to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:01 | 11.04.2020

Οικονομία

Σύννεφα λιτότητας και αντιδράσεις, μετά το φιάσκο του Eurogroup

Οι δεξιόστροφες κυβερνήσεις σε Γερμανία, Ολλανδία και Αυστρία, ουσιαστικά σαμποτάρισαν την πιθανότητα να υπάρξει μια ισχυρή και αλληλέγγυα απάντηση στην κρίση του κορωνοϊού, προκαλώντας ήδη μεγάλες αντιδράσεις αλλά και ανησυχία για τη συνοχή της Ε.Ε.


Μετά το «Nein» στο κορονο-ομόλογο από τους (κατά τον χαρακτηρισμό του Δημ. Παπαδημούλη) «ευρω-τσιγκούνηδες του Βορρά», καταγράφονται οι πρώτες σφοδρές αντιδράσεις: ο  Πορτογάλος πρωθυπουργός αμφισβητεί την αφοσίωση της Ολλανδίας στις αρχές και λειτουργίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκτοξεύοντας τροχιοδεικτικά πυρά κατά της Χάγης.

Ο Αντ. Κόστα, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται ολόκληρη το Σάββατο στο πρακτορείο Lusa αναφέρει χαρακτηριστικά «πρέπει να μάθουμε εάν μπορούμε να συνεχίσουμε ως 27 στην Ε.Ε. και 19 στην Ευρωζώνη, ή εάν υπάρχει κάποιος που θέλει να μείνει πίσω. Προφανώς αναφέρομαι στην Ολλανδία».

Μεταξύ άλλων ο Κόστα υπεραμύνθηκε των δράσεων της Κομισιόν στην κρίση αναφέροντας ότι «μέχρι τώρα έχει ενεργήσει στο μάξιμουμ των δυνατοτήτων της. Τώρα η ευθύνη πέφτει στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Δεν υπάρχει μεταφορά ευθυνών στις Βρυξέλλες».

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Αντόνιο Κόστα επιτίθεται στην Ολλανδία, η οποία ευθύνεται εν πολλοίς για το φιάσκο της περασμένης εβδομάδας, αλλά και για τις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις των τελευταίων ημερών.

«Αυτή η ομιλία [του Ολλανδού υπ. Οικονομικών] ήταν αηδιαστική στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή είναι η σωστή λέξη: Α-η-δια-στι-κή. Δεν είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε τους Ολλανδούς υπουργούς Οικονομικών όπως τους ακούγαμε το 2008, το 2009, το 2010 και τα επόμενα χρόνια» είχε σχολιάσει την περασμένη εβδομάδα, όταν ο Ολλανδός ΥΠΟΙΚ, Γούπκε Χούκστρα δεν είχε κανένα πρόβλημα να προκαλέσει και να προσβάλει εκατομμύρια ανθρώπους προτείνοντας να γίνει έρευνα γιατί ορισμένες χώρες δεν έχουν τα δημοσιονομικά περιθώρια να αντιμετωπίσουν την νέα κρίση παρά το γεγονός ότι η Ευρωζώνη είχε 7 χρόνια συνεχούς ανάπτυξης.

Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ: Η ιδέα των κορονο-ομολόγων θα επικρατήσει στο τέλος

«Θα ήταν λάθος να πούμε τώρα αντίο στην εισαγωγή των κορονο-μολόγων ή των ευρωομολόγων τώρα», δήλωσε από την πλευρά του ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε κοινή συνέντευξή του στην εφημερίδα Die Welt και σε άλλες εφημερίδες της Leading European Newspaper Alliance (LENA).

Ο Γιουνκέρ είπε μεν ότι «Ο χρόνος για την έκδοση κορονο-ομολόγων δεν έχει ακόμα ωριμάσει», αλλά πρόσθεσε πως «η ιδέα των κορονο-ομολόγων στο τέλος θα επικρατήσει. Η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσει να εργάζεται προς αυτόν τον στόχο και να καταστήσει σαφές στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, την Ιταλία και την Ισπανία, ότι το κάνουμε».

