to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Γιατί είναι αναγκαία η έκδοση «κορωνομολόγου»

Ο ESM και η επιστροφή των Μνημονίων - Τι είναι το ευρωομόλογο και πώς μπορεί να λειτουργήσει στην κρίση που διανύουμε


Η ιδέα για τη δημιουργία ευρωομολόγου δεν είναι καινούργια. Εμφανίστηκε στα πρώτα χρόνια της κρίσης του 2008 με ενδιαφερόμενες χώρες κυρίως την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία.

Όπως τώρα, έτσι και τότε το εγχείρημα απορρίφθηκε από τις χώρες του Βορρά με βασικό εντολέα τη Γερμανία, με την κυβέρνηση της Μέρκελ να υπόσχεται να εξετάσει το ζήτημα αργότερα, κάτι το οποίο δεν συνέβη ποτέ. Ας ελπίσουμε ότι αυτό θα αλλάξει σ' αυτή τη συγκυρία και μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες που έχει στη διάθεσή της η Ε.Ε.

Πρόκειται για ένα δάνειο το οποίο θα μπορούν να το εκδώσουν όλες μαζί οι χώρες της Ευρωζώνης. Επίσης, την εγγύησή του αναλαμβάνουν πάλι όλες οι χώρες από κοινού. Με άλλα λόγια, ευθύνονται εξίσου. Αυτό σημαίνει ότι για την αποπληρωμή του είναι το ίδιο υπεύθυνες όλες οι χώρες της Ευρωζώνης, κάτι το οποίο σημαίνει ο όρος αμοιβαιοποίηση του χρέους.

Κατά προτεραιότητα Ιταλία και Ισπανία
Στην παρούσα φάση της κρίσης έχουν πρώτα απ' όλα ανάγκη ενός τέτοιου «εργαλείου» η Ιταλία και η Ισπανία, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι θα το χρειαστούν και άλλες χώρες, όπως η Γαλλία, η Πορτογαλία, η Ελλάδα, αλλά και πολλές χώρες του Βορρά.

Ούτως ή άλλως, η αντιμετώπιση, μέσω της έκδοσης “κορωνομολόγου”, μιας κρίσης η οποία απειλεί όλες τις χώρες προέκυψε από εξωτερικούς παράγοντες, χωρίς να φέρει κάποια χώρα με τις ενέργειές της την ευθύνη και η οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με συλλογικές αποφάσεις και συλλογική ευθύνη. Αλλιώς τι νόημα έχει ο όρος «οικονομική ένωση», η οποία συνεπάγεται η ύπαρξη της Ευρωζώνης.

Η σύγκριση με το 2008 και οι ανάγκες του σήμερα
Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι κατά την προηγούμενη κρίση του 2008, η οποία «πέρασε» στην Ευρώπη, θεωρήθηκε αρκετή μια δήλωση του τότε επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ότι θα κάνει «ό,τι χρειαστεί» για τη σωτηρία του ευρώ ώστε να αποτραπεί κάθε υπόνοια για διάλυση της Ευρωζώνης. Έτσι, με την πολιτική των μηδενικών επιτοκίων και τη χαλαρή νομισματική πολιτική, αλλά και την επιβολή πολιτικών λιτότητας -κυρίως στον Νότο- ο κίνδυνος απετράπη.

Το ευρωομόλογο ή «κορωνομόλογο» μπορεί να αποτελέσει μια πηγή κοινής δράσης και συνευθύνης των ευρωπαϊκών κρατών απέναντι σε μια πιθανή οικονομική «απειλή» της Ευρωζώνης.

Η παγίδα του ESM λέγεται Μνημόνιο
Άλλωστε, η πρόταση του Βερολίνου να χρησιμοποιηθούν τα 410 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση των χωρών έχει ένα πολύ μεγάλο μειονέκτημα, το οποίο ακούει στο όνομα «Μνημόνιο». Ο δανεισμός από τον ESM συνεπάγεται και την υπογραφή μιας μορφής μίνι Μνημονίου με κάθε χώρα, το οποίο θα ζητά μεταρρυθμίσεις από κάθε χώρα, ενώ παράλληλα θα «μπαίνει» στο... μάτι των αγορών.

Μέχρι στιγμής Γερμανία και Ολλανδία απορρίπτουν κάθε ιδέα έκδοσης ευρωομολόγου για να μην υπάρχει συνευθύνη και «κόστος» για την κάλυψη του χρέους της κάθε χώρας. Πάντως, αν το ευρωομόλογο ήταν αντίστοιχου ύψους της χρηματοδότησης που προσφέρει ο ESM, ήτοι 410 δισ. ευρώ, τότε το χρέος για την κάθε χώρα της Ευρωζώνης θα ήταν αναλογικά μικρό. Και χωρίς Μνημόνια, έκθεση στις αγορές και με δυνατότητα να διατηρηθεί η εξωστρέφεια σε όλες τις οικονομίες, όπως και της γερμανικής.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)