to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:42 | 07.06.2013

Διεθνή

Συρία: Την ελεύθερη πρόσβαση των ανθρωπιστικών οργανώσεων στο Κουσέιρ ζητεί ο ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ζήτησε σήμερα από την συριακή κυβέρνηση να επιτρέψει στις ανθρωπιστικές οργανώσεις να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στην πόλη Κουσέιρ, προκειμένου να προσφέρουν βοήθεια στον άμαχο πληθυσμό.


Με διακήρυξή του, η οποία εγκρίθηκε και από την Ρωσία, η οποία υποστηρίζει τις αρχές της Δαμασκού, ο ΟΗΕ ζητείνα επιτραπεί η "άμεση, ασφαλής και ανεμπόδιστη πρόσβαση" των οργανώσεων αρωγής στους αμάχους που χρειάζονται εκτάκτως ανθρωπιστική βοήθεια στην Κουσέιρ, τον έλεγχο της οποίας ξαναπήρε χθες ο συριακός στρατός. Σε αυτήν υπενθυμίζεται επίσης στην Δαμασκό ότι φέρει την "πρώτη ευθύνη" για την προστασία των αμάχων.

Εκφράζοντας "μεγάλη ανησυχία" για την ανθρωπιστική κατάσταση στην Κουσέιρ, οι 15 χώρες μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ "ζητούν από όλες τις πλευρές στην Συρία να καταβάλουν τις μέγιστες προσπάθειες για την προστασία των αμάχων και την αποφυγή της απώλειας αμάχων, υπενθυμίζοντας ότι η συριακή κυβέρνηση φέρει την πρώτη ευθύνη στο ζήτημα αυτό".

Οι συριακές αρχές καλούνται "να χορηγήσουν μια άμεση, ασφαλή και ανεμπόδιστη πρόσβαση (...) στους ανθρωπιστικούς παράγοντες, μεταξύ των οποίων ο ΟΗΕ, για να μπορέσουν να φτάσουν στους αμάχους στην Κουσέιρ που χρειάζονται εκτάκτως βοήθεια, ιδιαίτερα ιατρική".

Πρόκειται για την πρώτη ομόφωνη διακήρυξη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Συρία "εδώ και πολλούς μήνες", αν δεν ληφθούν υπόψη οι καταδίκες των τρομοκρατικών ενεργειών, σημείωσε ο Βρετανός πρεσβευτής Μαρκ Λάιαλ Γκραντ, η χώρα του οποίου προεδρεύει του Συμβουλίου αυτόν τον μήνα."Αποτελεί μια ένδειξη ότι ίσως το Συμβούλιο Ασφαλείας επανέρχεται ενωμένο λίγο στο συριακό ζήτημα", σημείωσε.

Έκκληση για τη συγκέντρωση χρημάτων

Νωρίτερα σήμερα ο ΟΗΕ απηύθυνε έκκληση για την συγκέντρωση του ποσού ρεκόρ των 5,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων (3,9 δισεκατομμύρια ευρώ), για να χορηγήσει βοήθεια ως τον Δεκέμβριο σε περισσότερα από 10 εκατομμύρια Σύρους που έχουν πληγεί από την σύγκρουση, δηλαδή σχεδόν ο μισός πληθυσμός της χώρας.

Πρόκειται για το υψηλότερο ποσό που έχει ζητήσει ποτέ ο ΟΗΕ να συγκεντρωθεί για την παροχή βοήθειας (χωρίς να λαμβάνει υπόψη του το στάδιο ανοικοδόμησης), το οποίο απέχει πολύ από αυτά που ζητούσε για το Ιράκ, το Σουδάν, το Αφγανιστάν και το Πακιστάν ακόμη και για τον φονικό σεισμό της Αϊτής το 2010 και το τσουνάμι στον Ινδικό Ωκεανό το 2004.

Πηγή: thepressproject.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)