to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:57 | 10.04.2020

Πολιτική

Ν. Βούτσης: Ανατριχιαστική η εικόνα χειραγώγησης και προβολής μόνο του κυβερνητικού αφηγήματος από τα ΜΜΕ

«Θέμα δημοκρατίας η επιστροφή στον πλουραλισμό και την πολυφωνία». Ο τέως πρόεδρος της Βουλής κατέθεσε σχετικό υλικό 25 σελίδων.


Ανατριχιαστική χαρακτήρισε την εικόνα χειραγώγησης και προβολής μόνο του κυβερνητικού αφηγήματος από τα ΜΜΕ, ο τέως πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Νίκος Βούτσης, αξιολογώντας ως ζήτημα δημοκρατίας την επιστροφή στον πλουραλισμό και την πολυφωνία.

Μεταξύ άλλων ανέφερε επίσης:

  • Καταθέτω, όχι από το ΕΣΡ αλλά από δικιά μας προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ, το υλικό μίας μόνο ημέρας στο σύνολο 25 σελίδες, σχετικά με ότι έχει , ειπωθεί στις ενημερωτικές εκπομπές όλων των καναλιών, λεπτό προς λεπτό. Και η εικόνα είναι ανατριχιαστική!
  • Υπάρχει ένα ενιαίο και μόνο αφήγημα που είναι το Κυβερνητικό αφήγημα, το οποίο προβάλλεται. Έχουν καταργηθεί απολύτως η πολυφωνία, ο πλουραλισμός, η αντιπαράθεση, η σύνθεση, η συνεργασία. Η αναζήτηση συναίνεσης δεν μπορεί να γίνει με λευκή επιταγή.
  • Και σας ρωτώ. Πόσο άκουσαν οι πολίτες αυτές τις ημέρες την αντιπολίτευση; Τις προτάσεις και τις ενστάσεις της; Πόσο άκουσαν τη φωνή των εργαζομένων της πρώτης γραμμής, των γιατρών και νοσηλευτών μας στο ΕΣΥ;
  • Για παράδειγμα, όλο αυτό το διάστημα που η Βουλή λειτουργεί κανονικά και γίνονται συνεδριάσεις όπου συζητούνται, ακόμα και σε επίπεδο αρχηγών, τα μέτρα της Κυβέρνησης που έρχονται με ΠΝΠ, πείτε μου πόσο χρόνο αφιέρωσαν τα δελτία ειδήσεων για να ενημερωθεί ο ελληνικός λαός για όσα γίνονται στο Ελληνικό Κοινοβούλιο;  Αν δεν υπήρχε το Κανάλι της Βουλής ουδείς θα γνώριζε τις προτάσεις που κατατίθενται από τα κόμματα!
  • Δεύτερο παράδειγμα, οι αναλυτικές προτάσεις που δόθηκαν από τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, για το σύνολο των ζητημάτων που μας απασχολούν όπως είναι η οικονομία, η υγεία, τα εργασιακά ζητήματα και τα θέματα δημοκρατίας. Όλα αυτά δεν έτυχαν της εύλογης, ακόμα και θεσμικά, προβολής.
  • Αιτούμαστε να γίνει συζήτηση και ακρόαση του ΕΣΡ. Αιτούμαστε σε διακομματική κλίμακα να υπάρξει με απόλυτη διαφάνεια η διαχείριση, ακόμα και η επιπλέον στήριξη των ΜΜΕ, του έντυπου Τύπου, των Περιφερειακών καναλιών μέσα από μία ανοιχτή και δημιουργική συζήτηση. Πρέπει να δοθούν απαντήσεις και διευκρινήσεις. 
  • Είναι θέμα Δημοκρατίας. Όλος ο κόσμος συζητάει από όλες τις πλευρές με μεγάλη αγωνία για την υγεία του αλλά και για το σήμερα και  το αύριο. Για όλες τις πλευρές και για όλες τις πολύπλευρες εκφάνσεις που δημιουργήθηκαν από την πανδημία τόσο παγκοσμίως όσο και στη χώρα μας. Αυτή η συζήτηση, αυτός ο δημόσιος χώρος πρέπει να ενισχυθούν και να υποστηριχθούν. Δεν είναι δυνατόν να χειραγωγούνται.  Δεν είναι δυνατόν να γίνονται προσπάθειες αποσιώπησης, απόκρυψης και επιλεκτικής ενημέρωσης!

