to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:33 | 09.04.2020

Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης: Άμεσες λύσεις για ενίσχυση της του δημόσιου συστήματος υγείας

Για την κατάσταση στα νοσοκομεία της πόλης ενημερώθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης από την Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών


Ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης συνεχίζοντας τις συναντήσεις του με φορείς της πόλης, συναντήθηκε  χθες το βράδυ, μέσω τηλεδιάσκεψης, με το προεδρείο της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ).

Στη συνάντηση τέθηκαν επί τάπητος όλα τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία και το προσωπικό, προβλήματα τα οποία έχουν συσσωρευτεί  και έχουν ενταθεί  εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης του κορωνοϊού.

Αυτή τη στιγμή γίνεται ακόμη πιο έντονη η υποστελέχωση των νοσοκομείων καθώς και η μείωση των κονδυλίων για τη δημόσια υγεία.

Στη συζήτηση αναδείχθηκε ιδιαίτερα το θέμα της έλλειψης προσωπικού το οποίο σε αριθμούς σημαίνει πως λείπουν από το σύστημα 6.500 γιατροί και 30.000 εργαζόμενοι άλλων ειδικοτήτων.

Στη Θεσσαλονίκη ιδιαίτερα το 30% των οργανικών θέσεων είναι κενές, ενώ σε πολλά νοσοκομεία λείπει το 35-40% των ειδικευόμενων. Επί πλέον το 20% των κλινών εντατικής θεραπείας παραμένουν κλειστές. Κι αυτό επειδή για να λειτουργήσουν οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) χρειάζεται εξοπλισμός και προσωπικό.

Επισημάνθηκε λοιπόν, πως υπάρχουν ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και οι όποιες προσλήψεις γίνονται μετριούνται στα δάχτυλα των χεριών.

Ένα άλλο τεράστιο ζήτημα το οποίο απασχολεί το προσωπικό των νοσοκομείων, είναι η έλλειψη στοιχειωδών μέσων προστασίας, ιδιαίτερα αναγκαίων στις σημερινές έκτακτες συνθήκες.

Από τη μεριά των συμμετεχόντων βουλευτών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης επισημάνθηκε πως το θέμα της δημόσιας υγείας βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα του κόμματος και αποτελεί μια από τις προτεραιότητές του.

Είναι γνωστές οι ανάγκες στελέχωσης του δημόσιου συστήματος υγείας με μόνιμο προσωπικό κάτι που έχει γίνει ακόμη πιο επιτακτικό στη σημερινή συγκυρία.

Το δημόσιο σύστημα υγείας πρέπει να στηριχτεί δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην πρωτοβάθμια υγεία με τη δημιουργία πιο ισχυρών δομών.

Ιδιαίτερα δε, θα πρέπει να ληφθεί πρόνοια για την επιμόρφωση των υγειονομικών, επειδή δεν μπορεί κάποιος νεοπροσλαμβανόμενος να απασχοληθεί σε ΜΕΘ χωρίς προηγούμενη πρακτική εκπαίδευση.

Η συνάντηση ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη επειδή τα στελέχη και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από πρώτο χέρι, δηλαδή από τους ανθρώπους οι οποίοι δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή, για τα ιδιαίτερα και τα επί μέρους προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία της πόλης αλλά και το δημόσιο σύστημα υγείας γενικότερα.

Από την ΕΝΙΘ πήραν μέρος στη συνάντηση η Δάφνη Κατσίμπα, ιατρός ακτινολόγος, πρόεδρος, ο Βασίλης Τσάπας, παθολόγος-εντατικολόγος στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου, ο Χρήστος Καραχρήστος, ειδικευόμενος πνευμονολόγος στο Νοσοκομείο Παπανικολάου. Επίσης η Βάσω Βαφειάδου μέλος στο δ.σ. του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου, ο Θόδωρος Κωνσταντινίδης μέλος στην εκτελεστική επιτροπή της ΠΟΕΔΗΝ, εργαζόμενος στο ΨΝΘ και ο Στρατής Πλωμαρίτης, πρώην διοικητής στην 4η ΥΠΕ.

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ πήραν μέρος ο συντονιστής της Ν.Ε. Α΄ Θεσσαλονίκης, Χρήστος Δουίτσης, το μέλος της γραμματείας Στράτος Κερσανίδης και οι βουλευτές Α΄ Θεσσαλονίκης Γιάννης Αμανατίδης, Χρήστος Γιαννούλης, Κατερίνα Νοτοπούλου και Β΄ Θεσσαλονίκης, Σωκράτης Φάμελλος.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)