to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:51 | 02.04.2020

Κοινωνία

ΟΕΝΓΕ: Χωρίς προσλήψεις και ΜΕΘ το «Μένουμε Σπίτι» γίνεται «κινδυνεύουμε σπίτι»

Κάλεσμα για πανελλαδική μέρα δράσης στο χώρο της Υγείας, την Τρίτη 7 Απρίλη, Παγκόσμια Μέρα της Υγείας, απευθύνει σε όλα τα σωματεία των υγειονομικών η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ)


Από τη συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε την Τετάρτη 1η Απρίλη στο προαύλιο του Νοσοκομείου «Αττικόν», η ΟΕΓΝΕ κάλεσε γιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό, εργαζόμενους στα νοσοκομεία, Ενώσεις και Σωματεία να συμμετάσχουν με κάθε τρόπο στην πανελλαδική κινητοποίηση, για να ακουστούν δυνατά οι διεκδικήσεις των υγειονομικών, που δίνουν τη μάχη για την υγεία του λαού, με περιορισμένα μέσα και προσωπικό, εξαιτίας της χρόνιας πολιτικής υποχρηματοδότησης, εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της Υγείας.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του tvxs.gr, oι γιατροί της Ομοσπονδίας, μιλώντας σε δημοσιογράφους, είπαν πως η κυβέρνηση ψεύδεται στις ανακοινώσεις της σχετικά με την επάρκεια του υλικού, πως φτάνουν κατά δεκάδες καθημερινά οι καταγγελίες από όλα τα νοσοκομεία της χώρας, πως οι ελάχιστες κλίνες ΜΕΘ που έχουν προστεθεί, έχουν ουσιαστικά αφαιρεθεί από άλλες μονάδες επομένως κινδυνεύουν ασθενείς άλλων κατηγοριών (καρκινοπαθείς, καρδιοπαθείς κ.α.) και πως οι γιατροί που έχουν νοσήσει εξαναγκάζονται να συνεχίσουν να εργάζονται, λόγο μη επάρκειας του προσωπικού.

«Αναγκαζόμαστε να χρησιμοποιούμε μια και δυο και τρεις φορές, μάσκες και στολές μίας χρήσης» λένε οι γιατροί. «Ζητάμε προστασία, μόνιμες προσλήψεις, υλικά, γιατί αν καούν οι υγειονομικοί δεν θα υπάρχει κανένας να περιθάλψει τον πληθυσμό» λέει ο Κώστας Λειβαδάς. «Απευθυνόμαστε σε όλο τον λαό . Τους καλούμε συναισθανόμενοι την ατομική τους ευθύνη, να ζητήσουν από το κράτος να αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί. Σε όλους αυτούς τους συμπολίτες μας λέμε να σηκώσουν το ανάστημα τους και να σταθούν δίπλα μας για να κερδίσουμε αυτή τη μάχη.»

«Τα κρεβάτια που έχουν ανοίξει στις ΜΕΘ, είναι μόλις 3 παραπάνω στο Αττικό. Κι αυτό γιατί έκλεισε η καρδιοχειρουργική μονάδα. Μια ελάχιστη ενίσχυση δηλαδή. Εκτός των άλλων έχουμε θέμα στο νοσηλευτικό προσωπικό. Μια τέτοια επιδημία, χρειάζεται επείγοντος νοσηλευτικό προσωπικό σε μόνιμη βάση και να επιταχτούν όλες οι ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα.
Αντ’αυτού η κυβέρνηση χρηματοδοτεί επί του διπλάσιου τις ιδιωτικές ΜΕΘ.» λέει ο Μιχάλης Ρίζος, γιατρός στο Αττικό νοσοκομείο.

«Η αλήθεια αυτών που καθημερινά δίνουν τη μάχη ενάντια στην επιδημία»

Όπως επισήμανε αναλυτικά η Αφροδίτη Ρέτζιου, πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, σύμφωνα με το 902.gr, σκοπός είναι να ακουστεί η πραγματική και όχι η μισή αλήθεια, όπως φιλτράρεται μέσα από τα κυβερνητικά επιτελεία. Η αλήθεια αυτών που καθημερινά δίνουν τη μάχη ενάντια στην επιδημία, έχοντας να αντιμετωπίσουν και τις τραγικές ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα της Υγείας σε γιατρούς, νοσηλευτές, παραϊατρικό προσωπικό, τεχνολογικό εξοπλισμό, υποδομές και μέσα προστασίας. «Θέλουμε να μη χάσει κανένας τη μάχη για τη ζωή του ενώ θα μπορούσε να έχει σωθεί», τόνισε μεταξύ άλλων.

