to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:17 | 07.04.2020

Διεθνή

Στην εντατική ο Μπόρις Τζόνσον, ανησυχία στη Βρετανία, καθώς αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων

Aνησυχία στη Βρετανία για το χτύπημα του κορωνοϊού στον βρετανό πρωθυπουργό - Σε σταθερή κατάσταση η υγεία του, παραμένει στην εντατική, σύμφωνα με την Ντάουνινγκ Στριτ


Η κατάσταση της υγείας του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον παραμένει σταθερή και εξακολουθεί να νοσηλεύεται στην εντατική για να βρίσκεται σε στενή παρακολούθηση, ανακοίνωσε σήμερα το βράδυ εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ. «Η κατάσταση του πρωθυπουργού είναι σταθερή και παραμένει στην εντατική για στενή παρακολούθηση. Έχει καλή διάθεση», τόνισε ο εκπρόσωπος.

Μια κυβερνητική πηγή τόνισε πως δεν υπάρξει μέχρι αύριο περαιτέρω ενημέρωση για την ιατρική κατάσταση του πρωθυπουργού.

«Λαμβάνει κανονική θεραπεία με οξυγόνο και αναπνέει χωρίς υποβοήθηση. Δεν χρειάστηκε μηχανικό αναπνευστήρα ούτε μη επεμβατική αναπνευστική υποστήριξη» είπε εκπρόσωπος. Όπως διευκρίνισε, στο ενδεχόμενο που ο υπουργός Εξωτερικών Ντομινίκ Ράαμπ, ο οποίος αναπληρώνει τον πρωθυπουργό στα καθήκοντά του, αρρωστήσει, τότε θα αναλάβει ο υπουργός Οικονομικών, Ρίσι Σουνάκ, όπως προβλέπεται για τις αντικαταστάσεις των υψηλόβαθμων αξιωματούχων της κυβέρνησης. Διευκρίνισε ακόμη ότι ο Ράαμπ δεν έχει την εξουσία να απολύει ούτε να προσλαμβάνει στην κυβέρνηση όσο αναπληρώνει τον πρωθυπουργό και ότι, εάν απαιτούνταν σύσκεψη του εθνικού συμβουλίου ασφαλείας εν τη απουσία του πρωθυπουργού, επικεφαλής θα ήταν ο Ντομινίκ Ράαμπ, ο οποίος θα είχε τις εξουσίες για να απαντήσει σε στρατιωτική απειλή (εάν συνέτρεχαν όλοι αυτοί οι λόγοι).

Σε ό,τι αφορά την πιθανότητα τερματισμού σύντομα του καθολικού lockdown που έχει επιβληθεί στη χώρα, στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού, απάντησε ότι αυτή δεν είναι η στιγμή για να επικεντρωθεί η κυβέρνηση σε κάτι τέτοιο, αλλά δεν ξεκαθάρισε το ενδεχόμενο μιας παράτασης (η πρώτη επανεξέταση των μέτρων για τον κορονοϊό προβλεπόταν να γίνει στις 16 Απριλίου).

Η βασίλισσα Ελισάβετ ευχήθηκε στον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον "πλήρη και ταχεία ανάρρωση" και έστειλε ένα μήνυμα υποστήριξης στην έγκυο μνηστή του και στην οικογένειά του. "Η βασίλισσα έστειλε ένα μήνυμα στην Κάρι Σίμοντς και στην οικογένεια Τζόνσον", ανακοίνωσαν τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ. "Η Μεγαλειότατη είπε ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι στις σκέψεις της και ότι ευχήθηκε στον πρωθυπουργό πλήρη και ταχεία ανάρρωση", σύμφωνα με την ανακοίνωση των Ανακτόρων.

Στους 854 οι νέοι θάνατοι από τον κορονοϊό σε όλη τη χώρα το τελευταίο 24ωρο

Εντωμεταξύ, οι νέοι θάνατοι από κορονοϊό στη Βρετανία το τελευταίο 24ωρο ανέρχονται συνολικά σε 854, σύμφωνα με τις υπηρεσίες δημόσιας υγείας της χώρας.

Το NHS Αγγλίας ανακοίνωσε 758 νέους θανάτους, σε περιστατικά που είχαν διαγνωστεί θετικά στον Covid-19 (χθες ο αριθμός νεκρών ήταν 403, ωστόσο η μεγάλη διαφορά εκτιμάται ότι ίσως οφείλεται μερικώς στην καθυστέρηση καταγραφής κάποιων θανάτων τις προηγούμενες μέρες).

Αντίστοιχα, στη Σκοτία ο αριθμός θανάτων το τελευταίο 24ωρο έφτασε τους 74 και στην Ουαλία τους 19, ενώ στη βόρεια Ιρλανδία υπήρξαν τρεις.

Ανησυχία στη Βρετανία

Η εισαγωγή του πρωθυπουργού της Βρετανίας στην εντατική προκαλεί μεγάλη ανησυχία στο Ηνωμένο Βασίλειο και στο εξωτερικό και δείχνει σε ποιον βαθμό ο νέος κορονοϊός μπορεί να πλήξει σοβαρά ανθρώπους σε καλή κατάστασης υγείας, είτε είναι προνομιούχα δημόσια πρόσωπα είτε όχι.

