to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ο Μητσοτάκης χαμαιλέοντας

Οι Μητσοτάκηδες είναι παιδιά της εξουσίας. Γεννήθηκαν μέσα σε αυτήν, μεγάλωσαν προετοιμαζόμενοι γι’ αυτήν και ζουν με τη νομή της. Ειδικά ο Κυριάκοςν από τη μέρα που έγινε πρόεδρος της Ν.Δ., έκανε ό,τι έπρεπε για να κερδίσει τις εκλογές


Χωρίς αρχές (όπως έδειξε με τη στάση του στο Μακεδονικό, όπου άλλα έλεγε παλαιά και άλλα έκανε κάνοντας παρέα με τους εθνικιστές), με λαϊκισμό («ανταλλάξατε τη Μακεδονία με τις συντάξεις»), χωρίς ιδεολογία (όπως έδειξε καταψηφίζοντας όλα τα νομοσχέδια που απέδιδαν δικαιώματα, με επιχειρήματα τύπου «εξωγήινος στον Υμηττό»), έχοντας συμφωνίες κάτω από το τραπέζι με όλους τους επιχειρηματικούς παράγοντες.

Αντιλαμβανόμενος την πολιτική ως deals, επεχείρησε το ίδιο να κάνει ως πρωθυπουργός. Μόνο που εκεί προέκυψαν θέματα που τον υπερβαίνουν. Έτσι προσαρμόστηκε. Άλλαξε επί το ρεαλιστικότερον την πολιτική του και έβαλε τα deals σε δεύτερη μοίρα. Τώρα δεν μιλά με ιδεολογία. Τώρα αγαπά το κράτος - πατερούλη, όχι το λιγότερο κράτος, με τον εαυτό του στον πατερναλιστικό ρόλο.

Ο ίδιος μάλιστα αντιγράφει τον Μακρόν, τον μόνο με τον οποίο τα πάει καλά στην Ευρώπη και κάνει συμμαχίες μαζί του. Δεν θέλει πια τη νομισματική σταθερότητα του (γερμανικού) ευρώ και ζητάει ακόμη και ευρωομόλογο -κάτι αδιανόητο το 2014 - 2015.

Ακόμα και μέσα στην κρίση κλέβει τις ιδέες των άλλων. Ακούει την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για τα μέτρα και εντάσσει κομμάτι - κομμάτι προτάσεις του στην κυβερνητική πολιτική μπαλώνοντας τρύπες καθώς δεν έχει ένα συνολικό σχέδιο ούτε για την υγειονομική κρίση ούτε για την οικονομική κρίση που ακολουθεί.

Αυτή είναι μια σημαντική διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ, που χθες παρουσίασε ένα συνολικό σχέδιο για το σήμερα και το αύριο της Υγείας, της οικονομίας και της εργασίας.

Δεν είναι ότι δεν έχει άποψη για το αύριο ο Κ. Μητσοτάκης. Έχει και παραέχει, γι’ αυτό προσέφυγε στον ΣΕΒ για να πάρει τις δικές του νόρμες. Γι’ αυτό και ο υπουργός Οικονομικών του Χρήστος Σταϊκούρας δηλώνει ότι «ο εργαζόμενος αναλαμβάνει την υποχρέωση να προσαρμοστεί στο δύσκολο εργασιακό περιβάλλον και να επιδείξει υπομονή και αντοχή». Και το λέει αυτό απευθυνόμενος σε εργαζόμενους - ανέργους, την εβδομάδα που έκλεισαν οι τρεις μεγαλύτερες μεταλλουργικές επιχειρήσεις της Ελλάδας, λίγες μέρες μετά το κλείσιμο της κλωστοϋφαντουργίας και ενώ έπεται το κλείσιμο και άλλων παραγωγικών μονάδων και κλάδων.

Επαναλαμβάνω: άποψη έχει, σχέδιο δεν έχει (και το παίρνει από τον ΣΕΒ). Όμως ο Κ. Μητσοτάκης για να νέμεται την εξουσία είναι αποφασισμένος να κάνει τα πάντα. Και να επιδείξει απέραντη πολιτική προσαρμοστικότητα ξεπερνώντας τις ιδεολογικές του αγκυλώσεις.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)