to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:15 | 06.04.2020

Οικονομία

Κρίσιμο για τη συνοχή και το μέλλον της Ε.Ε. το αυριανό Eurogroup

To Eurogroup της Τρίτης 7/4 θεωρείται ιδιαίτερα κομβικό για την κατάληξη που θα έχει η πρόταση για την έκδοση του ευρωομολόγου ή για τη δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού ταμείου ή κάποιου άλλου υβριδικού πλαισίου χρηματοδότησης - θα συζητήσουμε νέα μέτρα για τη στήριξη του ευρώ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία θα παρέχουν ένα δίχτυ ασφαλείας για τις χώρες, τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους και ανέρχονται συνολικά σε περίπου μισό τρισεκ. ευρώ, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο


Το κλίμα που επικρατεί στην πληττόμενη από την πανδημία Ευρώπη ενόψει του Eurogroup της Τρίτης 7/4 δίνει με κεντρικό του άρθρο, το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel», το οποίο χαρακτηρίζει ως «μη αλληλέγγυα, μικρόψυχη και δειλή» την άρνηση του Βερολίνου για έκδοση ευρωομολόγου, παραπέμποντας στη δήλωση της Καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ το 2012, κατά τη διάρκεια της ευρω-κρίσης: «Όσο ζω, ευρωομόλογα δεν θα υπάρξουν».

«Είτε η ηγεσία της Γερμανίας δεν αντιλαμβάνεται αυτό που απορρίπτει τόσο επιπόλαια είτε επιλέγει να μην το αντιληφθεί από φόβο ότι η λαϊκιστική δεξιά “Εναλλακτική για την Γερμανία” (AfD) θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί για τη δική της προπαγάνδα τη βοήθεια προς τους Eυρωπαίους γείτονες. Ήταν άλλωστε η αντιπαράθεση για την βοήθεια προς την Ελλάδα που οδήγησε στην ίδρυση της ΑfD το 2013» υπενθυμίζει το έγκυρο περιοδικό.

Ολες οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, και κυρίως η Ιταλία και η Ισπανία που ζουν μιαν ασύλληπτη τραγωδία με τον κορωνοϊό, επιμένουν σε πολιτικές αντιμετώπισης της πανδημίας που δεν θα είναι βαρίδι για τις οικονομίες τους. Απέναντί τους βρίσκονται η Γερμανία με τους δορυφόρους της (Ολλανδία, Αυστρία, Φινλανδία) που αντιτίθεται στα κορονο-ομόλογα, προκρίνοντας ως φάρμακο στη μάχη κατά της οικονομικής κρίσης την πιστωτική γραμμή ενισχυμένων όρων (ECCL).

Η πρώτη αντίδραση στο Eurogroup πριν λίγες μέρες ήταν «businessasusual», δηλαδή η πιστωτική γραμμή, που πρότεινε ο Στουρνάρας και για τη χώρα μας όταν έβγαινε από τα μνημόνια, η ECCL, που σημαίνει δάνειο με ένα μνημόνιο. Αυτό ξεσήκωσε τεράστιες αντιδράσεις, γιατί θα βάθαινε και την ύφεση και τις εσωτερικές αντιθέσεις, προκαλώντας αποσυνθετική κρίση στην ΕΕ.

Από την άλλη, το ευρωομόλογο, το οποίο οι δυνάμεις της Αριστεράς ζητούν εδώ και 10 χρόνια, αυτή τη φορά έχει αποκτήσει πολλούς περισσότερους υποστηρικτές. Το συνυπέγραψε ως πρόταση ακόμα και ο Κυρ. Μητσοτάκης αλλά συναντά την ισχυρή αντίδραση της Γερμανίας, της Ολλανδίας και των συμμάχων τους.

Μες τη Γερμανία, όμως, όπως είδαμε, αναπτύσσεται μια κριτική όχι μόνο από τον Τύπο, αλλά και από μεγάλη μερίδα του πολιτικού της συστήματος, που λέει ότι «αν καταρρεύσουν οι χώρες στις οποίες εξάγουμε –Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα- πού θα εξάγουμε; Άρα θα πάθουμε κι εμείς ζημιά».