Χθες, «κατά τη διάρκεια του απογεύματος, η κατάσταση της υγείας του πρωθυπουργού επιδεινώθηκε και, κατόπιν συμβουλής της ιατρικής του ομάδας, μεταφέρθηκε σε μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου», ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός του. Ο βρετανός πρωθυπουργός διαγνώσθηκε θετικός στην Covid-19 στις 27 Μαρτίου και αρνήθηκε να σταματήσει την εργασία του από τον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ.

Σε διάστημα 10 ημερών την Κυριακή, διακομίσθηκε στο νοσοκομείο «για εξετάσεις». «Ενα μέτρο προληπτικού χαρακτήρα», ανακοινώθηκε επισήμως. Την επομένη, η κατάστασή του δεν είχε βελτιωθεί, αντιθέτως.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η τροπή των γεγονότων δείχνει ότι ο Μπόρις Τζόνσον είναι σοβαρά άρρωστος», ήταν χθες το βράδυ η εκτίμηση του Derek Hill, καθηγητή Απεικονιστικής Ιατρικής στο University College του Λονδίνου στο Science Media Centre.

«Προσευχόμαστε για την ταχεία ανάρρωση του πρωθυπουργού», έγραψε στο Twitter o δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν, τονίζοντας ότι «δεν θα μπορούσε να βρίσκεται σε πιο ασφαλή χέρια» αφού το νοσοκομείο Σεντ Τόμας έχει «κάποιο από το καλύτερο ιατρικό προσωπικό στον κόσμο».

«Τρομερά θλιβερά νέα. Όλες οι σκέψεις της χώρας είναι με τον πρωθυπουργό και την οικογένειά του σ’ αυτήν την απίστευτα δύσκολη περίοδο», είπε ο νέος ηγέτης των Εργατικών, ο Κιρ Στάρμερ.

«Αγνόησε τις υποδείξεις»

Ο εκκεντρικός πολιτικός προσπάθησε να καλύψει τις καθυστερήσεις και τις παλινωδίες στην διαχείριση της υγειονομικής κρίσης επαιρόμενος ότι δεν φοβάται να περάσει στην πρώτη γραμμή. «Εκανα χειραψία με όλον τον κόσμο», και με ασθενείς, δήλωσε στις 3 Μαρτίου περιγράφοντας την επίσκεψή του σε νοσοκομείο.

Δεδομένης της περιόδου επώασης, είναι πιθανόν ότι δεν προσβλήθηκε εκεί από τον ιό. «Ο Μπόρις Τζόνσον αγνόησε όλες τις υγειονομικές οδηγίες», σχολίαζε ο The Independant , όταν ο βρετανός πρωθυπουργός διαγνώσθηκε θετικός στον κορονοϊό στα τέλη του Μαρτίου.

Η εμμονή του να διατηρήσει τα ηνία δεν εξέπληξε τους Βρετανούς: ούτε τους υποστηρικτές του που επαινούν την εργατικότητα και την αφοσίωσή του, ούτε τους πολιτικούς του αντιπάλους που επικρίνουν την βουλιμική του φιλοδοξία.

Ωστόσο, σύμφωνα με την Telegraph, η χθεσινή ανακοίνωση δεν ήταν αναμενόμενη.

Οι πρώτες σελίδες των σημερινών φύλλων των βρετανικών εφημερίδων έχουν όλες την ίδια λέξη: «Εντατική». Η Daily Mirror και η Daily Star μάλιστα κάνουν λόγο για «μάχη για την ζωή του».

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, ο βρετανός πρωθυπουργός έχει τις αισθήσεις τους και η μεταφορά του στην εντατική έγινε για «προληπτικούς λόγους, για την περίπτωση που θα είχε ανάγκη από αναπνευστήρα».

Ο δρ. Hill δήλωνε ότι έχει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες δέχεται αναπνευστική βοήθεια με συσκευή σταθερής θετικής πίεσης (CPAP), που χρησιμοποιείται στην θεραπεία της υπνικής άπνοιας. Η εμπειρία στην Ιταλία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχει δείξει ότι η CPAP μπορεί να είναι αποτελεσματική για τους ασθενείς με Covid-19, τουλάχιστον σε πρώτο χρόνο.

Μαζί με τον πρίγκιπα Κάρολο, που έχει αναρρώσει, ο Μπόρις Τζόνσον είναι ένας από τους περισσότερους των 50.000 βρετανούς πολίτες που έχουν διαγνωσθεί θετικοί στο κορονοϊό από την έναρξη της επιδημίας. Περί τους 5.400 εξ αυτών έχουν χάσει την ζωή τους.

Η εξέλιξη της κατάστασης του Μπόρις Τζόνσον δείχνει σε ποιον βαθμό αυτός ο ιός δεν κάνει διαχωρισμό μεταξύ των ανθρώπων. Οποιοσδήποτε, ακόμη και οι πλέον προνομιούχοι της κοινωνίας μας, μπορεί να πληγούν και να βρεθούν σε σοβαρή κατάσταση», τονίζει η Linda Bauld, καθηγήτρια Ιατρικής στου Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου.

Τραμπ: Ευχές για ανάρρωση, «είναι φίλος μου και σπουδαίος ηγέτης»

Ο Ντ. Τραμπ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον βρετανό πρωθυπουργό κατά τη χθεσινή ενημέρωση των δημοσιογράφων για την επιδημία

Bρετανικές εφημερίδες: Απόλυτη κατάσταση ανάγκης 

Πηγή: Reuters - ΑΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)