Χαρακτήρισε ανεπαρκή τα μέτρα της κυβέρνησης, η οποία προσπαθεί ταυτόχρονα να παρουσιάσει μια μαγική εικόνα, παρά τα στοιχεία που τη διαψεύδουν. Όπως είπε, η κυβέρνηση, κινούμενη σταθερά στη λογική του «κόστους - οφέλους», προσπαθεί να αντιμετωπίσει την επιδημία με το λιγότερο δυνατό κόστος, να βουλώσει τρύπες με μπαλώματα, που δεν προστατεύουν ουσιαστικά την υγεία των εργαζομένων στα νοσοκομεία και του λαού.

Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα τη δήλωση του υφυπουργού Υγείας ότι με τις δωρεές σε ιατρικό υλικό από επιχειρηματίες και εταιρείες «αποφεύγεται η σπατάλη δημόσιου χρήματος». «Είναι σπατάλη για την κυβέρνηση η δαπάνη χρημάτων για την αγορά του αναγκαίου υγειονομικού υλικού προκειμένου να αντεπεξέλθουμε στις αυξημένες ανάγκες της επιδημίας», σχολίασε η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ.

«210 μόλις κρεβάτια ΜΕΘ διατίθενται σήμερα για ασθενείς με κορωνοϊό»

Εστιάζοντας αναλυτικότερα στα «πραγματικά στοιχεία», είπε πως μέχρι σήμερα, σύμφωνα με την κυβέρνηση, έχουν προστεθεί μόλις 75 νέα κρεβάτια ΜΕΘ στο δημόσιο σύστημα Υγείας, την ώρα που πριν από την πανδημία υπήρχαν λιγότερα από 600, ενώ οι ανάγκες ήταν για 3.500.

Απαντώντας στις αλχημείες της κυβέρνησης, που μιλάει μέχρι και για 870 διαθέσιμα κρεβάτια ΜΕΘ, σχολίασε ότι και τόσα να είναι, μόλις τα 210 απ' αυτά διατίθενται σ' αυτήν τη φάση για ασθενείς του Covid-19 και τα 90 καλύπτονται ήδη από διασωληνωμένους ασθενείς.

Για τις ελλείψεις σε προσωπικό επισήμανε πως πριν από την πανδημία υπήρχαν 30.000 κενές οργανικές θέσεις και σήμερα προβάλλεται ως «λύση» από την κυβέρνηση η πρόσληψη μόλις 4.000 γιατρών, νοσηλευτών και άλλου προσωπικού, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, όπως και η μετακίνηση προσωπικού από την ΠΦΥ, που ουσιαστικά την οδηγεί σε αποψίλωση.

Η ΟΕΝΓΕ, από την πλευρά της, απαιτεί τον άμεσο διορισμό σε μόνιμες θέσεις όλων όσοι έχουν θέσει υποψηφιότητα για τις περίπου 900 θέσεις μόνιμων νοσοκομειακών γιατρών, κατά παρέκκλιση των διατάξεων που ισχύουν.

Ειδική αναφορά έκανε η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ και στις ελλείψεις στην προστασία του υγειονομικού προσωπικού, σε ιατρικό υλικό, καθώς και στην ανυπαρξία μέτρων φροντίδας και παρακολούθησης τόσο για τους ασθενείς με κορονοϊό, που η κυβέρνηση τους καλεί να μείνουν σπίτι, όσο και για τους πάσχοντες.

Όσον αφορά το δεύτερο ζήτημα, αναφέρθηκε στον πρόσφατο θάνατο της 40χρονης στο σπίτι της, σημειώνοντας πως αν δεν παρθούν ουσιαστικά μέτρα προστασίας, ίσως να μην είναι το μοναδικό τέτοιου είδους περιστατικό. Καλώντας τους υγειονομικούς να στηρίξουν την κινητοποίηση στις 7 Απρίλη, τόνισε πως «δεν πρόκειται να σιωπήσουμε, αλλά θα σπάσουμε τη σιωπή, δυναμώνοντας τη φωνή που διεκδικεί μέτρα προστασίας για την υγεία του λαού».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)