 

Αναλυτικά η ομιλία του τ. Προέδρου της Βουλής , στην ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής:

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι θετικό το ότι έγινε δεκτή η πρότασή μας για να γίνει η σημερινή ακρόαση, διότι πραγματικά το ζήτημα της ενημέρωσης μέσα σε αυτές τις ειδικές συνθήκες που περνάμε, της ενημέρωσης, της πληροφόρησης του λαού μας, είναι εξαιρετικά σημαντικό, όπως επίσης, είναι εξαιρετικά σημαντικό το να τηρούνται όλες οι αρχές της διαφάνειας και των σχέσεων των θεσμικών, ανάμεσα στην Εκτελεστική Εξουσία, ανάμεσα στα Media, σε τέτοιες στιγμές.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, βεβαίως υπήρξαν αναγκαίοι περιορισμοί στην κίνηση των πολιτών, στη λειτουργία των επιχειρήσεων, σε μία σειρά πλευρές της ζωής μας –επαναλαμβάνω, αναγκαίοι περιορισμοί- στα όρια ή και προβλεπόμενοι διά του Συντάγματος και η λειτουργία της Βουλής εξασφαλίζει και διασφαλίζει ότι όλη αυτή η ειδική συνθήκη, μέσα στην οποία πορευόμαστε, μπορεί και πρέπει να αποβεί τελικά επ’ ωφελεία της υγείας των συμπολιτών μας, των πολιτών όλης της χώρας, που είναι και το ζητούμενο.

Σε αυτή, όμως, ιδιαίτερα τη φάση, χρειάζεται ενημέρωση, πληροφόρηση, πολυφωνία, πλουραλισμός, ακριβώς διότι υπάρχουν αυτές τις συνθήκες της μη δυνατότητας λειτουργίας επιπλέον μέσω της κίνησης του ίδιου του δημόσιου χώρου.

Θέλω να είμαι πάρα πολύ σαφής. Ο κύριος Υπουργός, ανέφερε τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) και τις σχετικές πρόνοιες για την επικοινωνία.

Υπήρχε έτοιμο σχέδιο από την Γενική Γραμματεία Τύπου για την υποστήριξη του έντυπου τύπου, του κεντρικού και περιφερειακού, το οποίο θα μπορούσε να επεκταθεί στις σημερινές συνθήκες, και εμείς είμαστε υπέρ της επέκτασης αυτού του σχεδίου, για να υπάρχει, πραγματικά, μια υποστήριξη των εργαζομένων, των επιχειρήσεων και όλων όσων σε αυτή τη φάση μπορούν και πρέπει να λειτουργούν για την ενημέρωση του κόσμου.

