to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Επιτακτική ανάγκη λήψης μέτρων στη ναυπηγοεπισκευή

Μετά και τα εκατό και πλέον κρούσματα στο Ελευθέριος Βενιζέλος


Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των εξετάσεων στο πλοίο Ελευθέριος Βενιζέλος, σύμφωνα με τα οποία έχουν βρεθεί περισσότεροι από 120 εργαζόμενοι θετικοί στον κοροναιό, μαρτυρούν τις μεγάλες ευθύνες των συναρμόδιων υπουργείων και της κυβέρνησης συνολικά για τη μη λήψη μέτρων.

Από τις 20/3/2020 που ενημερωθήκαμε ότι το πλοίο Ελευθέριος Βενιζέλος κατευθυνόταν για πρόσδεση στην ναυπηγεπισκευαστική ζώνη Περάματος, προχωρήσαμε σε παρεμβάσεις στις αρχές απαιτώντας να μη δοθεί άδεια πρόσδεσης στο πλοίο παρά τη σχετική απαίτηση.

Από την πρώτη στιγμή τονίσαμε ότι το πλοίο θα έπρεπε να μείνει στη ράδα, ενώ ταυτόχρονα να γίνουν όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι για την υγεία των επιβαινόντων καθώς και για τις συνθήκες που επικρατούσαν στο πλοίο σε ότι αφορά στην τήρηση των μέτρων προφύλαξης από τον κοροναιό.

Το γεγονός ότι το ναυλωμένο από Τούρκους επιχειρηματίες πλοίο το οποίο μετέφερε εργαζόμενους στην Ισπανία δεν έγινε δεκτό ούτε στην Ισπανία ούτε στην Τουρκία στην οποία και επέστρεψε, αυτόματα θα έπρεπε να κάνει τους υπευθύνους να αναρωτηθούν αν οι συγκεκριμένες χώρες και ειδικά η Τουρκία γνώριζαν κάτι περισσότερο και να προχωρήσουν στη λήψη μέτρων.

Όμως τα γεγονότα στο Ελευθέριος Βενιζέλος δεν έγιναν μάθημα στους αρμοδίους καθώς μαθαίνουμε ότι θα επιτραπεί η συνέχιση των εργασιών επισκευής και συντήρησης στο πλοίο SupeRFast στο οποίο είχαν σταματήσει προσωρινά γιατί είχε βρεθεί θετικός στον κοροναιο’ εργαζόμενος.

Επιπρόσθετα σημειώνεται ότι τα προβλήματα δεν σταματούν σε αυτά τα δύο πλοία. Στο σύνολο της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης τους τελευταίους μήνες έχουν έρθει πλοία για πρόσδεση ή για επισκευή χωρίς να έχει γίνει έλεγχος από ποια λιμάνια έχουν περάσει. Θα πρέπει επίσης να αναφερθεί ότι μεταλλεργάτες έχουν επιστρέψει το τελευταίο μεγάλο διάστημα από την Αμερική, την Ισπανία και την Τουρκία και θα πρέπει να γίνεται αυστηρός έλεγχος για τον αν τηρούν τα μέτρα και τίθενται σε κατ ΄οίκον περιορισμό , ή κάτω από την πίεση των αναγκών κάποιοι εργάζονται.

Η συνδικαλιστική παράταξη Ριζοσπαστική Ενότητα Μεταλλεργατών, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους μεταλλεργάτες καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις για μέτρα προστασίας των εργαζομένων αλλά δυστυχώς οι αρμόδιοι φορείς και η κυβέρνηση αδιαφορούν.

Κάτω από αυτές τις δύσκολες καταστάσεις που περνά ο κλάδος μας αλλά και για την προστασία της υγείας και της ζωής των συναδέλφων μας προτείνουμε :

1 . Την αναστολή λειτουργίας της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης στο σύνολο της αλλά και των μικρών ναυπηγείων (καρνάγια) για 20 μέρες με την ταυτόχρονη ένταξη όλων των εργαζομένων και ανέργων στα οικονομικά μέτρα που έχουν εξαγγελθεί.
2. Σε όσα πλοία έχουν προσδέσει τους τελευταίους μήνες ή εξακολουθούν να γίνονται εργασίες σε όλες τις περιοχές της Ζώνης, να γίνουν διαγνωστικές εξετάσεις (τεστ) στα μέλη του πληρώματος.
3. Όλοι οι εργαζόμενοι στην επισκευή που εργάζονται ή εργάστηκαν σε πλοία που έχουν περάσει από λιμάνια χωρών με οξυμένο πρόβλημα με την πανδημία του κοροναίου να τεθούν σε κατ’ οίκον περιορισμό για το απαιτούμενο διάστημα που προβλέπεται από τις υγειονομικές αρχές.

Στην υλοποίηση αυτών των προτάσεων η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει άμεσα. Οι εργαζόμενοι ως υπεύθυνοι πολίτες απέναντι στο κοινωνικό σύνολο τηρούν τα μέτρα περιορισμού και προφύλαξης δίνοντας στην κυβέρνηση τον απαραίτητο χρόνο να προχωρήσει στις δικές της παρεμβάσεις.

Μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει την κυβερνητική ανταπόκριση και ελπίζουμε αυτή η ολιγωρία να μην κοστίσει.


*Συντονιστής της ριζοσπαστικής ενότητας μεταλλεργατών (ΡΕΜ)

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)