to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:44 | 13.04.2020

Πολιτική

Απεντάξεις ήδη εντεταγμένων στο ΕΣΠΑ έργων και χειραγώγηση πόρων δισεκατομμυρίων ευρώ με πρόσχημα τον κορωνοϊό

Η κυβέρνηση ουσιαστικά απεντάσσει με πρόσχημα τον κορωνοϊό, ήδη ενταγμένα στο ΕΣΠΑ έργα που δεν έχουν προλάβει να συμβασιοποιηθούν, τα οποία η ίδια προσδιορίζει, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΠΣ στο ύψος των 8 δις ευρώ περίπου, με κίνδυνο τα χρήματα αυτά να χαθούν.


Εναν χρόνο πριν την λήξη της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου (2013-2020) και  4 χρόνια πριν τη λήξη της περιόδου επιλεξιμότητας (2023) η κυβέρνηση ουσιαστικά απεντάσσει με πρόσχημα τον κορωνοϊό, ήδη ενταγμένα στο ΕΣΠΑ έργα που δεν έχουν προλάβει να συμβασιοποιηθούν, τα οποία η ίδια προσδιορίζει, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΠΣ στο ύψος των 8 δις ευρώ περίπου, με κίνδυνο τα χρήματα αυτά να χαθούν. 

Το ζήτημα αναδεικνύουν με ερώτηση και αίτημα κατάθεσης εγγράφων (ΑΚΕ) 44 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με πρωτοβουλία της Θεοδώρας Τζάκρη, προς τον υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, σχετικά με απεντάξεις ήδη εντεταγμένων στο ΕΣΠΑ έργων και χειραγώγηση πόρων δισεκατομμυρίων ευρώ με πρόσχημα τον κορωνοϊό.
 
Για το ίδιο θέμα τοποθετήθηκε νωρίτερα σήμερα και ο τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος έκανε λόγο για ανοχή των περιφερειαρχών της ΝΔ, ειδικά σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο.
 
Ακόμα και αν η αντιμετώπιση της πανδημίας, υπογραμμίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, πρόσθεσε ανάγκες χρηματοδότησης επιχειρήσεων, εργαζομένων, του συστήματος υγείας κλπ, δεν μειώθηκαν οι ανάγκες της χώρας σε δράσεις, έργα και υποδομές, για παράδειγμα στον τομέα του περιβάλλοντος (ύδρευση, αποχέτευση, αντιπλυμμηρική προστασία) ή της εξοικονόμησης ενέργειας που εξακολουθούν να αποτελούν τομείς προτεραιότητας. 
 
Πέρα από το γεγονός ότι τέτοιου είδους έργα στοχεύουν στην κάλυψη των τοπικών αναγκών, είναι αυτά που θα συμβάλλουν στη συγκράτηση της οικονομικής ύφεσης που έρχεται και θα προσφέρουν θέσεις εργασίας και δουλειές σε τοπική κλίμακα.  
 
Πρόκειται για κατά τεκμήριο ώριμα έργα των Δήμων και των Περιφερειών (αφού έχουν αξιολογηθεί και ενταχθεί από τις Διαχειριστικές Αρχές του ΕΣΠΑ), τα οποία οι Δήμοι και οι Περιφέρειες της χώρας διεκδικούσαν για δεκαετίες και για τα οποία απαιτήθηκε πολύς χρόνος και πληρώθηκαν μελέτες από τους φορείς τους προκειμένου να ωριμάσουν ώστε να ενταχθούν από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα.
 
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν πως η κυβέρνηση της ΝΔ και ο Υπουργός Ανάπτυξης δεν έχουν το δικαίωμα να θέτουν σε κίνδυνο έργα ζωτικής σημασίας για τους Δήμους και τις Περιφέρειες και τους πολίτες της χώρας μόνο και μόνο για να χειραγωγήσουν 8 δις πόρους του ΕΣΠΑ και να τους ξαναμοιράσουν με διαδικασίες εξπρές με τον τρόπο που οι ίδιοι επιθυμούν παρακάμπτοντας τον δημοκρατικό προγραμματισμό, δηλαδή για λόγους καθαρά παλαιοκομματικούς που επαναφέρουν στο προσκήνιο παλαιές πρακτικές.
 
Οι βουλευτές τουΣΥΡΙΖΑ ρωτούν μεταξύ άλλων τον Υπουργό Ανάπτυξης:
Με βάση ποιόν προγραμματισμό, ποιά κριτήρια και ποιές διαδικασίες θα προβείτε στην απένταξη ήδη εντεταγμένων έργων που δεν έχουν προλάβει να συμβασιοποιηθούν και στην ένταξη των νέων; 

και παράλληλα ζητούν μεταξύ άλλων να προσκομίσει: 
τα έγγραφα των Δήμων και των Περιφερειών της χώρας, που να αναφέρεται σε ποια φάση βρίσκονται τα συγκεκριμένα έργα, π.χ. ημερομηνία δημοπράτησης, αξιολόγηση προσφορών, προσυμβατικός έλεγχος, έγκριση τευχών δημοπράτησης, κλπ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)