to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:13 | 02.04.2020

Πολιτισμός

«Κάτω από τον πήχη»: Οι άνθρωποι του Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ μιλούν για τα μέτρα που εξήγγειλε το ΥΠΠΟ

Κοινή ανακοίνωση του Τμήματος Πολιτισμού και του Τομέα Πολιτισμού της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ για τα μέτρα που ανακοίνωσε το ΥΠΠΟ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού


«Με καθυστέρηση δύο εβδομάδων μέτρα που περνούν κάτω από το πήχη», σχολιάζουν έντονα σε κοινή ανακοίνωσή τους το Τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ και ο Τομέας Πολιτισμου της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, κάνοντας λόγο για «πενιχρή χρηματοδότηση, μικρότερη από τον προϋπολογισμό του 2019». 

Ταυτόχρονα καταγγέλλουν πως εκτός του προστατευτικού πλαισίου μένει μεγάλος αριθμός καλλιτεχνών, τεχνικών και λοιπών εργαζομένων.

Όπως συνεχίζουν στην παρέμβασή τους:

Επιτέλους, ύστερα από τις έντονες πιέσεις φορέων και σωματείων και την κατάθεση εκτεταμένης δέσμης προτάσεων από τον ΣΥΡΙΖΑ, το υπουργείο Πολιτισμού παρουσίασε τα μέτρα του για την ενίσχυση του πολιτισμού λόγω των επιπτώσεων του κορωνοϊού, με καθυστέρηση δύο εβδομάδων σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Αν και η ανακοίνωση του υπουργείου εμφανίζει τα μέτρα ως σαρωτική κίνηση, η αλήθεια είναι ότι περνούν κάτω από τον πήχη.

Η πενιχρή επιπρόσθετη χρηματοδότηση των 10 εκ. από το Υπουργείο Οικονομικών δεν επαρκεί ούτε καν για να αναπληρώσει τα 14 εκ. που η κυβέρνηση περιέκοψε από τον πολιτισμό στον προϋπολογισμό του 2020 (335 εκ.) σε σχέση με το 2019 (349 εκ.). Πόσο μάλλον για να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα του πολιτισμού και να αντιμετωπιστεί η τωρινή έκτακτη κατάσταση αλλά και η αβεβαιότητα που υπάρχει για το επόμενο διάστημα και ειδικότερα για τη θερινή περίοδο, από την οποία εξαρτάται η επιβίωση των περισσότερων εργαζομένων και των επιχειρήσεων του πολιτισμού.

Μαζί με την ανακατανομή 5 εκ. από τον προϋπολογισμό του, το υπουργείο επαίρεται για 15 εκ. για όλους τους τομείς του σύγχρονου πολιτισμού εν μέσω κρίσης, όταν μόνο από την παραγωγή οπτικοακουστικών έργων η κυβέρνηση έχει στερήσει 100 εκ., καθώς δεν προχώρησε το Ταμείο Εγγυοδοσίας και το Ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών που είχε έτοιμα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, το υπουργείο δεν λαμβάνει καμία μέριμνα για μεγάλο αριθμό καλλιτεχνών, τεχνικών και λοιπών εργαζομένων στον χώρο του πολιτισμού και της δημιουργικής οικονομίας πουμένουν εκτός του προστατευτικού πλαισίου της κυβέρνησης. Οι περισσότεροι έχουν βραχυχρόνιες συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ακόμα και ημερήσιες, που υπογράφονται την τελευταία  στιγμή και έχουν κενά μεταξύ τους. Όμως, οι ματαιώσεις συναυλιών, παραστάσεων και παραγωγών ξεκίνησαν από το τέλος Φεβρουαρίου. Στη συνέχεια σταμάτησαν να υπογράφονται συμβάσεις, καθώς ακυρώθηκαν όλα όσα είχαν προγραμματιστεί για τον Μάρτιο και τους επόμενους μήνες, μεαποτέλεσμα να είναι πάρα πολλοί εκείνοι που δεν έχουν συμβάσεις και άρα μένουν εκτός του προστατευτικού πλαισίου. Ταυτόχρονα, εκτός προστασίας μένουν και οι συμβασιούχοι στις κρατικές σκηνές. Όλοι αυτοί απλά δεν υπάρχουν για το υπουργείο Πολιτισμού.

Όσον αφορά τη διαδικτυακή προβολή παραστάσεων από τους εποπτευόμενους φορείς του υπουργείου, με την οποία συμφωνούμε, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για την κάλυψη των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων των συντελεστών. Με τον τρόπο αυτό, όμως, οι δημιουργοί και οι καλλιτέχνες που πλήττονται από την κρίση καλούνται δια της απώλειας των δικαιωμάτων τους να χρηματοδοτήσουν τις δράσεις του υπουργείου, κάτι που είναι ανεπίτρεπτο.

Επίσης, δεν μπορούμε παρά να υπενθυμίσουμε ότι το θεσμικό πλαίσιο για τη συνεργασία του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων με το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών για τη δημιουργία έργων εμπνευσμένων από την πολιτιστική κληρονομιά για τα πωλητήρια των μνημείων και των μουσείων, που διαφημίζεται από το υπουργείο, φτιάχτηκε για πρώτη φορά και ξεκίνησε να υλοποιείται από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τη διοίκηση του ΤΑΠ που αποπέμφθηκε με άκομψο τρόπο από τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει ευρεία δέσμη προτάσεων αντιμετώπισης των επιπτώσεων του κορωνοϊού στον πολιτισμό και τη δημιουργική οικονομία εντοπίζοντας παράλληλα τις δυνατές πηγές χρηματοδότησης.

Στο πλαίσιο αυτό έχουμε ζητήσει τη σημαντική αύξηση των κρατικών πόρων που διατίθενται για τον πολιτισμό .  Παράλληλα έχουμε προτείνει τη δημιουργία ενός ισχυρού ταμείου για την υποστήριξη  και την ανάπτυξη του Πολιτιστικού και δημιουργικού τομέα.

Επίσης, λόγω της έντονης  εποχικότητας και των ελαστικοποιημένων σχέσεων εργασίας που κυριαρχούν στον χώρο,  καθιστώντας  τους καλλιτέχνες και τους εργαζόμενους στον πολιτισμό ένα από τα πλέον ευάλωτα κομμάτια της κοινωνίας, έχουμε ζητήσει να ληφθεί μέριμνα για την προστασία όσων έχουν αφεθεί εκτός προστατευτικού πλαισίου από την κυβέρνηση.

Κατά τα λοιπά, αναμένουμε την εξειδίκευση του γενικού περιγράμματος των μέτρων  που ανακοίνωσε το ΥΠΠΟ και την εφαρμογή τους στην πράξη.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)