to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:20 | 11.04.2020

Πολιτική

Δημ. Παπαδημούλης: Η κρίση του κορωνοϊού αναδεικνύει τα δομικά ελλείμματα μιας δεξιοκρατούμενης και γερμανοκρατούμενης ΕΕ

«Όσο η Ευρώπη εμφανίζεται αδύναμη και διαιρεμένη, τόσο μεγαλώνει το υγειονομικό, κοινωνικό και οικονομικό κόστος της αντιμετώπισης της πανδημίας»


Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, μίλησε στην «Εφημερίδα των Συντακτών», αναφορικά με τη συνεδρίαση του Eurogroup της Πέμπτης 9 Απριλίου και την αδυναμία εξεύρεσης κοινά αποδεκτής, ευρωπαϊκής λύσης στην αντιμετώπιση της κρίσης που προξενεί στις ευρωπαϊκές οικονομίες η πανδημία του κορονοϊού.

Όπως επισημαίνει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ο χρόνος που χάνεται είναι πολύτιμος, γιατί «όσο η Ευρώπη εμφανίζεται αδύναμη και διαιρεμένη, τόσο μεγαλώνει το υγειονομικό, κοινωνικό και οικονομικό κόστος της αντιμετώπισης της πανδημίας». Και αυτό που γίνεται ιδιαίτερα εμφανές μετά και το αποτέλεσμα του πρόσφατου Eurogroup, είναι ότι «χρειαζόμαστε μια καλύτερη και πιο αλληλέγγυα Ευρώπη, που λείπει αυτή την ώρα, γιατί όσα κάνει η ΕΕ είναι too little too late - πολύ λίγα και πολύ αργά».

Ακολουθούν αναλυτικά οι δηλώσεις του Δημήτρη Παπαδημούλη, αναφορικά με το αποτέλεσμα της Συνεδρίασης ου Eurogroup της 9ης Απριλίου 2020:

«Έχοντας, τις προηγούμενες ημέρες, πει Nein στο κορονο-ομόλογο, οι ευρω-τσιγκούνηδες του Βορρά και οι δεξιόστροφες κυβερνήσεις σε Γερμανία, Ολλανδία και Αυστρία, ουσιαστικά σαμποτάρισαν το να υπάρξει μια ισχυρή και αλληλέγγυα απάντηση στην κρίση του κορονοϊού, υπονομεύοντας με αυτόν τον τρόπο την ευρωπαϊκή συνοχή. Έτσι πέτυχαν να βγάλουν εκτός ατζέντας του Eurogroup τα Corona bonds δημιουργώντας άλλη μια έντονη κρίση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει την πρόταση για ευρωομόλογα εδώ και δέκα χρόνια. Τώρα, αυτή η πρόταση έχει πολύ ευρύτερη υποστήριξη, καθώς την στηρίζει η πλειοψηφία των κρατών μελών του Eurogroup.

Η απόφαση του Eurogroup για την αντιμετώπισης της κρίσης του κορονοϊού, έχει γαλλικό άρωμα αλλά γερμανική σφραγίδα. Τα μέτρα που αποφασίστηκαν είναι εντελώς ανεπαρκή. Το "όχι" στα Corona bonds καλύπτεται από μια υπόσχεση για ένα Ταμείο ανασυγκρότησης, για το οποίο συμφώνησαν ότι διαφωνούν. Για άλλη μία φορά too little too late…
Η επιλογή του ECCL, θα οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση δημόσιου χρέους των χωρών του Νότου, και σε ένα νέο γύρο μονόπλευρης λιτότητας, που θα αυξήσει τις κοινωνικές ανισότητες, την ύφεση, αλλά και την απόσταση ανάμεσα στους πλούσιους του Βορρά και τους φτωχότερους του Νότου.

Χρειαζόμαστε μια καλύτερη και πιο αλληλέγγυα Ευρώπη, που λείπει αυτή την ώρα. Όσο χάνεται χρόνος και η Ευρώπη εμφανίζεται αδύναμη και διαιρεμένη, τόσο θα μεγαλώνει το υγειονομικό, κοινωνικό και οικονομικό κόστος της αντιμετώπισης της πανδημίας.
Η κρίση του κορονοϊού αναδεικνύει τα δομικά ελλείμματα, τις ασυμμετρίες και την υπαρξιακή κρίση μιας δεξιοκρατούμενης και γερμανοκρατούμενης ΕΕ.
Για τις δραστικές αλλαγές που απαιτούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, επείγει η οικοδόμηση ευρύτερων συμμαχιών και στον Ευρωπαϊκό Νότο και μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)