to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:36 | 27.03.2020

Πολιτισμός

Την Δευτέρα 30/3 η κηδεία του Αντώνη Παπαδόπουλου, «ψυχής» του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας

Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 64 ετών, χθες Πέμπτη 26 Μαρτίου, ο σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, Αντώνης Παπαδόπουλος, μετά από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο, αφήνοντας ορφανό έναν θεσμό που αποτέλεσε για τον ίδιο έργο ζωής. Συλλυπητήριο μήνυμα του Φεστιβάλ Δράμας.


Η κηδεία του σκηνοθέτη και καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ Δράμας, Αντώνη Παπαδόπουλου, θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 30 Μαρτίου, στις 12.30, στο Κοιμητήριο Παπάγου.

«Χθες βράδυ, το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας έχασε τον καλλιτεχνικό διευθυντή του και η ταινία μικρού μήκους τον μεγάλο υποστηρικτή της» αναφέρει, μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του, το Φεστιβάλ Δράμας και προσθέτει:

«Ο Αντώνης Παπαδόπουλος παρέλαβε ένα περιφερειακό Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους και το έκανε θεσμό, γνωστό και σεβαστό στις πέντε ηπείρους, μετέτρεψε την Δράμα σε μια κινηματογραφούπολη που κάθε Σεπτέμβριο σφύζει από ζωή, κι έδωσε βήμα σε χιλιάδες νέους δημιουργούς, που σε πείσμα των δυσκολιών, συνεχίζουν να συρρέουν στην πόλη της Δράμας με τη χειμαρρώδη ενέργειά τους, εγγράφοντας υποθήκες για το μέλλον.

Κάθε χρόνο, τους υποδεχόταν με θέρμη, με το γνωστό του ζεστό χαμόγελο και τη μεγάλη του αγκαλιά. Αξιοπρεπής και έντιμος, θεωρούσε με πάθος την ταινία μικρού μήκους αυτόνομο καλλιτεχνικό είδος, όπως ακριβώς και το διήγημα, και καμάρωνε τα παιδιά των οποίων η καριέρα, στην πορεία εκτοξεύτηκε.

Σεμνά και αθόρυβα, παρέμεινε ο φύλακας άγγελος των "μικρομηκάδων", διακρίνοντας τη δυναμική και το επίπεδο της μικρού μήκους ταινίας, και υπογραμμίζοντας το συνεργατικό πνεύμα παραγωγής της στα χρόνια της κρίσης, πολύ πριν το ελληνικό σινεμά γίνει της μόδας στο εξωτερικό. Βαθιά καλλιεργημένος και λάτρης της κλασικής μουσικής, πίστευε με πάθος πως η λογοτεχνία μπορεί να αποτελέσει "αιμοδότη" του κινηματογράφου - γι' αυτό και εισήγαγε τα "Αίθρια Λογοτεχνικά Μεσημέρια" στο Φεστιβάλ, ενώ άπλωσε τη δράση της διοργάνωσης σ' ολόκληρο τον χρόνο μέσω του επιτυχημένου προγράμματος "Το Φεστιβάλ Δράμας Ταξιδεύει", που έφτασε σε όλον τον κόσμο.

Η κατάσταση της υγείας του δεν του επέτρεψε να ολοκληρώσει τη νέα ταινία μυθοπλασίας του «Άγουρα πορτοκάλια». Δυστυχώς δεν πρόλαβε να ζήσει την μετεγκατάσταση του Φεστιβάλ στην Καπναποθήκη της Οδού Περδίκα, αίτημα και όραμά του ετών, ούτε να δει την υλοποίηση του οράματός του για λειτουργία Τμήματος Κινηματογραφικών Σπουδών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου στην αγαπημένη του Δράμα -κι ας πάλεψε με όλες του τις δυνάμεις και για τα δύο.

Υπήρξε άλλωστε ψυχωμένος μαχητής και στην μεγάλη περιπέτεια υγείας του.

Το Φεστιβάλ και η πόλη της Δράμας εκφράζουν την συμπαράστασή τους στην σύζυγό του Κάλλη και στην κόρη του Ιωάννα, που έδωσαν μαζί του τον μεγάλο αγώνα.

Ως ελάχιστο φόρο τιμής ο Οργανισμός προτίθεται να ονομάσει την αίθουσα τελετών και εκδηλώσεων του Δημοτικού Ωδείου Δράμας "Αίθουσα Αντώνης Παπαδόπουλος"».

Γεννημένος το 1956 στην Αθήνα, ο Αντώνη Παπαδόπουλος σπούδασε σκηνοθεσία κινηματογράφου στην Ακαδημία του Κιέβου. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του, μάλιστα, σκηνοθέτησε θεατρικές παραστάσεις, στις οποίες συμμετείχε και ως ηθοποιός, ενώ έκανε, παράλληλα, έξι ταινίες μικρού μήκους.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, δίδαξε στη σχολή κινηματογράφου Χατζίκου. Στενή υπήρξε και η συνεργασία του με τη δημόσια τηλεόραση, για την οποία γύρισε αρκετά ντοκιμαντέρ.

