to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:18 | 10.04.2020

Πολιτική

Aπορρίφθηκε η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ: «Στον αέρα» η πρώτη κατοικία

Κυβερνητικό «όχι» στην τροπολογία που κατέθεσε χθες ο ΣΥΡΙΖΑ για παράταση της προστασίας της α’ κατοικίας. Γενικολογίες από την ΝΔ που «παίζει καθυστερήσεις» συνεχίζοντας να παρακαλάει τους θεσμούς για ένα κρίσιμο θέμα εν μέσω πανδημίας.


Στελέχη της Ν.Δ. όταν ρωτούνται απαντούν με γενικολογίες ότι θα φέρουν ρύθμιση στο επόμενο διάστημα αντί να υιοθετήσουν την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ και να βάλουν τέλος στην αγωνία χιλιάδων δανειοληπτών καθώς η προστασία της α' κατοικίας λήγει την 1η Μαϊου του 2020 και οι θεσμοί έχουν αρνηθεί την παράτασή της.

Να υπενθυμίσουμε ότι χθες το σύνολο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον πρόεδρο του κόμματος  Αλέξη Τσίπρα κατέθεσε τροπολογία στην Ολομέλεια της Βουλής για την παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2020, στο πλαίσιο της συζήτησης που διεξάγεται στη Βουλή για το σχέδιο νόμου «Κύρωση  της από 20.3.2020 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου».

Η κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κυβέρνηση να την κάνει αποδεκτή και να μην αφήσει απροστάτευτα χιλιάδες νοικοκυριά που δοκιμάζονται από τις συνέπειες της πανδημίας. Αν δεν το πράξουν, η κυβέρνηση και ο κ. Μητσοτάκης φέρουν ακέραια την ευθύνη.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των θεσμών που βρίσκονται σε συζητήσεις με την Αθήνα τηρούν σκληρή στάση στο θέμα της προστασιάς της πρώτης κατοικίας. Η πρώτη τους απάντηση ήταν «όχι», αλλά η διαπραγμάτευση συνεχίζεται με την ελληνική κυβέρνηση να προσδοκά να αποσπάσει έστω μία σύντομη παράταση του πλαισίου προστασίας.

Η αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας που κατατέθηκε αναφέρει:

«Στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση των δυσθεώρητων οικονομικών επιπτώσεων του κορωνοϊού, οι οποίες είναι δυσθεώρητες, τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε εθνικό επίπεδο, πρέπει να υπάρξει πρόληψη και για την προστασία της κύριας κατοικίας όλων των πολιτών.

Είναι γνωστό ότι από την 1η Μαΐου 2020 μπαίνει τέλος στο καθεστώς προστασίας κύριας κατοικίας από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς και η κυβέρνηση δεν έχει καταθέσει το νέο πτωχευτικό πλαίσιο που θα καλύπτει φυσικά πρόσωπα και  επιχειρήσεις.

Η υγειονομική κρίση του τελευταίου διαστήματος και οι συνέπειές της, καθιστούν αναγκαία την άμεση αντιμετώπιση του εν λόγω ζητήματος, που είναι κρίσιμης σημασίας για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και την εύρυθμη λειτουργία της οικονομίας.

Προτείνεται λοιπόν, η επέκταση της προστασίας της κύριας κατοικίας μετά την 30η Απριλίου του 2020 και απαγόρευση πλειστηριασμών μέχρι το τέλος του έτους».

Καμία σαφή απάντηση από τον υπουργό

Ειδική αναφορά στην τροπολογία που κατέθεσε το σύνολο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ για παράταση της προστασίας της κύριας κατοικίας μέχρι της 31 Δεκεμβρίου του 2020 έκανε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, από το βήμα της Ολομέλειας.

Αναφορικά με την πρόταση παράτασης προστασίας της α' κατοικίας και την αναστολή των πλειστηριασμών, μέχρι το τέλους του έτους, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου σημείωσε ότι «το θέσαμε στον υπουργό Οικονομικών. Δυστυχώς δεν πήραμε σαφή απάντηση, αλλά μισόλογα».

«Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και σύσσωμη η κοινοβουλευτική μας ομάδα κατέθεσε τροπολογία όσον αφορά την προστασία της α' κατοικίας. Αν αυτό ήταν επιτακτικό και το θέταμε όλο το προηγούμενο διάστημα, καταλαβαίνετε ότι τώρα μέσα σε αυτό το πλαίσιο που ζούμε της πανδημίας, των ανθρώπων που χάνουν τις δουλειές τους, που έχουν μειωμένους μισθούς γίνεται πλέον επιτακτικό και εντάσσεται και μέσα στα μέτρα που οφείλετε να πάρετε όσον αφορά την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας», σημείωσε η ίδια.

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ προσθεσε ότι «προτείνουμε να υπάρχει παράταση της προστασίας της α΄ κατοικίας μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου και αναστολή μέχρι τότε των πλειστηριασμών».

«Το θέσαμε στον υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα, δυστυχώς δεν πήραμε σαφή απάντηση,αλλά μισόλογα. Δεν είναι η ώρα για μισόλογα. Ο κόσμος που μας ακούει αγωνιά. Είναι ευκαιρία λοιπόν στην ώρα της ψηφοφορίας να πάρετε επιτέλους μια κατηγορηματική θετική θέση. Να πείτε το αυτονόητο, ότι παρατείνεται η προστασία της α΄ κατοικίας μέχρι το τέλος του χρόνου», επεσήμανε χαρακτηριστικά η ίδια.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)