Δημ. Παπαδημούλης: Η κρίση του κορωνοϊού αναδεικνύει τα δομικά ελλείμματα μιας δεξιοκρατούμενης και γερμανοκρατούμενης ΕΕ

Θυμίζουμε ότι, σε μία απόφαση που χαρακτηρίστηκε κατώτερη των περιστάσεων, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν την Πέμπτη για  ένα πακέτο βοήθειας  το οποίο περιέχει κυρίως τρία στοιχεία: προληπτικές πιστωτικές γραμμές από το ταμείο διάσωσης ΕΜΣ / ESM, ένα ταμείο εγγυήσεων για επιχειρηματικά δάνεια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και ένα πρόγραμμα επιδότησης των βραχείας διάρκειας εργαζομένων. Ενώ, το ζήτημα των κορονο-ομολόγων αποκλείστηκε από τη συζήτηση καθώ ςτο μπλοκ του Βορρά, υπό την καθοδήγηση της Γερμανίας, αντιτίθεται στην «κοινότητα των χρεών».

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, μίλησε στην «Εφημερίδα των Συντακτών», αναφορικά με τη συνεδρίαση του Eurogroup και την αδυναμία εξεύρεσης κοινά αποδεκτής, ευρωπαϊκής λύσης στην αντιμετώπιση της κρίσης που προξενεί στις ευρωπαϊκές οικονομίες η πανδημία του κορονοϊού.

Όπως επισημαίνει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ο χρόνος που χάνεται είναι πολύτιμος, γιατί «όσο η Ευρώπη εμφανίζεται αδύναμη και διαιρεμένη, τόσο μεγαλώνει το υγειονομικό, κοινωνικό και οικονομικό κόστος της αντιμετώπισης της πανδημίας». Και αυτό που γίνεται ιδιαίτερα εμφανές μετά και το αποτέλεσμα του πρόσφατου Eurogroup, είναι ότι «χρειαζόμαστε μια καλύτερη και πιο αλληλέγγυα Ευρώπη, που λείπει αυτή την ώρα, γιατί όσα κάνει η ΕΕ είναι too little too late - πολύ λίγα και πολύ αργά».

Παράλληλα, ο Δημήτρης Παπαδημούλης, αναφερόμενος στις αποφάσεις του Eurogroup και στην αξιοποίηση των κονδυλίων που αφορούν στην Ελλάδα, έκανε το Σάββατο την εξής δήλωση:

«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αντί να δηλώνει ικανοποίηση για την ανεπαρκή απόφαση του Eurogroup, οφείλει να απαντήσει άμεσα:

-         Πόσα από τα 240 δισεκ. ευρώ του ESM θα πάρει ως δάνειο η Ελλάδα;

-         Θα ζητηθούν και πότε;

-         Πού και πώς θα δοθούν;

-         Πόσα της έχουν μείνει από το «μαξιλάρι» των 37 δισεκ. ευρώ που παρέλαβε;»

Αλέξης Τσίπρας: Χάθηκε η ευκαιρία να υψωθεί ισχυρή ασπίδα απέναντι στην κρίση

Δήλωση για το «πακέτο που υπολείπεται κατά πολύ των πραγματικών αναγκών για άμεση στήριξη της ευρωπαϊκής οικονομίας» έκανε την Παρασκευή και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. «Η επιμονή σε πιστοληπτική γραμμή του ESM, ύψους 2% του ΑΕΠ σε κάθε κράτος-μέλος, με προϋπόθεση όμως νέα προγράμματα λιτότητας, σε ό,τι αφορά τις δαπάνες για την οικονομία, επιβεβαιώνει πως η ηγεσία της ΕΕ αδυνατεί να κατανοήσει το μέγεθος της κρίσης. Και φυσικά δεν έχει καταλάβει τίποτα από τα λάθη του πρόσφατου παρελθόντος», τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας επικρίνοντας επίσης και τη στάση της κυβέρνησης Μητσοτάκη:

«Απέναντι σε όλες αυτές τις κορυφαίες εξελίξεις που αφορούν το αύριο της Ευρώπης αλλά και της χώρας, η ελληνική κυβέρνηση αντί να διαδραματίσει ενεργό και πρωταγωνιστικό ρόλο, στηρίζοντας ενεργά τις προτάσεις της Ιταλίας, κρύφτηκε και σώπασε. Και το χειρότερο: Σήμερα επιχαίρει και από πάνω, πανηγυρίζοντας για τις χθεσινές αποφάσεις, ουσιαστικά αλλάζοντας στρατόπεδο και στηρίζοντας την καταστροφική εμμονή των ομοϊδεατών της του ευρωπαϊκού Βορρά σε νεοφιλελεύθερες πολιτικές και διαρκή λιτότητα».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)