to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:40 | 09.04.2020

Πολιτική

Η κυβέρνηση τρέχει πίσω από την Ιερά Σύνοδο που πήγε να... μισανοίξει τις εκκλησίες

Την Ιερά Σύνοδο, που πήγε να ανοίξει με... μειωμένο ωράριο τις εκκλησίες τη Μεγάλη Εβδομάδα, έτρεχε να μαζέψει σήμερα η κυβέρνηση, με τον Νίκο Χαρδαλιά να ανακοινώνει τελικά το απόγευμα πως οι εκκλησίες θα παραμείνουν κλειστές - Είχε προηγηθεί εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου αλλά και τραγελαφική διατύπωση από τον Στ. Πέτσα


Μετά τις αντιφατικές δηλώσεις και τις παλινωδίες, η κυβέρνηση ξεκαθάρισε τελικά το απόγευμα - διά του Ν. Χαρδαλιά - ότι οι ναοί θα είναι κλειστοί τη Μεγάλη Εβδομάδα, καθώς άλλα έλεγε το πρωί ο εκπρόσωπος της Εκκλησίας αλλά και ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας.

Κατά την απογευματινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό, συγκεκριμένα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, επικαλούμενος τις [καθυστερημένες] διευκρινίσεις του εκπροσώπου Τύπου της Εκκλησίας, Μητροπολίτη Ναύπακτου, είπε ότι οι ναοί θα είναι ανοικτοί τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας μόνο σε συγκεκριμένες ώρες αποκλειστικά για τους ιερείς και το απολύτως αναγκαίο προσωπικό των ναών, δηλαδή για έναν ψάλτη και ένα νεωκόρο. Οι ναοί θα είναι κλειστοί για τους πιστούς, τόνισε εμφατικά.

Οι διευκρινίσεις της Ιεράς Συνόδου: «Οι εκκλησίες δεν είναι ανοιχτές για τους πιστούς»

Ο σάλος προκλήθηκε από την εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου, όπου αναφερόταν μεταξύ άλλων ότι οι θύρες των ναών θα παραμένουν κλειστές στη διάρκεια των ακολουθιών αλλά θα ανοίγουν 11.00-13.00 τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδος και 13.00-17.00 τη Μεγάλη Παρασκευή (!).

Κατόπιν τούτου, ο μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεος, ως εκπρόσωπος τύπου της Εκκλησίας της Ελλάδος για τα θέματα της πανδημίας, αναγκάστηκε να διευκρινίσει πως «η Ιερά Σύνοδος δεν προτρέπει κανέναν πιστό να έλθει στην εκκλησία, οι εκκλησίες δεν είναι ανοιχτές για τους πιστούς», και για να δικαιολογήσει την εγκύκλιο ανέφερε πως το άνοιγμα των θυρων των ιερών ναών τη Μεγάλη Εβδομάδα που προβλέπεται στη σχετική εγκύλιο «αφορά τους ιερείς και το προσωπικό» των ναών.

Τραγελαφική διατύπωση Πέτσα

Για το θέμα είχε ρωτηθεί νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, λέγοντας πως  «για το Πάσχα είμαστε σε επικοινωνία προκειμένου να υπάρξει η καλύτερη δυνατή διευθέτηση ιδίως από την Μ. Τετάρτη και μετά» είπε και υπογράμμισε «για το ωράριο εξετάζουμε διάφορα θέματα ώστε να μην υπάρξει συνωστισμός» - αφήνοντας δηλαδή παραθυράκι για τέλεση λειτουργιών με παρουσία πιστών.

Εφτασε, δε, να πει και το απίστευτο, ότι παρεμπιπτόντως «μπορεί κάποιος όταν κάνει μια άλλη έξοδο να μπορέσει να εφαρμόσει αυτό που λέμε ατομική λατρεία περνώντας από την Εκκλησία της ενορίας του»!

Ερωτηθείς για το εάν αυτό συνεπάγεται ότι το ωράριο που ανακοίνωσε η Ιερά Σύνοδος θα ισχύσει και ότι απλώς η κυβέρνηση θα λάβει μέτρα για την αποφυγή συνωστισμού, ο Στ. Πέτσας το μάζεψε λέγοντας: «Όχι. Να μην εξάγετε τέτοια συμπεράσματα. Να περιμένετε τη νεότερη συνεννόηση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την Εκκλησία».

Ακολούθησε διευκρινιστική ανακοίνωση του μητροπολίτη Ιερόθεου, ο οποίος επισήμανε ότι «η υπ’αριθ. 3018/7.4.2020 εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου απευθύνεται προς τους Μητροπολίτες και όχι τους πιστούς και κατά συνέπεια δεν είναι έγγραφο προτρεπτικό για προσέλευση στην Εκκλησία, αφού μάλιστα η Ιερά Σύνοδος δεν δύναται να "νομοθετήσει" αντίθετα προς όσα προβλέπουν οι αποφάσεις της Πολιτείας».

Ο μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου τόνισε πως πέρα απ' όσα αναφέρουν οι αποφάσεις της Πολιτείας, η Ιερά Σύνοδος προτρέπει παράλληλα όλους τους πιστούς «να κατανοήσουν ότι την φετινή Μεγάλη Εβδομάδα και την Ανάσταση, κατ’ άκραν εκκλησιαστική οικονομία και επειδή οφείλουμε όλοι να συνειδητοποιήσουμε την κρισιμότητα των καιρών, οφείλουμε να παραμείνουμε στο σπίτι, προσηλωμένοι στην κατ’οίκον προσευχή».

«Η συγκεκριμένη εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου είχε την έννοια να αποτρέψει τους χριστιανούς να προσέλθουν στους ιερούς ναούς, δεδομένου ότι η Εκκλησία αντιλαμβάνεται πως από τον συνωστισμό προκαλείται κίνδυνος διασποράς του ιού», δήλωσε διευκρινιστικά στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο ο ίδιος.

Αλ. Χαρίτσης: «Δεν υπάρχουν περιθώρια για μισόλογα και ισορροπισμούς»

Στη συγκεκριμένη αναφορά Πέτσα αντέδρασε έντονα νωρίτερα, με δήλωσή του, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης:  «Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σήμερα διέπραξε ένα σοβαρότατο ατόπημα. Στην ουσία προέτρεψε τους πολίτες να στείλουν μήνυμα για δήθεν άλλη έξοδό τους, προκειμένου να παρακάμψουν τα περιοριστικά μέτρα και να πάνε τη Μεγάλη Εβδομάδα στις εκκλησίες, ενώ λίγο αργότερα θυμήθηκε ότι οι πολίτες πρέπει να μείνουν σπίτι.

Το σφάλμα αυτό αποκαλύπτει τη μικροκομματική αντίληψη και τη διγλωσσία της κυβέρνησης. Εδώ που βρισκόμαστε δεν υπάρχουν περιθώρια για μισόλογα και ισορροπισμούς, απαιτείται σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Το πρώτιστο καθήκον της κυβέρνησης αυτή την περίοδο είναι να φροντίσει για την τήρηση των μέτρων προκειμένου να αποτραπεί η εξάπλωση του ιού. Οι μικροπολιτικές σκοπιμότητες βλάπτουν τη δημόσια υγεία. Η τήρηση των κανόνων είναι επιβεβλημένη για όλους και όλες δίχως εξαιρέσεις. Σε διαφορετική περίπτωση, η προσπάθεια που έχει καταβάλλει η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών θα πάει χαμένη».

(διαβάστε όλο το ιστορικό ως το μεσημέρι της Πέμπτης, πριν τις διευκρινίσεις του εκπροσώπου της Ιεράς Συνόδου)

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)