to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Υπερτιμολογημένες και οι απλές μάσκες στα νοσοκομεία!

Αυτές τις κρίσιμες ώρες ο κρατικός προστατευτισμός είναι αναγκαίος όσο ποτέ άλλοτε.


Επειδή τα γεγονότα "τρέχουν" με ταχύτητα... φωτός, θέλω να αναφερθώ σε σκοτεινές διαδικασίες που αναπτύσσονται εν μέσω κρίσης.

Μάθαμε πως την απλή χειρουργική μάσκα, που έως τώρα κόστιζε στα νοσοκομεία περίπου 0,013 ευρώ, στην αρχή της κρίσης την κοστολογούσαν οι έμποροι περί τα 0,18 ευρώ και τελευταία τη χρεώνουν 0,80 ευρώ!

Αν αυτό δεν αποτελεί ΑΙΣΧΡΟΚΕΔΡΙΑ, ακόμη και σε μία φιλελεύθερη οικονομία, τότε τι είναι;

Κι ρωτώ ως γιατρός: ποιος θα μας προστατεύσει από αυτή την αισχρή συμπεριφορά της αγοράς; Αν όχι η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο, τότε ποιος θα επιβάλει διατίμηση σ' αυτά τα είδη; Γνωρίζουμε όλοι πως τέτοια συμπεριφορά δεν αποτελεί χαρακτηριστικό της φιλελεύθερης οικονομίας, ούτε της νεοφιλελεύθερης οικονομίας, αλλά της ασύδοτης αγοράς που προσχηματικά χρησιμοποιεί τον όρο "ελεύθερη οικονομία" για να διασφαλίσει την ασυδοσία στις συναλλαγές και στο εμπόριο.

Σε τούτες όμως τις ώρες της κρίσης, που και η χώρα μας με το δημόσιο υγειονομικό σύστημα και τους λειτουργούς του, τους εργαζόμενους σ' αυτό, ξενυχτάνε χωρίς να υπολογίζουν την όποια κόπωσή τους προσπαθώντας να προφυλάξουν τους πολίτες από κάθε κίνδυνο μόλυνσης από τον κορωνοϊό, δεν μπορεί το κράτος να αφήνει απροστάτευτα τα νοσοκομεία από την ασυδοσία της αγοράς.

Οφείλει να τα προστατεύσει άμεσα και να επιβάλει διατίμηση στις χρεώσεις του υγειονομικού υλικού και προς τα νοσοκομεία αλλά και προς τους απλούς πολίτες που προμηθεύονται τις μάσκες και τα αντισηπτικά διαλύματα από τα φαρμακεία και τα σούπερ μάρκετ. Και όχι μόνο να επιβάλει διατίμηση σ' αυτά τα είδη, αλλά και να διασφαλίσει την επάρκεια της αγοράς, την επάρκεια των προμηθειών σε όλους τους χώρους όπου υπάρχει ανάγκη να διατίθενται μάσκες προστασίας και αντισηπτικά διαλύματα για την προφύλαξη των πολιτών στους δημόσιους χώρους.

Κι επειδή ακόμη το θέμα της κοστολόγησης του ελέγχου δεν έχει ξεκαθαριστεί ποιον θα επιβαρύνει, θεωρώ ευνόητο να αναλάβει αυτό το κόστος ο ΕΟΠΥΥ, αφού είναι μέσα στους σκοπούς του, σύμφωνα με τον ΕΚΠΥ (ΦΕΚ 4898/2018), αρκεί το υπουργείο να δώσει την έγκρισή του και την ανάλογη χρηματοδότηση, όση κι αν χρειαστεί, διότι είναι αδιανόητο να επιβαρυνθεί το κόστος του ελέγχου για κορωνοϊό κάθε πολίτης που θα τύχει να μολυνθεί ή και να νοσήσει.

Αυτές τις κρίσιμες ώρες ο κρατικός προστατευτισμός είναι αναγκαίος όσο ποτέ άλλοτε.


* Ο Τάκης Γεωργακόπουλος είναι γιατρός πνευμονολόγος, διευθυντής ΕΣΥ, πρώην αντιπρόεδρος ΕΟΠΥΥ

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)