to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:31 | 07.04.2020

Κοινωνία

Σήμερα, Τρίτη 7/4: Πανελλαδική ημέρα δράσης για τη Δημόσια Υγεία

«Τα δικαιώματά μας δεν μπαίνουν σε καραντίνα», λένε τα σωματεία των εργαζομένων στην υγεία που στηρίζουν την κινητοποίηση που έχει αναγγείλει η ΟΕΝΓΕ για σήμερα, 7 Απριλίου. Ευρύτερο κάλεσμα για συνέχιση των δράσεων στις 14/4 αναφορικά με την επίθεση στην εργασία.


Ήδη από τη συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε την Τετάρτη 1η Απρίλη στο προαύλιο του Νοσοκομείου «Αττικόν», η ΟΕΝΓΕ κάλεσε γιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό, εργαζόμενους στα νοσοκομεία, Ενώσεις και Σωματεία να συμμετάσχουν με κάθε τρόπο στην πανελλαδική κινητοποίηση, για να ακουστούν δυνατά οι διεκδικήσεις των υγειονομικών, που δίνουν τη μάχη για την υγεία του λαού, με περιορισμένα μέσα και προσωπικό, εξαιτίας της χρόνιας πολιτικής υποχρηματοδότησης, εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της Υγείας.

Καλώντας τους υγειονομικούς να στηρίξουν την κινητοποίηση στις 7 Απρίλη, τόνισε πως «δεν πρόκειται να σιωπήσουμε, αλλά θα σπάσουμε τη σιωπή, δυναμώνοντας τη φωνή που διεκδικεί μέτρα προστασίας για την υγεία του λαού».

Στο μεταξύ ένταση προκλήθηκε στον Ευαγγελισμό όταν η αστυνομία μπήκε μέσα στο νοσοκομείο κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης των εργαζομένων για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας. Σύμφωνα με το MEGA μετά από τις αποδοκιμασίες ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, οι αστυνομικές δυνάμεις αποχώρησαν από τον προαύλιο χώρο του Ευαγγελισμού. Υπήρξε φραστική ένταση και αποδοκιμασία των αστυνομικών, όταν εκείνοι προσπάθησαν να διαλύσουν το πλήθος, καθώς δεν επιτρέπονται οι συγκεντρώσεις λόγω κορωνοϊού.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ανακοινώσεις συμπαράστασης εξέδωσαν μεταξύ άλλων η παράταξη «ΕΜΕΙΣ-ΑΡΚΙ» της ΓΣΕΕ, η ΠΕΝΕΝ και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

Συγκεκριμένα, η παράταξη ΕΜΕΙΣ-AΡΚΙ στη ΓΣΕΕ αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι «στηρίζει τις κινητοποιήσεις της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών την Τρίτη 7 Απρίλη στους προαύλιους χώρους των Νοσοκομείων και ενώνει τη φωνή της μαζί τους υιοθετώντας τα δίκαια αιτήματά τους».

Η ΠΕΝΕΝ εξέδωσε για το ίδιο ζήτημα ανακοίνωση (βλ. παρακάτω) μετά τη συνεδρίαση που είχε με το σωματείο εργαζομένων του Αττικού Νοσοκομείου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της παράταξης ΕΜΕΙΣ-ΑΡΚΙ (5/4/20):

7 ΑΠΡΙΛΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΥΓΕΙΑΣ

ΜΕ ΟΛΕΣ ΜΑΣ ΤΙΣ ΔΥΜΑΜΕΙΣ ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΝΩΣΕΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΝΩΝΟΝΤΑΣ ΤΗ ΦΩΝΗ ΜΑΣ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ ΣΤΑ ΔΙΚΑΙΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ

Σε μια εποχή που έχει αναδειχθεί παγκοσμίως με τον πιο οδυνηρό τρόπο η αναντικατάστατη αξία της Δημόσια υγείας,

Σε μια εποχή που έχει αναδειχθεί το πόσο εγκληματικό κατά της ανθρωπότητας είναι να δαπανώνται δισ. για στρατιωτικούς εξοπλισμούς αντί να ενισχύονται τα Δημόσια συστήματα υγείας,

Σε μια εποχή που έχει γίνει ολοφάνερο και στον τελευταίο πολίτη ότι το Εθνικό σύστημα υγείας πρέπει να στηριχθεί και να ενισχυθεί όσο κανείς άλλος τομέας γιατί στις δύσκολες καταστάσεις εκεί προσφεύγει η συντριπτική πλειοψηφία του λαού μας, σε αντίθεση με αυτούς που μέχρι χθες έλεγαν:

«Αν υπάρξουν απολύσεις γιατρών στον ΕΟΠΠΥ σας παρακαλώ αυτό δεν θέλω να το χρεωθεί η ΤΡΟΪΚΑ, δεν θέλω να μας παίρνει τη δόξα ο ΤΟΜΣΕΝ για τα αυτονόητα οι αποφάσεις είναι δικές μου» (υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης) και σήμερα υποκριτικά μας ζητούν να τους χειροκροτήσουμε,

Εμείς, όπως κάνουμε δεκαετίες τώρα, με όλη τη δύναμη της ψυχής μας, με όλη τη δύναμή μας, στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών την Τρίτη 7 Απρίλη στους προαύλιους χώρους των Νοσοκομείων και ενώνουμε τη φωνή μας μαζί τους υιοθετώντας τα δίκαια αιτήματά τους για:

  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών, νοσηλευτών και υγειονομικών

  • Πλήρη επίταξη άνευ όρων κλινών, κλινικών, κρεβατιών ΜΕΘ, εξοπλισμός εργαστηρίων και του προσωπικού του ιδιωτικού τομέα περίθαλψης και ένταξή του στο κρατικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

  • Άμεση λήψη μέτρων ατομικής προστασίας για όλους τους υγειονομικούς.

ΥΓΕΙΑ, ΠΑΙΔΕΙΑ, ΡΕΥΜΑ ΚΑΙ ΝΕΡΟ

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ, ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟ ΛΑΟ.

Η ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Αθήνας

Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ) στηρίζει τον αγώνα των νοσοκομειακών γιατρών σε όλη την χώρα, που κήρυξαν την 7η Απριλίου Παγκόσμια Ημέρα Υγείας ως ημέρα πανελλαδικής δράσης.

Όπως αναφέρει το ΕΚΑ, «οι ήρωες της πρωτοφανούς κατάστασης, που βιώνουμε όλοι, υπερβαίνουν εαυτόν καθημερινά, για να σώσουν εκατοντάδες ζωές, υπό αντίξοες συνθήκες. Διεκδικούν μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών, νοσηλευτών και άλλων υγειονομικών ειδικοτήτων, μέσα ατομικής προστασίας και πλήρη επίταξη κλινικών και προσωπικού του ιδιωτικού τομέα περίθαλψης, για την αντιμετώπιση της πανδημίας».

Το ΕΚΑ τονίζει ότι βρίσκεται στο πλευρό όλων των υγειονομικών και το λιγότερο που θα μπορούσε να κάνει το έπραξε, στέλνοντας επιστολές (26/3/20) προς τους υπουργούς Υγείας, Εργασίας, Ανάπτυξης, Οικονομικών, συμπεριλαμβάνοντας τα αιτήματά τους, μεταξύ και άλλων προτάσεων, για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)