to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:57 | 07.04.2020

Κοινωνία

Στοιχεία για επαναπροωθήσεις... νέου τύπου από το ελληνικό λιμενικό

Καταγγελίες ότι το ελληνικό λιμενικό επιβιβάζει σε ναυαγοσωστικές σχεδίες πρόσφυγες και μετανάστες που αποβιβάζονται στα νησιά και κατόπιν τους επαναπροωθεί προς τις τουρκικές ακτές βλέπουν το φως της δημοσιότητας.


Σοβαρότατες ενδείξεις ότι το ελληνικό λιμενικό προβαίνει σε (παράνομες ούτως ή άλλως) επαναπροωθήσεις προσφύγων προκύπτουν από φωτογραφικό και άλλο υλικό που ήρθε στη δημοσιότητα. Όπως προκύπτει από φωτογραφίες, πρόσφυγες που αποβιβάστηκαν στις ελληνικές ακτές τον τελευταίο μήνα - και υπάρχουν φωτογραφίες ντόπιων που το αποδεικνύουν - βρέθηκαν λίγες ώρες αργότερα να περισυλλέγονται από την τουρκική ακτοφυλακή μέσα σε ναυαγοσωστικές σχεδίες.

Υλικό από τα πολλαπλά περιστατικά - που δημοσιοποιούνται σήμερα με σχετικό θέμα από την Εφημερίδα των Συντακτών - τέτοιων πρακτικών, δημοσιεύτηκε από την οργάνωση Aegean Boat Report, με πιο χαρακτηριστικό αυτό στη Σάμο. Εκεί, ντόπιος κατέγραψε την άφιξη προσφύγων την 1η Απρίλη, οι οποίοι όμως αργότερα «εξαφανίστηκαν», οι αρχές του νησιού δήλωναν άγνοια, μέχρι που την επόμενη μέρα οι φωτογραφίες του τουρκικού λιμενικού έδειξαν ότι οι «αόρατοι» πρόσφυγες είχαν επαναπροωθηθεί στις τουρκικές ακτές με μια τέτοια ναυαγοσωστική σχεδία.

Φωτ. από το aegaio.blogspot.com με άφιξη στη Μουρτιά της Σάμου προσφύγων και μεταναστών την 1η Απρίλη, τους οποίους καμιά αρχή (αστυνομία, λιμενικό) δεν παρέλαβε από τη στεριά όπως συνήθως γίνεται για να μεταφερθούν για καταγραφή. Συμφωνα με την ιστοσελίδα, τους πρόσφυγες παρέλαβε αργότερα φουσκωτό που έφυγε προς άγνωστη κατεύθυνση. Ο δε λιμενάρχης διαβεβαιώνει τον συντάκτη της ιστοσελίδας ότι «τέτοιο περιστατικό δεν υπάρχει». Ωστόσο...

Φωτογραφία της τουρκικής ακτοφυλακής (η οποία δημοσιεύει σχεδόν πάντα φωτογραφίες από τις διασώσεις), με πρόσφυγες που περισυνέλλεξε από μια τέτοια ναυαγοσωστική σχεδία. Ειναι εμφανές (π.χ. από το κοκκινο σακίδιο, αλλά και τα ρούχα που φορούν οι πρόσφυγες) πως πρόκειται για τους ίδιους ανθρώπους που είχαν αποβιβαστεί στη Μουρτιά.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν βεβαίως είναι πολλά: ποιος και πώς ανέβασε τους πρόσφυγες στη σχεδία, πώς στάλθηκαν ξανά πίσω στα τουρκικά ύδατα; Γιατί οι ελληνικές αρχές αρνούνται το γεγονός της άφιξης τους;

Η AegeanBoatReport αναφέρεται  σε 9 περιστατικά συνολικά, εκ των οποίων και 2 στη Χίο που είχαν απασχολήσει και τα τοπικά ΜΜΕ, με την αστυνομία να ισχυρίζεται ότι οι αφιχθέντες ήταν πρόσφυγες από την δομή του νησιού, τη ΒΙΑΛ, που είχαν σκηνοθετήσει (!) την άφιξή τους γιατί είχαν αντιληφθεί ότι όσοι μπήκαν στη χώρα μετά την 1η Μάρτη μεταφέρονταν στην ενδοχώρα (αλλά σε κλειστές δομές-φυλακές, να σημειώσουμε).

23/3: 31 άνθρωποι διασωζονται από την τουρκική ακτοφυλακή και αναφέρουν πως είχαν φτάσει στη Σύμη, όπου τους περικύκλωσε το ελληνικό λιμενικό και τους επιβίβασε σε ναυαγοσωστική σχεδία και τους έστειλε πίσω στα τουρκικά χωρικά ύδατα.

Η ελληνική κυβέρνηση βέβαια, προφανώς θα αρνηθεί οποιαδήποτε τέτοια επαναπροώθηση. Οπως είχε κάνει και με ακόμα πιο ατράνταχτα στοιχεία προ ημερών, τον Μάρτιο:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)