to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:41 | 01.04.2020

Διεθνή

Απολογήθηκε... υπεραμυνόμενος της ολλανδικής πολιτικής κατά του ευρωομολόγου ο υπουργός Οικονομικών της χώρας

Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Βόπκε Χούκστρα «διορθώνει» τον τόνο της συζήτησης για τη βοήθεια λόγω κορωνοϊού μετά τα όσα δήλωσε και έπραξε στη σύνοδο κορυφής ο πρωθυπουργός της χώρας Μαρκ Ρούτε (Mark Rutte)


Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Βόπκε Χούκστρα παραδέχθηκε λάθη σε δηλώσεις σχετικά με την οικονομική βοήθεια για χώρες της ευρωζώνης λόγω της κρίσης του κορωνοϊού, σε συνέντευξή τoυ στον ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RTL.

Υπενθυμίζεται πως ο Mark Rutte, πρωθυπουργός της Ολλανδίας, φέρεται να είπε - στην αποτυχημένη σύνοδο κορυφής όπου η Γερμανία και Ολλανδία μπλόκαραν τη δημιουργία ευρωομολόγου - ότι «δεν μπορεί να  φανταστεί καμία συνθήκη κατά την οποία η Ολλανδία συναινεί στην έκδοση ευρωομολόγου γιατί αυτό αντιβαίνει στην αρχιτεκτονική της Ένωσης»

«Αξίζει να του απονεμηθεί το βραβείο Chamberlain-Daladier που αποδίδεται στον πολιτικό που έχει ουσιαστική συμβολή στην καταστροφή της ευρωπαϊκής ιδέας και των ευρωπαϊκών αξιών», είχε σχολιάσει ο τομεάρχης Οικονομικών της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ορισμένες παρατηρήσεις έδειξαν "πολύ λίγη συμπάθεια" για τις ιδιαίτερα πληγείσες νότιες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε ο Βόπκε Χούκστρα, απαντώντας στην κριτική κατά του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε και του ιδίου την περασμένη εβδομάδα στο επίμαχο θέμα της αυξημένης οικονομικής βοήθειας.

Υπεραμύνθηκε εντούτοις της χώρας του: «Μπορεί, εκτός της Ολλανδίας, και η Γερμανία όπως και ορισμένες άλλες χώρες της ΕΕ να απορρίπτουν τα αποκαλούμενα ομόλογα κορωνοϊού, δηλαδή τον κοινό δανεισμό των χωρών του ευρώ, ωστόσο οι Ιταλοί και οι Ισπανοί πολιτικοί επέκριναν ιδίως την Ολλανδία για την άρνησή της να προσφέρουν στις χώρες τους ως εναλλακτική  λύση δάνεια χωρίς προϋποθέσεις στο πλαίσιο του μηχανισμού διάσωσης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ)».

Τόνισε όμως στην συνέντευξή του στο RTL ότι «η Ολλανδία είναι έτοιμη να παράσχει περισσότερα από ό,τι της αναλογεί σε "νέο χρήμα" για να βοηθήσει», στις πληγείσες χώρες του Νότου. Ωστόσο, αρνήθηκε και πάλι τον κοινό δανεισμό. «Ευρωομόλογα ή ομόλογα κορωνοϊού ή όπως αλλιώς αυτά λέγονται είναι (...) λύση σε ένα πρόβλημα το οποίο ακόμα δεν υπάρχει», δήλωσε.

Η Ιταλία δεν επιθυμεί να υποβάλει αίτηση στον ΕΜΣ, στον οποίο διατίθεται ένα τριψήφιο ποσό δισεκατομμυρίων για δάνεια σε πληττόμενα  κράτη του ευρώ. Η ενίσχυση αυτή συνδέεται με όρους για μεταρρυθμίσεις. Η ιταλική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η κρίση του κορωνοϊού δεν είναι λάθος μιας αποτυχημένης εθνικής πολιτικής, γι΄ αυτό και τα δάνεια πρέπει να δοθούν χωρίς όρους. Η σύνοδος κορυφής της ΕΕ θα επιδιώξει να βρει μια λύση στις 9 Απριλίου.

Πηγή:  ΑΠΕ-ΜΠΕ, de.reuters

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)