Ηχηρή παρέμβαση Τζεντιλόνι

Λίγα 24ωρα πριν από τη συνεδρίση της Τρίτης, ο επίτροπος Oικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Πάολο Τζεντιλόνι, τάχθηκε υπέρ του κοινού δανεισμού των κρατών-μελών. «Χρειαζόμαστε ένα ευρωπαϊκό πακέτο ανάπτυξης και αυτό θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί με την έκδοση (κοινών) ομολόγων. H έκδοση αυτών των ομολόγων θα πρέπει να είναι ειδικού σκοπού και ένα εφάπαξ μέτρο για εξαιρετικές καταστάσεις. Νομίζω ότι η Γερμανία και άλλες χώρες της βόρειας Ευρώπης θα μπορούσαν αυτό να το δεχτούν», τόνισε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Die Welt.

«Το μήνυμα προς τη βόρεια Ευρώπη είναι: Δεν μιλάμε για κοινοτικοποίηση-αμοιβαιοποίηση του χρέους. Θα πρόκειται για κοινά χρέη στον αγώνα κατά του κορονοϊού και των συνεπειών του, όχι για τα χρέη των τελευταίων 30 ετών», πρόσθεσε.

«Ευρωομόλογο χωρίς τη Γερμανία»;

Και ο Αλ. Τσίπρας με πρόσφατο άρθρο του στη Le Monde, αναφέρεται στη στάση των ευρωπαίων ηγετών την περίοδο της τιμωρητικής λιτότητας που είχε επιβληθεί στην Ελλάδα με τα μνημόνια, και αναφερόμενος στη σημερινή συγκυρία με την πανδημία του κορωνοϊού, επισημαίνει ότι «θα μπορούσε να συμφωνηθεί η έκδοση ενός μεγάλου ομολόγου του EMΣ.

Ο ΕΜΣ έχει την πιστοληπτική δυνατότητα να δανείζεται με εξαιρετικούς όρους, ένα μεγάλο αλλά απαραίτητο ποσό κεφαλαίων -ισοδύναμο, για παράδειγμα, του ποσού που συμφώνησαν οι Ρεπουμπλικανοί και οι Δημοκρατικοί για την προστασία της οικονομίας των ΗΠΑ».

Καταλήγει δε ως εξής: «Ένα ευρωομόλογο χωρίς τη Γερμανία και την Ολλανδία, δεν θα είναι, βεβαίως, το ίδιο ισχυρό, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι τα υπόλοιπα κράτη-μέλη μαζί, αντιπροσωπεύουν άνω των 2/3 του ΑΕΠ της ΕΕ. Αρκεί να έχουν τη βούληση να προχωρήσουν μπροστά. Εξάλλου, αυτός μπορεί να είναι και ο μόνος τρόπος για να προχωρήσει η Ευρώπη μπροστά».

Σεντένο: Το Eurogroup θα συζητήσει αύριο για μέτρα στήριξης περίπου μισού τρισ. ευρώ

To αυριανό Eurogroup θα συζητήσει νέα μέτρα για τη στήριξη του ευρώ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία θα παρέχουν ένα δίχτυ ασφαλείας για τις χώρες, τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους και ανέρχονται συνολικά σε περίπου μισό τρισεκ. ευρώ, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, σε συνέντευξή του σε πέντε ευρωπαϊκές εφημερίδες το Σαββατοκυριακο.

Αναφέρθηκε, ειδικότερα, σε μία πιστωτική γραμμή από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για όλες τις χώρες έως 240 δισ. ευρώ, στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ένα δίχτυ ασφαλείας 100 δισεκ. ευρώ για την προστασία της απασχόλησης και την πρόταση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για ένα πανευρωπαϊκό ταμείο εγγυήσεων με αύξηση της δυνατότητάς του κατά 200 δισεκ. ευρώ για τις επιχειρήσεις, ιδιαίτερα τις μικρές και μεσαίες. Αν προστεθούν, συνέχισε, τα μέτρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αυτά των χωρών - ύψους 3% του ΑΕΠ σε δημοσιονομικό επίπεδο και στο 18% σε ρευστότητα - με το μισό τρισ. ευρώ που σχεδιάζει να προωθήσει το Eurogroup, ανέρχονται σε πολύ περισσότερα από 1 τρισ. ευρώ ως άμεση αντίδραση. «Η Ευρώπη δεν είχε δει ποτέ αυτό το ποσό στήριξης», είπε.