Από το 1985 συμμετείχε ενεργά στην πρωτοβουλία υποστήριξης του Φεστιβάλ Δράμας ως κύριου φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους στην Ελλάδα, το οποίο κατάφερε να καθιερώσει ως σημαντικό κινηματογραφικό θεσμό και μάλιστα με διεθνή αναγνώριση. Ανέλαβε την καλλιτεχνική του διεύθυνση το 1999 και παρέμεινε στο τιμόνι του μέχρι το τέλος της ζωής του.

Από το 2003 ήταν μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, ενώ διετέλεσε επίσης μέλος της κριτικής επιτροπής των Κρατικών Βραβείων Ποιότητας Κινηματογράφου του υπουργείου Πολιτισμού από το 1999 έως το 2009 και από το 2005 έως το 2006 συνεργάστηκε με το ΥΠΠΟΑ ως Ειδικός Σύμβουλος Κινηματογραφίας.

Στις 14 Ιανουαρίου, η Εταιρεία Ελλήνων σκηνοθετών βράβευσε τον Αντώνη Παπαδόπουλο για τη σημαντική προσφορά του στον κινηματογράφο και στον χώρο του πολιτισμού.

«Ο κινηματογράφος είναι το πιο πρόσφορο μέσο για να αποτυπώσεις την ταυτότητα μιας κοινωνίας»

«Ο κινηματογράφος είναι το πιο πρόσφορο μέσο για να αποτυπώσεις την ταυτότητα μιας κοινωνίας. Το πιο αξιόπιστο. Η πιο υψηλή σημασία της έννοιας της γιορτής του είναι αυτή η επαφή με κόσμο, η επικοινωνία και η συνάντηση με καινούριους ανθρώπους που σε κάνουν κοινωνό πολλών διαφορετικών απόψεων για τη ζωή. Και βέβαια σε μια γιορτή έχει τη θέση της και η ψυχαγωγία που πλαισιώνει αυτές τις συναντήσεις. Κι ο κινηματογράφος είναι μια ψυχαγωγία, μια ψυχαγωγία που σε πλουτίζει με χαρά και με πληροφορία. Δεν είναι μόνο ενδιαφέρον, να γίνεσαι κοινωνός των διαφορικών εκδοχών της ζωής, που παρουσιάζονται σ’ ένα Φεστιβάλ όπως εδώ, είναι και χαρά που σε πλουτίζει αυτή η ‘κοινωνία’ που δημιουργείται, για μια εβδομάδα εδώ», είχε δηλώσει ο Αντώνης Παπαδόπουλος σε συνέντευξή του το 2011.

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου για τον θάνατο του Αντώνη Παπαδόπουλου

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένειά του Αντώνη Παπαδόπουλου, καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ Δράμας, που έφυγε από τη ζωή χθες, Πέμπτη (26/3), σε ηλικία 64 ετών.

«Ο Αντώνης Παπαδόπουλος, που έφυγε πρόωρα από κοντά μας, συνδέθηκε άρρηκτα με την ελληνική ταινία μικρού μήκους και την μεγαλύτερη γιορτή της, το Φεστιβάλ Δράμας, τον πρώτο μεγάλο σταθμό των νέων Ελλήνων σκηνοθετών προς το καλλιτεχνικό τους μέλλον.

Στήριξε με πάθος το φεστιβάλ από την ίδρυσή του, ως μέλος μιας ομάδας νέων κινηματογραφιστών που ήρθαν στην Δράμα με ενθουσιασμό κι αγκάλιασαν την πρωτοβουλία της εκεί Κινηματογραφικής Λέσχης για τη δημιουργία ενός φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους πανελλαδικής εμβέλειας, έως ότου αναλάβει Καλλιτεχνικός Διευθυντής του το 1999, θέση την οποία κατείχε μέχρι χθες.

Το αποτύπωμά του Αντώνη Παπαδόπουλου καθόρισε σε μεγάλο βαθμό τη φυσιογνωμία του θεσμού. Επί των ημερών του το Φεστιβάλ Δράμας έγινε και διεθνές, επιτρέποντας στον κινηματογράφο και στις δράσεις γύρω από αυτόν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της πόλης που αδιαλείπτως το φιλοξενεί» αναφέρει η ανακοίνωση του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Συλλυπητήρια δήλωση της ΥΠΠΟΑ Λ. Μενδώνη για το θάνατο του Αντ. Παπαδόπουλου 

«H κινηματογραφική οικογένεια έχασε ένα διακεκριμένο της μέλος, έναν αγαπητό άνθρωπο» αναφέρει σε ανακοίνωσή της, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη για την θάνατο του καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ Δράμας Αντώνη Παπαδόπουλου.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Ο Αντώνης Παπαδόπουλος, επί δεκαετίες, ταυτίστηκε με το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας. Κατόρθωσε ένα τοπικό φεστιβάλ, με σκληρή δουλειά, να το κάνει διεθνές. Ο ίδιος, συμμετείχε αρχικά, από το 1985, στις προσπάθειες στήριξης του θεσμού, και στη συνέχεια, στην καθιέρωσή του ως το κεντρικό φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους στη χώρα.

