to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ομολογία Βρούτση: Θα δουλεύουν κανονικά και ο εργοδότης θα μπορεί να τους πληρώνει τα μισά (βίντεο)

«Αναγκαία» τα μέτρα διάλυσης των εργασιακών σχέσεων, επανέλαβε την Πέμπτη ο υπουργός Εργασίας, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα τη «διάσωση των θέσεων εργασίας» για να υπερασπιστεί την πρωτοφανή γενίκευση ρυθμίσεων όπως η εκ περιτροπής εργασία και η αναστολή των συμβάσεων


Αρκούσε μία ερώτηση του δημοσιογράφου Τ. Χατζή στον Γ. Βρούτση (26/3/20) για να αποκαλυφθεί ακόμα μία μεθόδευση του υπουργού Εργασίας, εν μέσω της κρίσης του κορωνοϊού: σύμφωνα με την πρόσφατη ΠΝΠ, ο εργοδότης υποχρεούται να δηλώνει την εφαρμογή του μέτρου της εκ περιτροπής εργασίας (δηλαδή το ψαλίδισμα του μισθού των εργαζόμενων που θα δουλεύουν τις μισές ημέρες) στο τέλος κάθε μήνα.

Άρα, όπως επισήμανε ο δημοσιογράφος, αφού ο εργοδότης θα δηλώνει στο τέλος του μήνα τις ώρες των εργαζομένων, δεν θα διασφαλίζεται ότι ο εργαζόμενους δούλεψε εκ περιτροπής. Με αποτέλεσμα να υπάρχει ο κίνδυνος και να δουλεύει κανονικά (όλες τις ημέρες) ο εργαζόμενος και να πληρώνεται σαν να έχει δουλέψει εκ περιτροπής!

Ο υπουργός Εργασίας υπερασπίστηκε το, κατά τον δημοσιογράφο, κενό στην ΠΝΠ με πρόσχημα τις «μη κανονικές συνθήκες» και είπε κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να το αλλάξει γιατί δεν είναι ώρα «για κανονικότητα στα ωράρια» λόγω του κινδύνου «η επιχείρηση να βάλει λουκέτο»:

«Κανείς δεν έχει δει την ερμηνευτική του νόμου, που βγαίνει σήμερα. Το μέτρο δεν θα ξεπεράσει τους έξι μήνες. Αν η κρίση τελειώσει στον έναν μήνα, το μέτρο καταργείται αμέσως», άφησε μία γενικόλογη υπόσχεση ο υπουργός Εργασίας, παρότι η ΠΝΠ προβλέπει διάρκεια 6 μηνών (ίσως βέβαια αυτό διάστημα τροποποιηθεί μέσω της υπουργικής απόφασης).

Αρνήθηκε επίσης να ξεκαθαρίσει τι θα γίνει με την ασφάλιση των εργαζόμενων που θα δουλέψουν εκ περιτροπής, όταν ρωτήθηκε αν «θα πάρουν μισά ένσημα».

Κατά τα λοιπά, ο κ. Βρούτσης υπεραμύνθηκε όλων των «έκτακτων και προσωρινών» μέτρων που έλαβε «για να διαφυλάξει τις θέσεις εργασίας απέναντι στον κίνδυνο της κατάρρευσης», μέτρα που έχουμε περιγράψει αναλυτικά. Ο ίδιος μάλιστα τα έχει χαρακτηρίσει «νέο Εργατικό Δίκαιο».

Τα «ψέυδος» που τελικά είναι αλήθεια

Παράλληλα, χαρακτήρισε «ψευδή τα περί 50% μείωσης του μισθού» (μέσω της εκ περιτροπής εργασίας) καθώς, σύμφωνα με τον ίδιο: «στην πράξη το μέτρο έρχεται στις επιχειρήσεις που καταρρέουν, που ο τζίρος φθάνει στο μηδέν. Αφορά τις επιχειρήσεις που έχουν μπει στους ΚΑΔ. Με προϋπόθεση η ρήτρα να κρατηθούν οι θέσεις εργασίας. Το μέτρο αυτό αναστέλλει ένα άλλο μέτρο, να βάλει σε διαθεσιμότητα το προσωπικό ή να κάνει ομαδικές απολύσεις. Είναι για έναν ή δύο μήνες».

