to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:01 | 08.04.2020

Διεθνή

Ο Ροχανί καλεί το ΔΝΤ να χορηγήσει επειγόντως το δάνειο στο Ιράν

Ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί κάλεσε σήμερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) να χορηγήσει στη χώρα του, μία από τις πλέον πληγείσες από τον νέο κορονοϊό, ένα επείγον δάνειο ύψους πέντε δισεκ. δολαρίων το οποίο έχει ζητήσει προκειμένου να καταπολεμήσει την πανδημία.


«Καλώ όλους τους διεθνείς οργανισμούς να αναλάβουν τις ευθύνες τους», είπε ο Ροχανί στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

«Είμαστε μέλος του ΔΝΤ (...) Αν υπάρξει διακριτική μεταχείριση ανάμεσα στο Ιράν και σε άλλες χώρες για τη χορήγηση δανείων, ούτε εμείς ούτε η κοινή γνώμη γενικότερα θα το δεχθούν», είπε ακόμη σε δηλώσεις που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση.

Το Ιράν είχε ανακοινώσει στις 12 Μαρτίου ότι κάλεσε το ΔΝΤ να αναλάβει τις ευθύνες του καθώς η Τεχεράνη είπε ότι είχε ζητήσει τη βοήθεια του διεθνούς οικονομικού οργανισμού για να αντιμετωπίσει τον νέο κορονοϊό.

Η ιρανική οικονομία πλήττεται σοβαρά μετά την επαναφορά των αμερικανικών κυρώσεων αφού οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν μονομερώς το 2018 από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης που είχε επιτευχθεί τρία χρόνια νωρίτερα.

Και η κυβέρνηση Τραμπ, που έχει εξαπολύσει μια εκστρατεία «μέγιστης πίεσης» της Ουάσινγκτον κατά του Ιράν, αναμένεται προφανώς να ασκήσει το δικαίωμα βέτο των Ηνωμένων Πολιτειών στο ΔΝΤ προκειμένου να μπλοκάρει τη χορήγηση δανείου στην Τεχεράνη, υποστηρίζοντας πως η Ισλαμική Δημοκρατία χρησιμοποιεί τα χρήματα για στρατιωτικούς σκοπούς.

Η τελευταία φορά που η Τεχεράνη είχε λάβει βοήθεια από το ΔΝΤ ήταν το 1960-1962 προτού το Ιράν ανακηρυχθεί Ισλαμική Δημοκρατία το 1979, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΝΤ.

«Η Κεντρική Τράπεζά μας ζήτησε άμεση πρόσβαση» στο εργαλείο ταχείας χρηματοδότησης (IFR) του ΔΝΤ, ανέφερε στις 12 Μαρτίου ο υπουργός Εξωτερικών Τζαβάντ Ζαρίφ στο Twitter.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο του ΔΝΤ, το IFR «προσφέρει ταχεία οικονομική βοήθεια σε όλες τις χώρες μέλη που έχουν επείγουσα ανάγκη».

«Αν δεν εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση, η διεθνής κοινότητα θα τους κρίνει διαφορετικά», είπε ακόμη σήμερα ο πρόεδρος Ροχανί για το θέμα του ΔΝΤ.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο δήλωσε σε μια πρόσφατη συνέντευξη πως το Ιράν χρησιμοποιεί κάθε οικονομική βοήθεια προκειμένου να αναπτύξει ένα στρατιωτικό πυρηνικό πρόγραμμα και να υποστηρίξει παραστρατιωτικούς στο Ιράκ τους οποίους η Ουάσινγκτον κατηγορεί ότι διενήργησαν δεκάδες επιθέσεις εναντίον αμερικανικών συμφερόντων στη χώρα αυτή.

«Βλέπετε πώς (...) το καθεστώς μεταχειρίζεται τον λαό του στη διάρκεια αυτής της τεράστιας κρίσης. Βλέπετε πώς συνεχίζουν να ξοδεύουν τα χρήματα», είπε ο Πομπέο σε αυτή τη ραδιοφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στον Αμερικανό συντηρητικό δημοσιογράφο Χιου Χιούιτ.

