to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:16 | 14.04.2020

Πολιτική

Έφη Αχτσιόγλου: Ένα εντελώς νέο τοπίο στα εργασιακά μετά την καραντίνα

«Τα μέτρα της κυβέρνησης στην οικονομία και την εργασία απέχουν από τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας. Είναι λάθος στην ποσότητα, την ποιότητα και τον χρόνο»


«Τα μέτρα της κυβέρνησης στην οικονομία και την εργασία απέχουν από τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας. Είναι λάθος στην ποσότητα, την ποιότητα και τον χρόνο», τόνισε η Έφη Αχτσιόγλου στην εκπομπή “Παρατηρητήριο COVID–19”, στο “Κόκκινο 105,5”.

Τα μέτρα αυτά, πρόσθεσε, «είναι λίγα σε ποσότητα, ένα δημοσιονομικά πολύ μικρό πακέτο συγκριτικά με το τι γίνεται στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Είναι ποιοτικά λάθος, διότι οποιαδήποτε ενίσχυση, ακόμα και τα 530 ευρώ τον μήνα, συνδέεται με αναστολές συμβάσεων εργασίας και εκ περιτροπής εργασία, όλα συνδέονται με την υποβάθμιση της εργασίας. Είναι εσφαλμένα και στον άξονα του χρόνου, διότι η κυβέρνηση λειτουργεί με τη λογική του “βλέποντας και κάνοντας”, η οποία είναι τελείως εσφαλμένη όταν γνωρίζει ότι η ύφεση έρχεται και είναι προδιαγεγραμμένη».

Η κ. Αχτσιόγλου σημείωσε ότι «η κυβέρνηση βλέπει την κρίση ως ευκαιρία για να κάνει μία γενικευμένη αναδιάρθρωση στην αγορά εργασίας ώστε, όταν τελειώσει η καραντίνα, να βρεθούμε σε ένα εντελώς νέο τοπίο εργασιακών σχέσεων, όπου όλα θα είναι υποβαθμισμένα και η όποια διεκδίκηση για μισθούς, ωράρια και προστασία της εργασίας θα ξεκινάει από πολύ χαμηλότερο επίπεδο και θα επικρατεί το διευθυντικό δικαίωμα του εργοδότη». Υπενθύμισε, ακόμα, ότι «η ΝΔ, πολύ πριν τον κορωνοϊό, έκανε αρνητικές επιλογές για τους εργαζόμενους, όπως η αποδόμηση των συλλογικών συμβάσεων και η κατάργηση μέτρων προστασίας των εργολαβικών εργαζομένων».

Αυτή τη στιγμή, υπογράμμισε, «πολύ μεγάλα τμήματα του πληθυσμού είναι στον αέρα χωρίς να παίρνουν ούτε το πενιχρό επίδομα των 530 ευρώ», μη επιδοτούμενοι άνεργοι, επισφαλώς εργαζόμενοι, εποχικοί, εργαζόμενοι στον πολιτισμό «έχουν βιοποριστικό ζήτημα. Για την κυβέρνηση ήταν και παραμένουν αόρατοι. Εμείς προτείνουμε να υπάρξει οριζόντια κάλυψή τους με έκτακτο επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης, ύψους 1,5 δισ. ευρώ».

Αναφερόμενη στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «πρέπει το κράτος να καλύψει πλήρως τους μισθούς των εργαζομένων που πλήττονται, με υποχρέωση των επιχειρήσεων να διατηρήσουν τις ίδιες θέσεις και σχέσεις εργασίας για άλλους 6 μήνες». Επίσης, σημείωσε, «προτείνουμε άμεση μη επιστρεπτέα επιδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ύψους 3 δισ. ευρώ, για να έχουν ένα κεφάλαιο κίνησης. Με την ενίσχυση των επιχειρήσεων και την προστασία των εργαζομένων μπορούμε να ξεκινήσουμε την επόμενη μέρα περίπου με τις ίδιες συνθήκες προ υγειονομικής κρίσης».

Τέλος, για την αντιμετώπιση της αντιπολίτευσης από την πλειοψηφία των μέσων ενημέρωσης τόνισε ότι «είναι ζήτημα δημοκρατίας, δεν είναι απλώς ένα πρόβλημα μονομερούς ενημέρωσης. Όποιος πει μία φράση που να αμφισβητεί επιλογές της κυβέρνησης θεωρείται ότι είναι σχεδόν μειοδότης. Έχουμε έναν υπουργό Ανάπτυξης που χλεύασε τους πολίτες και όποιος τον κατακρίνει θεωρείται ότι δημιουργεί πρόβλημα στην εθνική ενότητα, αυτά τα πράγματα είναι ακραία».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)