to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:37 | 25.03.2020

Διεθνή

«Ιστορική» συμφωνία Λευκού Οίκου-Γερουσίας για σχέδιο 2 τρισ. δολαρίων για την ανάκαμψη από τον κορωνοϊό

To πρόγραμμα χαρακτηρίζεται από αναλυτές ως ένα νέο «σχέδιο Μάρσαλ» και θα εγγυηθεί τον εφοδιασμό «στις γραμμές των μετώπων της υγειονομικής μάχης».


Ο Λευκός Οίκος και η αμερικανική Γερουσία έκλεισαν τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη μια «ιστορική» συμφωνία, κατέληξαν σε ένα σχέδιο γιγαντιαίων διαστάσεων με στόχο να ανακάμψει η αμερικανική οικονομία, η οποία δέχεται βαρύ πλήγμα από την πανδημία του κορωνοϊού, ανήγγειλε σήμερα ο επικεφαλής της Ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας.

«Έπειτα από ημέρες έντονων συνομιλιών, η Γερουσία κατέληξε σε συμφωνία μεταξύ των δύο κομμάτων [σ.σ. του Ρεπουμπλικανικού και του Δημοκρατικού] για το ιστορικό σχέδιο στήριξης [της αμερικανικής οικονομίας] μπροστά σε αυτή την πανδημία. Θα εγκρίνουμε το κείμενο αργότερα σήμερα», τόνισε ο Μακόνελ απευθυνόμενος στο ημικύκλιο.

Δεν διευκρίνισε την ώρα διεξαγωγής της ψηφοφορίας. Το σχέδιο θα πρέπει κατόπιν να εγκριθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς, πριν το κείμενο σταλεί στον Λευκό Οίκο για να το υπογράψει ο αμερικανός πρόεδρος, ο Ρεπουμπλικάνος Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα τον Μακόνελ, το πρόγραμμα, που αναλυτές βάπτισαν νέο «σχέδιο Μάρσαλ», θα εγγυηθεί τον εφοδιασμό «στις γραμμές των μετώπων της υγειονομικής μάχης που δίνει η χώρα μας», θα σημάνει πως θα διατεθούν «τρισεκατομμύρια δολάρια ρευστότητας στην οικονομία το ταχύτερο δυνατόν» και «θα προσφερθεί βοήθεια στις οικογένειες των αμερικανών εργαζομένων, στις μικρές επιχειρήσεις και στις βιομηχανίες».

Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Δημοκρατικών στη Γερουσία, ο Τσακ Σούμερ, χαιρέτισε με τη σειρά του τη συμφωνία που κλείστηκε ανάμεσα στην κυβέρνηση Τραμπ και διαπραγματευτές των δύο κομμάτων, μιλώντας για το «πιο μεγάλο πρόγραμμα διάσωσης» της οικονομίας «στην αμερικανική ιστορία».

Καθώς η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη έχει πιθανότατα ήδη μπει σε ύφεση, το σχέδιο προβλέπει δαπάνες ύψους 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για να ξεπεραστεί η κρίση την οποία προκαλεί η πανδημία.

Το κείμενο, όπως και το ακριβές ποσό που προβλέπει, δεν έχουν ακόμα δημοσιοποιηθεί.

Πάντως, τα μέτρα που προβλέπει θα καλύψουν τις «προτεραιότητες», σύμφωνα με τον Μακόνελ. «Θα εγγυηθούν τάχιστα οικονομική βοήθεια στους Αμερικανούς», ποσά που θα δοθούν «απευθείας στα νοικοκυριά», από τη μεσαία τάξη ως τους πολίτες με χαμηλότερα εισοδήματα, όπως και στα ταμεία ανεργίας. Αυτή ήταν μια από τις απαιτήσεις-κλειδιά των Δημοκρατικών και ο Σούμερ εξέφρασε ικανοποίηση διότι πολλοί εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι θα λάβουν βοήθεια χονδρικά ίση με τον μισθό ή το εισόδημά τους «για τέσσερις μήνες».

Το σχέδιο «θα προσφέρει υποστήριξη στην πραγματική οικονομία» των ΗΠΑ, ιδίως με δανειακές χορηγήσεις που θα εγκρίνονται με ταχείες διαδικασίες για μικρές επιχειρήσεις και βιομηχανίες, για να «μπορέσουν να επιβιώσουν» και «να συνεχίσουν να πληρώνουν τους εργαζομένους τους», σύμφωνα με τον Μακόνελ.

Θα επιτρέψει επίσης να «σταθεροποιηθούν τομείς-κλειδιά της εθνικής μας οικονομίας» και να «αποφευχθούν όσες περισσότερες απολύσεις είναι δυνατόν», κατά τον ίδιο.

Ακόμη, θα εγγυηθεί ότι θα προσφερθεί οικονομική και υλικοτεχνική βοήθεια «στα νοσοκομεία και στα ιατρικά κέντρα», ότι θα γίνουν «επενδύσεις σε νέα φάρμακα και εμβόλια, για να μπορέσουμε να νικήσουμε τον ιό γρηγορότερα» και ότι «θα στείλουμε περισσότερο εξοπλισμό, όπως [χειρουργικές] μάσκες στους ήρωές μας, που δίνουν τη μάχη στα μέτωπα, βάζοντας τον εαυτό τους σε κίνδυνο για να προσφέρουν φροντίδα στους ασθενείς τους», διαβεβαίωσε ο Μακόνελ.

Ο Μακόνελ εκφράστηκε στην τοποθέτησή του σε τόνο άκρως πολεμικό, δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως το σχέδιο για το οποίο κλείστηκε συμφωνία αποτελεί «επένδυση αντάξια» αυτών που γίνονται «σε καιρό πολέμου», ότι «οι άνδρες και οι γυναίκες της σπουδαιότερης χώρας του κόσμου θα νικήσουν τον κορωνοϊό» και ότι «η Γερουσία θα εγγυηθεί πως θα έχουν τα πυρομαχικά που χρειάζονται για να το καταφέρουν».

Αν μη τι άλλο, η είδηση της συμφωνίας έδωσε ώθηση στα διεθνή χρηματιστήρια, με τον δείκτη Nikkei στο Τόκιο να κλείνει με θεαματική άνοδο, πάνω από 8%, έπειτα από το άλμα στη Γουόλ Στριτ, όπου ο Dow Jones έκλεισε με τη μεγαλύτερη άνοδο μέσα σε μια συνεδρίαση των τελευταίων σχεδόν 90 ετών.

Η πανδημία του κορωνοϊού έχει ολοένα πιο βαρύ απολογισμό στις ΗΠΑ, που ως χθες καταμετρούσαν πάνω από 800 νεκρούς και — επισήμως επιβεβαιωμένα — 55.000 κρούσματα μόλυνσης, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς. Από την πανδημία δεν έμεινε μείνει αλώβητο το Κογκρέσο, τρία μέλη του οποίου έχουν μολυνθεί και περίπου δέκα βρίσκονται σε απομόνωση.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)