to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Είμαστε απαραίτητοι, είμαστε αναγκαίοι, 5.500 πτυχιούχοι νέοι

Πιστεύουμε η κυβέρνηση να ξανασκεφτεί το αίτημα τους και την διάθεση τους για βοήθεια σε μια δύσκολη περίοδο για την χώρα μας και να τους επαναπροσλάβει σύντομα ειδικά όταν αρκετοί από αυτούς απασχολούνταν σε καίριες θέσεις στον κλάδο της υγείας.


Το 2018 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής  με σκοπό την μείωση της ανεργίας των νέων και την ανάσχεση του brain drain (brain drain =  η φυγή νέων πτυχιούχων στο εξωτερικό με σκοπό την εύρεση εργασίας ) σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ  και το Υπουργείο Εργασίας προκηρύσσει ένα ειδικό πρόγραμμα απασχόλησης με έμφαση τους  νέους πτυχιούχους (23 έως 29 ετών) οι οποίοι θα καλύπτουν 5.500 θέσεις σε δημόσιες υπηρεσίες και Υπουργεία σε  όλη την Ελλάδα.

Το πρόγραμμα είχε διάρκεια ενός έτους και    διέφερε από τα  voucher  ανέργων των κυβερνήσεων ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, αφού  οι  εργαζόμενοι σε αυτό είχαν  ένσημα, δούλευαν  εντός 8ωρου, λάμβαναν κανονικές άδειες και ο μισθός τους ήταν αντίστοιχος με τα προσόντα τους (πτυχίο, μεταπτυχιακό, διδακτορικό). Με λίγα λόγια: οι εργαζόμενοι σε αυτό το πρόγραμμα είχαν πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Ήταν το όραμα του ΣΥΡΙΖΑ για την εργασία των νέων ανθρώπων στην Ελλάδα.

Χιλιάδες νέοι και νέες από όλη την Ελλάδα ανταποκρίθηκαν στην προκήρυξη και μέσα από αδιάβλητη διαδικασία μοριοδότησης   ξεκίνησαν να εργάζονται σε διάφορες θέσεις στις  δημόσιες υπηρεσίες ανά την χώρα.  Αρκετοί εξ’ αυτών  εργάσθηκαν και στον τομέα της Υγείας, όπως στα ΕΚΑΒ, στο ΕΚΕΑ , στο ΚΕΘΕΑ  ως νοσηλευτές, ψυχολόγοι, φαρμακοποιοί, δάσκαλοι ειδικής αγωγής αλλά και στις φυλακές.

Όλοι οι συμμετέχοντες κατά την διάρκεια της εργασίας τους ανεξαρτήτως κλάδου  ήρθαν αντιμέτωποι με τα προβλήματα  του Ελληνικού Δημοσίου: υποστελεχομένες  υπηρεσίες, ταλαιπωρημένοι εργαζόμενοι από το μεγάλο φόρτο εργασίας, αρκετές εκκρεμότητες και πλήθος υλικοτεχνικών ελλείψεων. Τέσσερις μήνες  πριν την λήξη του προγράμματος οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα ξεκίνησαν να οργανώνονται  για την κοινή τους διεκδίκηση, την ανανέωση των συμβάσεων τους!

Οι λόγοι που το έκαναν αυτό δεν ήταν μόνο βιοποριστικοί: είχαν σαν όραμα να μην υποστελεχωθεί περισσότερο το Ελληνικό  Δημόσιο. Δεν έβλεπαν την εργασία τους σαν να μια απλή διεκπεραίωση αλλά ως το μέσο για να προσφέρουν  στους συμπολίτες (και πάντα σε συνεργασία με τους μόνιμους υπαλλήλους), όσο το δυνατόν πιο ποιοτικές υπηρεσίες. Με τις επιστημονικές τους γνώσεις, τον προοδευτικό τρόπο σκέψης αλλά και με την όρεξη τους για δουλεία έδωσαν νέα πνοή στις Υπηρεσίες τους.

Οι εργαζόμενοι αυτοί, ως νέοι άνθρωποι αποφάσισαν να διεκδικήσουν το δικαίωμα τους στην εργασία και σε συνεργασία με την ΑΔΕΔΥ ξεκίνησαν να κάνουν  μαζικές απεργίες και  κινητοποιήσεις. Στη Βουλή είχαν καταθέσει ερωτήσεις για το θέμα προς τον αρμόδιο Υπουργό από πολλούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Στις συναντήσεις  και στις συνομιλίες  με τους συνεργάτες του Υπουργού Εργασίας κ. Βρούτση που είχαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στο πρόγραμμα, δεν υπήρξε κανένα αποτέλεσμα και τελικά στις αρχές Φεβρουαρίου όταν πια είχαν λήξει οι περισσότερες συμβάσεις είχαν ήδη λήξει, η Κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το πρόγραμμα αυτό δεν θα παρατείνονταν.

Την ίδια περίοδο ξεκινάει η εξάπλωση του ο κορονοϊού στις χώρες της Ευρώπης. Στην Ιταλία το σύστημα Υγείας καταρρέει, οι εργαζόμενοι και το προσωπικό δεν επαρκούν για να αντιμετωπιστεί η πανδημία. Όταν η επιδημία φτάνει και στην Ελλάδα όλοι συνειδητοποιούν ότι σε περίπτωση πανδημίας το Εθνικό Σύστημα Υγείας αλλά και η Δημόσια Διοίκηση δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί σε αυξημένες και επείγουσες ανάγκες λόγω της έλλειψης προσωπικού.

Το σωματείο των εργαζομένων του προγράμματος των 5500 κατανοώντας την κρίσιμη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα μας λόγω της πανδημίας του κορονοϊού  δεν έμεινε αμέτοχο σε όλη αυτήν την κατάσταση αφού οι εργαζόμενοι γνωρίζουν από πρώτο χέρι τα προβλήματα και τις ελλείψεις του Δημοσίου.

Μετά από επικοινωνία με την κ. Όλγα Γεροβασίλη επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, 23 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ απέστειλαν ανοιχτή επιστολή που απευθύνθηκε προς 4 Υπουργούς (Εσωτερικών, Υγείας, Εργασίας και Ανάπτυξης) με την οποία δηλωνόταν την διαθεσιμότητα των 5500 στην κυβέρνηση με σκοπό να συνδράμουν στις δημόσιες Υπηρεσίες.

Πιστεύουμε η κυβέρνηση να ξανασκεφτεί το αίτημα τους και την διάθεση τους  για βοήθεια σε μια δύσκολη περίοδο για την χώρα μας  και να τους επαναπροσλάβει σύντομα ειδικά  όταν αρκετοί  από αυτούς απασχολούνταν σε καίριες θέσεις στον κλάδο της υγείας.

* Η Κέλλυ Παλαιοθοδώρου είναι μέλος του συντονιστικού αγώνα των 5500 και μέλος της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)