Αυτό το σχέδιο μπήκε στην άκρη. Αντ’ αυτού του σχεδίου, σήμερα, δια της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, γνωρίζουμε, ότι δόθηκε αυτή η δυνατότητα, δόθηκε αυτή η αρμοδιότητα, σε μια εταιρεία - δεν ξέρουμε ποια είναι αυτή η εταιρεία, θα είχε σημασία να δούμε μέσω ποιας διαδικασίας δόθηκε αυτή η αρμοδιότητα σε αυτά μην την εταιρία - με αποτέλεσμα να μην υπάρχει υποχρέωση στην «Διαφάνεια» στην «Διαύγεια», δηλαδή, όπως θα ήταν εάν αυτό είχε γίνει το σχέδιο, αυτό το project, μέσω της Γενικής Γραμματείας Τύπου, να αναγράφονται το ποια είναι τα μέσα, ποια είναι τα κονδύλια και ποια είναι τα κριτήρια με τα οποία δίνονται αυτά τα ποσά. Επαναλαμβάνω, ότι είμαστε υπέρ μιας διακομματικής συναίνεσης - αν θα ήταν δυνατόν - σε μια στήριξη ολόπλευρη με αυτά ή και με μεγαλύτερα ποσά στο σύνολο των μέσων ενημέρωσης με βάση συγκεκριμένες αρχές, οι οποίες είναι καταγεγραμμένες στην πράξη, η οποία είχε από τον Απρίλιο του 2019 εκπονηθεί από την τότε Γενική Γραμματεία και από το τότε Υπουργείο, βεβαίως, θα μπορούσε και για το ζήτημα, π.χ. των ασφαλιστικών ή φορολογικών ενημεροτήτων, τα οποία ήταν μέσα στα προαπαιτούμενα - γιατί προφανώς αποκλείεται να βγει το προαπαιτούμενο της ενασχόλησης των εργαζομένων και των συμβάσεων, αυτά είναι απολύτως απαραίτητα να μείνουν - αλλά στα άλλα θέματα, θα μπορούσε να γίνει μια συζήτηση, καθώς περνάμε αυτή την ιδιαίτερη φάση και θα μπορούσε να υπάρξει μια διευκόλυνση.

Αντ’ αυτού, επιμείνατε και σήμερα από ότι αντιλαμβάνομαι, ότι ήταν σωστή η ενέργεια που κάνατε και δώσατε κάποιες διευκρινίσεις, οι οποίες δεν προκύπτουν, όμως, από την ΠΝΠ, εγώ χαιρετίζω το γεγονός ότι τις δώσατε εδώ σε σχέση με την αναστολή, επί της ουσίας, για το 2020 της δόσης την οποία θα δώσουνε τα κανάλια για την άδεια την οποία πήραν.

Για δε τις περιφέρειες και την επικοινωνία των περιφερειών, επίσης, είναι σαφές πως είναι ένα ανοικτό πεδίο για το πώς θα δοθούν και από κει κονδύλια. Μιλάμε για ένα συνολικό κονδύλι, καθόλου ευκαταφρόνητο, της τάξης των 45 εκατομμυρίων ευρώ, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, γι' αυτό θέτουμε το σύστημα της διακομματικής συνεργασίας, συναίνεσης, ενημέρωσης οπωσδήποτε στις λεπτομέρειες αυτού του σχεδίου, για να μπορέσει να υπάρξει η υποστήριξη.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με συγχωρείτε, από τα κανάλια, από τα ιδιωτικά κανάλια, σε όλη αυτή τη φάση, αλλά και από την ΕΡΤ, κύριε Υπουργέ, θα σας πω για δύο ζητήματα τα οποία τα γνωρίζουμε όλοι.

Πόσο ακούστηκαν στον ελληνικό λαό οι απόψεις - γιατί ακούσαμε περί πλουραλισμού, πολυφωνίας, τις βασικές αρχές και αξίες που έχει η κυβέρνηση, το σύνταγμα, οι νόμοι και όπως είπε προηγουμένως και ο κύριος Υπουργός, είναι υποχρεωτικά και για τον ιδιωτικό τομέα της πληροφόρησης, της ενημέρωσης - της αντιπολίτευσης, τις προτάσεις, τις ενστάσεις, την κριτική, τους εργαζόμενους οι οποίοι απασχολούνται στην πρώτη γραμμή, τις αντιπαραθέσεις που υπήρξαν ή τις συναινέσεις που υπήρξαν.

