω ακούσει κάτι σχετικό από τις συνιστώσες.  Εξ όνυχος την αλεπού, καταλαβαίνω εγώ  με τα λεγόμενα σας, σύντροφε Θεωνά. Θα ήθελα επίσης να επισημάνω πως υπάρχει και ένα κείμενο, απόφαση της συνδιάσκεψης  με το οποίο αν συμφωνούμε θα πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι μαζί για την υλοποίηση του.  


Απευθυνόμενος στους σ. που ασχολούνται  με τα Μέσα  Μαζικής (επιλεκτικής) ενημέρωσης, θα ήθελα να υπενθυμίσω, επειδή δεν ακούστηκε όσο θα έπρεπε, πως τα ΜΜΕ αποτελούν εκτός από μια κορυφή  του τριγώνου (κυβέρνηση-τράπεζες-ΜΜΕ)και ένα ισχυρό εργαλείο ποδηγέτησης της συνείδησης  του λαού, προκειμένου να τον καθυποτάξουν. Το πόσο ισχυρό είναι αυτό το εργαλείο φαίνεται διαχρονικά από τα αποτελέσματα της χρήσης του. Το άσπρο έγινε μαύρο, το ψέμα αλήθεια, το κακό καλό και πάει λέγοντας.

Δεν αρκεί μόνο η αξιοποίηση των υπαρχόντων νόμων προκειμένου να προωθήσουμε τον πλουραλισμό στα ΜΜΕ. Σε περίπτωση που ανέβουμε στην κυβέρνηση θα πρέπει να θεσπίσουμε και νόμους που θα τιμωρούν την ασυδοσία την συκοφαντία και το ψέμα, όπως και τέτοιους που το δημόσιο αυτό αγαθό θα αποτελέσει μέγιστη δύναμη των ανθρώπων της εργασίας,  ενάντια στην αντίδραση και τον σκοταδισμό.


Δυνατά λοιπόν σύντροφοι, προκειμένου να πάμε ενωμένοι, όσο γίνεται περισσότερο, στο συνέδριο, για την ανατροπή και την σταδιακή κατεδάφιση των βάρβαρων αυτών κοινωνικών σχέσεων.


Θ. ΒΩΣΣΟΣ
Ιούνιος 8- 2013

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)