to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Η κακογερασμένη ήπειρός μας

Το 2010 έφταιγαν οι “τεμπέληδες” του Νότου και οι σπάταλοι Έλληνες, που, αντί να δουλεύουν, χαζολογούσαν στη λιακάδα και στις παραλίες ζώντας πάνω από τις δυνατότητές τους


Το 2015 ένας ολόκληρος λαός τιμωρήθηκε από τους εμμονικούς νεοφιλελεύθερους οπαδούς της λιτότητας με στρατάρχη τον Σόιμπλε επειδή ο Βαρουφάκης ήταν αγενής στα Eurogroup και επειδή ο Τσίπρας τόλμησε να διαπραγματευτεί.

Έπειτα, στην προσφυγική κρίση, έφταιγαν ο Ερντογάν και η κακή τύχη της Ελλάδας να βρίσκεται στη Μεσόγειο και να γειτονεύει με την Τουρκία και τον αραβικό κόσμο.

Τότε που οι ακριβοί στα πίτουρα ηγεμόνες των Βρυξελλών έβλεπαν τους “εταίρους” του Βίσεγκραντ να κλείνουν τον βαλκανικό διάδρομο εγκλωβίζοντας εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα χωρίς να λένε κουβέντα.

Σήμερα, με την Ευρώπη να βρίσκεται στο επίκεντρο της πανδημίας του κορωνοϊού μετρώντας χιλιάδες νεκρούς, ακόμα και οι εναπομείναντες πιστοί της “Ευρωπαϊκής αλληλεγγύης” (εδώ γελάμε) και του οράματος της ενωμένης Ευρώπης και της δίκαιης κατανομής των βαρών αμφισβητούν ότι αυτό το οικοδόμημα, που μοιάζει να καταρρέει, μπορεί να ανταποκριθεί στον ρόλο του.

Την ώρα που ο πολύπαθος ευρωπαϊκός Νότος αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ο άξονας της Γερμανίας συνεχίζει να φέρεται σαν να πρόκειται για ακόμη μια μέρα στο γραφείο.

Κολλημένοι στην ιδεοληπτική εμμονή της λιτότητας και της σιδηράς δημοσιονομικής πειθαρχίας προσφέρουν “αλληλεγγύη” όπως έχουν μάθει. Με δάνεια και απόρριψη κάθε σκέψης για αμοιβαία κατανομή των βαρών.

Φαίνεται λοιπόν ότι, μπροστά στην αδιαλλαξία της Γερμανίας, της Ολλανδίας και των δορυφόρων τους, η Κομισιόν υποχωρεί. Καθώς η κυρία Φον Ντερ Λάιεν προτείνει δανεισμό κρατών που αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα λόγω του κορωνοϊού για την ενίσχυση της εργασίας, φαίνεται πως η ηγεσία της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης άλλη μια φορά απορρίπτει την αναγκαία λύση του ευρωομολόγου.

Με λίγα λόγια, μπορεί να μην έχετε χώρο να θάψετε τους νεκρούς, αλλά, αν θέλετε βοήθεια, θα δανειστείτε από την Κομισιόν. Αφήστε τα ευρωομόλογα και την αλληλεγγύη. Είπαμε πανδημία, αλλά μην παραχαλαρώνουμε.

Την ίδια στιγμή σε ένα κράτος μέλος της Ε.Ε., υπό τον μανδύα της έκτακτης κατάστασης που φέρνει η πανδημία, εγκαθιδρύεται μια δικτατορία με τα όλα της. Και οι γειτονικές της Ουγγαρίας χώρες καλοβλέπουν την κατάλυση ακόμα και της κατ’ όνομα δημοκρατικής λειτουργίας.

Σημειώστε και το εξής: Δεκατρείς ηγέτες - μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ανάμεσα τους και ο Κ. Μητσοτάκης, με υπογραφές τους ζητούν την αποπομπή του Όρμπαν και του κόμματός του, του Fidesz, από το ΕΛΚ. Στις υπογραφές δεν υπάρχουν η Γερμανία και η Γαλλία.

Τελικά, έπειτα απ' όλα αυτά, η Μέρκελ και οι σύμμαχοί της βρίσκονται πολύ κοντά στο να μείνουν στην Ιστορία ως οι υπεύθυνοι της διάσπασης της Ε.Ε. Ως εκείνοι που έστρωσαν τον δρόμο στους Τζόνσον, στους Όρμπαν, στους Σαλβίνι, στις Λεπέν. Δυστυχώς η Γηραιά Ήπειρός μας κακογέρασε.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)