Δύο παραδείγματα θα σας πω. Πρώτον, από αυτό το βήμα εδώ μία ή δύο φορές την εβδομάδα, ευτυχώς, λειτουργεί απολύτως η Βουλή, κάνουμε συζητήσεις, κατατίθεται προτάσεις από τα κόμματα, έγινε και συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων την προηγούμενη εβδομάδα και από εκπροσώπους όλων των κομμάτων - χθες είχαμε μια συνεδρίαση πολύωρη επί όλων των θεμάτων που έρχονται διά των ΠΝΠ- πείτε μου πόσα λεπτά σε διάρκεια των δελτίων, ο ελληνικός λαός ενημερώθηκε για τις συζητήσεις που γίνονται εδώ μέσα. Εάν δεν υπήρχε το κανάλι της Βουλής, το οποίο την ίδια ώρα αναμεταδίδει, ουδείς θα γνώριζε τις προτάσεις που κατατίθενται από τα κόμματα.

Δεύτερον - και ξεκίνησα από αυτό, για να μη θεωρηθεί ότι είναι θέμα μόνο του ΣΥΡΙΖΑ και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης - οι αναλυτικές προτάσεις οι οποίες δόθηκαν σε διακαναλική συνέντευξη για το σύνολο των ζητημάτων, τα οποία θέσατε και εσείς, κύριε Υπουργέ, οικονομία, υγεία, εργασιακά ζητήματα, θέματα δημοκρατίας που υπάρχουν, μεγάλα προβλήματα - χθες το Euro group αποφάσισε αυτά που αποφάσισε σήμερα το πρωί - ανοίγουν τεράστια ζητήματα, υπάρχει χάος στις προβλέψεις, χθες το συζητάμε εδώ με τον κύριο Σταικούρα, κανείς δεν ξέρει αν θα είναι 5% - 10% η ύφεση, αν θα είναι διψήφια η ύφεση. Κανείς. Επ’ αυτών των ζητημάτων που είναι η ζωή των ανθρώπων, πέρα της υγείας που είναι το πρώτο, ποιος απασχολείται, που απασχολείται; Τι πρόνοια υπάρχει; Τι εφόρευση υπάρχει;

Σας προφυλάσσω από τώρα και τους συναδέλφους των άλλων κομμάτων. Μη μου απαντήσετε, κύριε Υπουργέ, ότι το ΕΣΡ έχει αυτήν την αρμοδιότητα, διότι το ΕΣΡ έχει τυπικά και αυτό αυτήν την αρμοδιότητα, αλλά πρωτίστως η κυβέρνηση την έχει, διότι εσείς ο ίδιος είπατε από αυτό το βήμα ότι αναλάβατε ακριβώς αυτήν την ευθύνη, είναι μέρος η επικοινωνία των μέτρων τα οποία παίρνετε και με πράξεις συγκεκριμένες θέλετε αυτή την υπόθεση να την εφορεύσετε, αλλά πέραν αυτού, σας λέω από τώρα, ότι το ΕΣΡ δεν έχει τη δυνατότητα και εν πάση περιπτώσει δεν είναι σε θέση, από ό,τι φαίνεται, να ασκήσει αυτήν την αρμοδιότητα. Δεν θα πω λεπτομέρειες επ’ αυτού, διότι βρίσκομαι σε άμεση επαφή και χθες μίλησα με τον πρόεδρο του ΕΣΡ, συζητήσαμε και ως κόμμα.

Κάνω πρόταση κ. πρόεδρε να κληθεί το συμβούλιο του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) αμέσως μετά το Πάσχα, για να κάνουμε μια ευρύτατη συζήτηση, για το αν είναι σε θέση και για το αν κάνει αυτή τη δουλειά για την οποία έχει κατά νομό αυτή την αρμοδιότητα.

Εγώ θέλω να σας πω ότι, όχι από το ΕΣΡ, από δικά μας μέσα - και καταθέτω μιας μόνον ημέρας, είναι 25 σελίδες - τι ειπώθηκε λεπτό προς λεπτό στις ενημερωτικές εκπομπές όλων των καναλιών. Διά ιδίων μέσων από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό προσπαθούμε να το κάνουμε κάθε μέρα. Δεν είναι στις αρμοδιότητές μας, δεν έχουμε καμία τέτοια αρμοδιότητα, επιτρέψτε μου όμως να σας πω, ότι είναι ανατριχιαστική η εικόνα.