Δεν εξήγησε, δηλαδή, σε τι συνίσταται το ψεύδος!

(ολόκληρη η συνέντευξη Βρούτση στον Alpha, Πέμπτη 26/3/20)

«Δεν υπάρχουν συμβόλαια διά βίου συμβίωσης»

Εξίσου κυνικός εμφανίστηκε και στο ζήτημα του κινδύνου να μην παραμείνου οι ίδιοι εργαζόμενοι στην επιχείρηση που αξιοποιεί το «εργαλείο» της αναστολής των συμβάσεων. Θυμίζουμε ότι, με βάση την ΠΝΠ, όταν η περίοδος της αναστολής τελειώσει οι επιχειρήσεις πρέπει, μόνο για όσο διάστημα έκαναν χρήση του μέτρου (π.χ. για έναν μήνα), να έχουν τον ίδιο αριθμό εργαζομένων. Όχι τους ίδιους εργαζόμενους, ούτε με τις ίδιες εργασιακές σχέσεις, αλλά με πολύ χειρότερες και μετά θα μπορούν να κάνουν και απολύσεις.

«Καμία επιχείρηση δεν κάνει συμβόλαιο διά βίου συμβίωσης. Πάντα αλλάζουν οι εργαζόμενοι. Άρα το εκ περιτροπής είναι έκτακτο, προϋπάρχει στο εργατικό δίκαιο, κι έρχεται ως μέτρο σωτηρίας των θέσεων εργασίας. Με νομοθεσία ΣΥΡΙΖΑ μπορεί ο εργοδότης να κάνει ομαδικές απολύσεις. Τον προφυλάσσουμε τώρα τον εργαζόμενο», είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Βρούτσης.

Στα αξιοσημείωτα της συνέντευξης αυτής προσθέτουμε και τον εκνευρισμό του υπουργού Εργασίας στο ερώτημα αν η επιχείρηση θα αντιμετωπίσει πρόβλημα στο να μπει στα μέτρα σε περόπτωση που κάποιος εργαζόμενος αποχωρήσει από μόνος του αντί να απολυθεί. Ο Γ. Βρούτσης κάλεσε τον δημοσιογράφο να μην του κάνει κριτική, αρνούμενος να απαντήσει συγκεκριμένα στο ερώτημα που τέθηκε:

ΣΥΡΙΖΑ: Μόνο η Ελλάδα στην ΕΕ οδηγεί εργαζόμενους σε ανεργία και μειώσεις μισθών 50%

«Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Ευρώπης που αντί η κυβέρνηση να στηρίζει εργαζόμενους και επιχειρήσεις, οδηγεί χιλιάδες εργαζόμενους σε απολύσεις και μειώσεις μισθών ως και 50% επ' αόριστον, δημιουργώντας νέα γενιά ανέργων και φτωχών», τονίζει από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ, επικαλούμενος στοιχεία που αναδεικνύει η Εφημερίδα των Συντακτών:

  • Γαλλία: το κράτος πληρώνει το 100% του μισθού

  • Σουηδία: το κράτος πληρώνει το 95% του μισθού

  • Ηνωμένο Βασίλειο, Νορβηγία, Ισπανία: το κράτος πληρώνει το 80% του μισθού

  • Δανία, Πορτογαλία: το κράτος πληρώνει το 75% του μισθού

«Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Βρούτσης λοιπόν να αφήσουν τα προσχήματα και να πάρουν άμεσα πίσω την άθλια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα οδηγήσει σε πλήρη φτωχοποίηση όλους τους εργαζόμενους αλλά θα τινάξει στον αέρα και το σύνολο της οικονομίας από την έλλειψη αγοραστικής δύναμης την επομένη της κρίσης», επισημαίνει η αξιωματικής αντιπολίτευση.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)