Λίγοι πέτυχαν να μείνουν τόσα δημιουργικά χρόνια στην ηγεσία ενός σημαντικού πολιτιστικού θεσμού. Ο Αντώνης Παπαδόπουλος Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ από το 1999 έως και την τελευταία στιγμή, το πέτυχε με την απόλυτη αφοσίωσή του και την πίστη του σ' αυτό που έκανε.

Ο Αντώνης Παπαδόπουλος αγάπησε την ταινία μικρού μήκους, τόσο ως δημιουργός, όσο και ως υποστηρικτής των νέων κινηματογραφιστών στα πρώτα τους βήματα. Πολλοί σκηνοθέτες μας οφείλουν και σε εκείνον την εξέλιξη τους. Με τις πρωτοβουλίες του και τη δραστηριότητά του, η Δράμα είναι σήμερα ο χώρος της ετήσιας συνάντησης των μικρομηκάδων τόσο της Ελλάδας όσο και των διεθνών δημιουργών.

   Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, στο οποίο διετέλεσε και Ειδικός Σύμβουλος Κινηματογραφίας, τιμά την προσφορά του Αντώνη Παπαδόπουλου στον ελληνικό κινηματογράφο. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια, στους συνεργάτες του στο Φεστιβάλ, στους φίλους του».

Συλλυπητήριο μήνυμα του Τμήματος Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ για το θάνατο του Αντώνη Παπαδόπουλου

Με μεγάλη θλίψη ενημερωθήκαμε για τον θάνατο του Αντώνη Παπαδόπουλου, καλλιτεχνικού διευθυντή του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας.

Αφοσιωμένος στην μικρού μήκους ταινία μέχρι τέλους, ο σκηνοθέτης Αντώνης Παπαδόπουλος, έκανε διεθνώς  γνωστό το κρατικό Φεστιβάλ, βρίσκοντας συνεχώς τρόπους να το προβάλλει.

Από το 2003 ήταν μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, ενώ διετέλεσε επίσης μέλος της κριτικής επιτροπής των Κρατικών Βραβείων Ποιότητας Κινηματογράφου του Υπουργείου Πολιτισμού από το 1999 έως το 2009 και από το 2005 έως το 2006 συνεργάστηκε με το ΥΠΠΟΑ ως Ειδικός Σύμβουλος Κινηματογραφίας.

Έκανε θεσμό το περιφερειακό Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους  και μετέτρεψε την Δράμα σε μια κινηματογραφούπολη που κάθε Σεπτέμβριο γεμίζει ζωντάνια.

Η κατάσταση της υγείας του δεν του επέτρεψε να ολοκληρώσει τη νέα ταινία μυθοπλασίας του «Άγουρα πορτοκάλια», ούτε την μετεγκατάσταση του Φεστιβάλ στην Καπναποθήκη της Οδού Περδίκα και  δυστυχώς ούτε την λειτουργία Τμήματος Κινηματογραφικών Σπουδών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου στην Δράμα.

Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Π. Σκουρολιάκος: Αποχαιρετούμε με θλίψη τον Αντώνη Παπαδόπουλο

Αποχαιρετούμε με θλίψη τον Αντώνη Παπαδόπουλο, έναν σημαντικό άνθρωπο του κινηματογράφου. Με την πλούσια δραστηριότητά του έκανε το αδύνατο δυνατό. Αναλαμβάνοντας το μικρό περιφερειακό φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους στη Δράμα, το εκτόξευσε σε σπουδαίο διεθνές φεστιβάλ, το οποίο όλοι θαυμάζουν και σέβονται. Δούλεψε επί τριάντα χρόνια με φαντασία, συνέπεια και αυταπάρνηση, ώστε να παραδώσει έναν πολιτιστικό θεσμό που όλοι στην Ελλάδα καμαρώνουμε.


Το κενό που αφήνει ο Αντώνης Παπαδόπουλος είναι δυσαναπλήρωτο. Η κληρονομιά του όμως είναι δυνατή. Χρέος των κινηματογραφιστών, της πολιτείας και της πόλης της Δράμας, είναι να συνεχίσουν να εξελίσσουν το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, σαν ο Αντώνης να είναι πάντα παρών.

Πηγές: AΠΕ_ΜΠΕ, flix.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)