Προσπαθήσαμε, σας επαναλαμβάνω, μέσω του ΕΣΡ να έχουμε μια εικόνα για το τι συμβαίνει. Είναι ανατριχιαστική. Υπάρχει ένα ενιαίο και μόνο αφήγημα, το οποίο είναι το κυβερνητικό αφήγημα - σεβαστό, γιατί βρισκόμαστε σε συγκεκριμένες συνθήκες που οι περισσότερες ευθύνες αναλαμβάνονται από πλευράς της κυβέρνησης σε όλους τους τομείς, όλοι κρινόμαστε, όλοι είπαμε λογαριαζόμαστε και τώρα και λογαριαζόμαστε και καθημερινά - αλλά έχει καταργηθεί απολύτως η πολυφωνία, ο πλουραλισμός, η αντιπαράθεση, η σύνθεση, η συνεργασία.

Η αναζήτηση συναίνεσης, δεν μπορεί να γίνει σε λευκή επιταγή. Αλίμονο. Απ' όπου έως που.

Άρα λοιπόν, αιτούμαστε, κύριε πρόεδρε, και ευχαριστώ για την άνεση του χρόνου που μου δώσατε, στο να γίνει συζήτηση, ακρόαση και του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Αιτούμαστε, σε κλίμακα διακομματική - που θα δούμε πώς - διά της Βουλής, δια προτάσεων που θα κάνει και η κυβέρνηση, να υπάρξει με απόλυτη διαφάνεια, η διαχείριση, είτε η επιπλέον στήριξη - επαναλαμβάνω, αυτή είναι η πρότασή μας - των μέσων ενημέρωσης, του έντυπου τύπου των περιφερειακών τύπων, των καναλιών και τα λοιπά, μέσα από μια δημιουργική, ανοικτή συζήτηση, η οποία πρέπει να γίνει πάνω σε αυτά.

(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής, κ. Νικόλαος Βούτσης,

κατέθεσε έγγραφα, τα οποία επισυνάπτονται στο τέλος του Πρακτικού)

Πρέπει να δοθούν απαντήσεις, πρέπει να δοθούν διευκρινίσεις. Υπάρχει το νομοθετικό πλαίσιο, είναι έτοιμο. Προφανώς θα χρειαστεί να αλλάξει αυτή η πράξη νομοθετικού περιεχόμενου για να γίνουν διαφορετικά τα πράγματα. Είναι θέμα δημοκρατίας. Το είπαμε και χθες, όλος ο κόσμος συζητάει από όλες τις πλευρές, με μεγάλη αγωνία και για την υγεία του, αλλά και για το σήμερα και για το αύριο. Για όλες τις πλευρές, τις πολύπλευρες εκφάνσεις και παγκοσμίως και στην Ευρώπη και στη χώρα μας. Αυτή η συζήτηση, αυτός είναι ο δημόσιος χώρος, πρέπει να ενισχυθεί, πρέπει να υποστηριχθεί. Δεν είναι δυνατόν να χειραγωγείται. Να γίνονται προσπάθειες χειραγώγησης, καναλιζαρίσματος, αποσιώπησης, απόκρυψης, επιλεκτικής ενημέρωσης, ακόμα και εκεί που υπάρχει υπερπληροφόρηση.