Οι αμερικανικές κυρώσεις προκαλούν ασφυξία στην ιρανική οικονομία. Στα χαρτιά, τα ανθρωπιστικά αγαθά (φάρμακα, ιατρικός εξοπλισμός κυρίως) εξαιρούνται από τις κυρώσεις.

Όμως στην πραγματικότητα υπόκεινται στον αμερικανικό αποκλεισμό, καθώς οι διεθνείς τράπεζες προτιμούν γενικά να αρνούνται μια συναλλαγή στην οποία εμπλέκεται το Ιράν, ακόμη κι αν αφορά τα πιο πάνω αγαθά, παρά να διατρέξουν τον κίνδυνο να εκτεθούν σε αντίποινα των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Θα μείνει στην Ιστορία ότι ο Λευκός Οίκος δεν είναι μόνο δεσμευμένος στην οικονομική τρομοκρατία αλλά στο εξής και στον τομέα της υγείας», κατήγγειλε ο Ιρανός πρόεδρος.

Στο μεταξύ, οι ιρανικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι σημειώθηκαν άλλοι 121 θάνατοι εξαιτίας του νέου κορονοϊού, ανεβάζοντας στους 3.993 τον επίσημο απολογισμό των θανάτων στο Ιράν, μια χώρα που είναι μακράν η πλέον πληγείσα στην Εγγύς και Μέση Ανατολή.

Το Ιράν έχει καταγράψει 1.997 νέα κρούσματα τις τελευταίες 24 ώρες με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων να φθάσει τα 64.586, πρόσθεσε ο Κιανούς Τζαχανπούρ, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας στην καθημερινή τηλεοπτική συνέντευξη Τύπου.

Η χώρα ανακοίνωσε στις 19 Φεβρουαρίου τα πρώτα κρούσματα μόλυνσης στην πόλη Κομ (κεντρικό Ιράν).

Στο εξωτερικό, ορισμένοι υποψιάζονται πως οι επίσημοι ιρανικοί αριθμοί είναι μικρότεροι από τους πραγματικούς.

Σύμφωνα με τον Τζαχανπούρ, 3.956 ασθενείς βρίσκονταν σήμερα σε κρίσιμη κατάσταση.

Από την έναρξη της επιδημίας στο Ιράν, 29.812 άνθρωποι που είχαν νοσηλευθεί θεραπεύθηκαν, είπε ακόμη ο Τζαχανπούρ ο οποίος σημείωσε ότι η χώρα διενήργησε τουλάχιστον 220.975 διαγνωστικά τεστ για την ασθένεια Covid-19.

Στην προσπάθεια να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού, οι αρχές δεν έχουν επιβάλει καραντίνα, αλλά απαιτούν από τον πληθυσμό να μείνει σπίτι «όσο είναι δυνατό».

Έχουν επιβληθεί άλλοι περιορισμοί όπως η απαγόρευση των μετακινήσεων ανάμεσα στις πόλεις και το κλείσιμο της πλειονότητας των καταστημάτων που τα προϊόντά τους δεν θεωρούνται πρώτης ανάγκης.

Σήμερα, ο πρόεδρος Χασάν Ροχανί δήλωσε στη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου πως ένα «δεύτερο κύμα» στη μάχη κατά του νέου κορονοϊού αναμένεται να ξεκινήσει από το Σάββατο το οποίο θα είναι πιο σκληρό από το πρώτο.

Ο Ροχανί ανακοίνωσε ακόμη ότι θα ξανανοίξουν ορισμένα καταστήματα «χαμηλού κινδύνου» από τις 11 Απριλίου, διευκρινίζοντας ότι θέλει να «διατηρηθούν οι οικονομικές δραστηριότητες όσο είναι δυνατό παράλληλα με τη μάχη κατά του κορονοϊού».

Η ανακοίνωση αυτή επικρίθηκε από ορισμένους εμπειρογνώμονες και υψηλόβαθμους αξιωματούχους, αλλά ο Ροχανί είπε πως «δεν υπάρχει άλλος δρόμος».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)