Ερωτηθείς γιατί δεν υπάρχει ομοφωνία για το πακέτο μέτρων που θα συζητήσει αύριο το Eurogroup, ο Σεντένο απάντησε: «Εργαζόμαστε. Βλέπω ευρεία στήριξη να διαμορφώνεται γύρω από αυτό το συνολικό πακέτο μέτρων, αλλά απαιτείται ακόμη αρκετή δέσμευση από τα κράτη-μέλη και αυτή είναι που χτίζουμε».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ:

Όσον αφορά στην πρόταση για την έκδοση κορονο - ομολόγων, ο επικεφαλής του Eurogroup τόνισε ότι «η συζήτηση είναι ανοιχτή» και ότι θέλει αυτή «να είναι ανάλογη των δυσκολιών που αντιμετωπίζουμε», αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα συνδεθεί με την επόμενη φάση που θα αφορά στην ανάκαμψη της οικονομίας μετά την κρίση. «Σε αυτή τη συζήτηση (σ.σ.: στο αυριανό Eurogroup) δεν πρέπει να υπονομεύσουμε τη δυνατότητά μας να συμφωνήσουμε στην έκτακτη πλευρά, τις τρεις ασφαλιστικές δικλείδες. Θα επιταχύνουμε, όμως, τη συζήτησή μας για ένα σχέδιο ανάκαμψης και αυτό ακριβώς αφορά η γαλλική πρωτοβουλία», σημείωσε, αναφερόμενος στη γαλλική πρόταση για την ίδρυση ενός νέου ταμείου που θα εκδίδει κοινό χρέος. «Για να μοχλεύσουμε ένα σχέδιο ανάκαμψης, θα χρειαστούμε νέο χρήμα. Για αυτό θα πρέπει να είμαστε δημιουργικοί, ρεαλιστές και χωρίς κόκκινες γραμμές», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για το αν θα υπάρχουν όροι στη χρηματοδότηση των χωρών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), o πρόεδρος του Eurogroup απάντησε: «Είμαστε έτοιμοι να αποσυνδέσουμε την πιστωτική γραμμή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) από τη λογική της κρίσης κρατικού χρέους της Ευρωζώνης. Αυτό είναι πολύ ξεκάθαρο», προσθέτοντας: «Δεν έχει κανένα νόημα να συνδέσουμε μία κρίση πανδημίας με ένα πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων ή μία μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, για παράδειγμα. Οι όποιοι όροι υπάρξουν στη στήριξη του ESM πρέπει να σχετίζονται με τον τρόπο που δαπανούμε τα χρήματα για την καταπολέμηση του ιού και του αντίκτυπού του και μακροπρόθεσμα οι χώρες που θα ωφεληθούν πρέπει να επανέλθουν σε μία σταθερή θέση, πρέπει να ακολουθήσουν μία βιώσιμη πορεία. Αυτό είναι σχεδιασμένο με έναν βασικό στόχο: να αποφύγουμε τον οποιοδήποτε στιγματισμό και να σεβασθούμε τους πολίτες μας, οι οποίοι υποφέρουν στην κατάσταση αυτή.

Ερωτηθείς για τις θέσεις απασχόλησης που μπορεί να χαθούν, ο Σεντένο είπε ότι «δημιουργήσαμε 13 εκατομμύρια θέσεις εργασίας μετά την κρίση στην Ευρωζώνη», προσθέτοντας: «Πολλές θα χαθούν σε ένα τρίμηνο ή σε έναν μήνα. Παίρνουμε μέτρα για να προστατεύσουμε τους εργαζόμενους/μισθούς, αλλά χωρίς ένα σχέδιο ανάκαμψης οι θέσεις αυτές θα χαθούν, όπως ακριβώς στις ΗΠΑ, όπου 10 εκατομμύρια ζήτησαν επιδόματα ανεργίας μέσα σε μόλις 15 ημέρες».

Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)