Έλεγα χθες στον κ. Κοντοζαμάνη, ο οποίος ήταν παρών εδώ, διότι καλό είναι παρόντος να λέμε και επί των κυβερνητικών στελεχών, ότι παρακολουθούμε όλοι μας πράγματι στις 18:00 και ως πολίτες, αλλά και ως υπεύθυνοι, την ενημέρωση που γίνεται από πλευρά της κυβέρνησης. Στα όρια της υπέρ πληροφόρησης πολλές φορές για πλευρές απολύτως αναγκαίες και το έχει ανάγκη αυτό ο κόσμος και από τον επιστήμονα των κ. Τσιόρδα και από τους κυβερνητικούς εκπροσώπους. Ε, ό,τι θέλει, δεν απαντάει ο κ. Κοντοζαμάνης. Ό,τι θέλει, δεν απαντάει. Εκατό φορές επεβλήθη η ερώτηση για το σε ποιο σημείο βρίσκονται οι διορισμοί, με ποιες συνθήκες, σε ποια νοσοκομεία, ποιοι αριθμοί κ.λπ. έχει περάσει ένας μήνας, δεν απαντάει. Τι να κάνουμε;

Εάν υπήρξε στρατηγική για τις δομές. Σήμερα, από το πρωί τα κανάλια παίζουν για την υπόθεση στη Λάρισα με την συνοικία των ρομά που είναι εκεί. Από την πρώτη στιγμή είχε μπει από όλους τους υπεύθυνους στο θέμα των ιδιαίτερων δομών, των ιδιαίτερων ευπαθών ομάδων, των φυλακών, των προσφυγικών καταυλισμών. Ένα πολύ μεγάλο θέμα που θέλει η ιδιαίτερη στρατηγική. Ε, δεν απαντάει. Ούτε ο κ. Κοντοζαμάνης, ούτε η κυβέρνηση, ούτε κανείς. Άρα λοιπόν οι ενστάσεις και οι κριτικές σε αυτά τα ζητήματα όπως και οι προτάσεις για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και άλλες για την υγεία, για την εργασία, για την οικονομία που κατατέθηκαν, όχι απλά δεν είναι αντιπολιτευτικές κορόνες όπως είπατε, κ. Υπουργέ, προηγούμενα, - ελπίζω εν τη έρημη του λόγου σας να το είπατε - αλλά είναι το απολύτως απαραίτητο πεδίο όπου η αξιωματική αντιπολίτευση και όλα τα κόμματα, είναι υποχρεωμένοι να καταθέτουν τις προτάσεις τους. Και είναι υποχρεωμένη η πληροφόρηση που δίνεται στον λαό, η επικοινωνία, να εμπεριέχει αυτούσιες αυτές τις προτάσεις και αυτό το ρόλο των κομμάτων του πολιτικού συστήματος. Ευχαριστώ.

ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ ΝΙΚΟΥ ΒΟΥΤΣΗ:

Κατ’ αρχήν επιτρέψτε μου -είναι μείζον θέμα- δεν ξέρω αν σας ξέφυγε, κύριε Πέτσα, αναφερόμενος στις ευπαθείς ομάδες και στην συζήτηση η οποία έγινε, η οποία δεν ήταν ακριβώς στο πλαίσιο της διαδικασίας, επειδή εξελίχθηκε μία γενικότερη κουβέντα, αλλά επειδή αναφερθήκατε στο συνοικισμό των Ρομά, πρέπει να ξέρει ότι είναι 375 τέτοιοι συνοικισμοί σε όλη τη χώρα και επειδή αναφερθήκατε και στη Μόρια και θα μπορούσατε να αναφερεθείτε και σε φυλακισμένους κ.τ.λ., που είναι ξεχωριστές ομάδες –προς Θεού, δεν τα βάζω όλα αυτά ίδια- αναφερθήκατε σε στρατηγική στεγανοποίησης, αν υπάρξουν κρούσματα. Επιτρέψτε μου να σας πω πως η στρατηγική, η οποία θα έπρεπε να είχε ακολουθηθεί ή να ακολουθηθεί τώρα, διότι δεν είναι πολλά τα κρούσματα που υπάρχουν, για την οποία υπάρχουν εισηγήσεις από πάρα πολλές πλευρές, είναι για αποσυμφόρηση και για απεγκλωβισμό και όχι τους 22.000, παραδείγματος χάρη, που είναι στη Μόρια, να τους στεγανοποιήσουμε, αν ω μη γένοιτο υπάρξει έστω και 1 κρούσμα. Επιτρέψτε μου επειδή είναι πολύ σοβαρό ζήτημα και είστε Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, επ’ αυτού σίγουρα νομίζω θα ζητήστε και ο ίδιος να δώσετε κάποιες διευκρινίσεις.

Θα ήθελα να αναφερθώ σε δύο ζητήματα. Πρώτον, έχω επισημαίνω την εμμονή σας στην ανάθεση σε ιδιώτη της καμπάνιας, αντί να την κάνει το κράτος. Κανείς δεν είπε να μη γίνει η καμπάνια και κανείς δεν είπε να μη δοθούν αυτά τα χρήματα, κύριοι συνάδελφοι της Ν.Δ.. Εμείς εισηγηθήκαμε περισσότερα. Πρέπει να δοθούν περισσότερα, ως ενίσχυση στον έντυπο τύπο, στα ηλεκτρονικά μέσα, παντού, με έναν τρόπο, όμως, που θα δημιουργεί συναινέσεις και μια συνεργασία και το ίδιο το κράτος μπορεί να το κάνει, διότι - όπως είπε, τώρα ο κύριος Υπουργός - έχει έτοιμη και την διάταξη και θα μπορούσε να έρθει προς ψήφιση, που κατά τη γνώμη του, μπορεί να είναι και έτσι, βελτιώνει το κείμενο των διατάξεων τις οποίες είχε καταθέσει προηγουμένως ο κύριος Παππάς, στην βάση, λοιπόν, αυτών των διατάξεων, οι αρμόδιες υπηρεσίες, το κράτος, θα έπρεπε να κάνει αυτόν τον διαμερισμό με τα κριτήρια τα οποία υπάρχουν.

Άρα, λοιπόν, επισημαίνω εκεί μια εμμονή και κλείνω με το ότι μου προξενεί κατάπληξη, αφενός μεν, το τι είπαν οι συνάδελφοι της Ν.Δ. ως προς το ζήτημα που θα σας πω, αλλά και το ότι δεν έκρινε ο κύριος Υπουργός, που θα πρέπει να μιλήσει, δηλαδή για το ζήτημα του πλουραλισμού και της πολυφωνίας στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Κοιτάξτε. Κανείς δεν είπε να παίρνει το τηλέφωνο ο Υπουργός και να λέει τι θα πουν τα ιδιωτικά κανάλια. Προσέξτε όμως, και το ξέρετε πολύ καλά, ότι υπάρχει το σύνταγμα, υπάρχει ο νόμος, υπάρχουν οι αδειοδοτήσεις που έγιναν με βάση με κάποιες ρήτρες, υπάρχει - εσείς είπατε εισηγητικά - το θέμα της πολυφωνίας και του πλουραλισμού και άρα η βουλή, κατεξοχήν, και ο δημόσιος χώρος μπορεί να ασκήσει κριτική που θα είναι απολύτως χρήσιμη, έτσι ώστε αντί της χειραγώγησης που υπάρχει τώρα και αντί της αποσιώπησης - διότι βασικά πρόκειται για αποσιώπηση και δευτερευόντως χειραγώγηση, κατά τη γνώμη μας, κυβερνητική - να υπάρξουν πλουραλιστικά δελτία ειδήσεων και πλουραλιστικές ενημερωτικές εκπομπές.

Το ότι δεν αναφερθήκατε, κύριε Υπουργέ, ή το ότι οι κύριοι συνάδελφοι θεώρησαν ότι εμείς εισηγηθήκαμε να παίρνει τηλέφωνο ο Υπουργός και να τους λέει τι θα πουν στις ειδήσεις, πιστεύω ότι παρελκύει του πολύ σοβαρού αυτού ζητήματος, που είχαμε κάθε υποχρέωση να το βάλουμε στην εθνική αντιπροσωπεία. Ευχαριστώ, κύριε πρόεδρε.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)