to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:19 | 23.03.2020

Κοινωνία

Νοσοκομειακοί γιατροί: «Η κυβέρνηση πέταξε το μπαλάκι στους πολίτες»

Αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση του πρωθυπουργού για καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας από σήμερα στις 06.00 το πρωί έως τις 06.00 το πρωί της 6ης Απριλίου


Αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση του πρωθυπουργού για καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας από σήμερα στις 06.00 το πρωί έως τις 06.00 το πρωί της 6ης Απριλίου.

Η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος Αφροδίτη Ρέτζιου σε δηλώσεις της στο thesseconomy επισημαίνει ότι “η ανακοίνωση της κυβέρνησης για απαγόρευση της κυκλοφορίας συνοδεύτηκε για ακόμη μια φορά από τη λογική της ατομικής ευθύνης σε μια προσπάθεια να απεμπολήσουν τις ευθύνες τους για τα τραγικά κενά στο δημόσιο σύστημα Υγείας για τα οποία έχουν την αποκλειστική ευθύνη. Από αυτή την άποψη, το ελάχιστο που θα έπρεπε να έχουν κάνει είναι έκτακτες μαζικές προσλήψεις προωπικού, εφοδιασμό των υγειονομικών με τα αναγκαία μέσα ατομικής προστασίας , επίταξη κλινών και κλινικών και κρεβατιών ΜΕΘ και των ιδιωτών γιατρών στο σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας”.

Και η Ένωση Νοσομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης επισημαίνει ότι εκτός από την ατομική ευθύνη υπάρχουν και οι ευθύνες του κράτους που απαξίωσαν το δημόσιο σύστημα Υγείας. Η πρόεδρος της ΕΝΙΘ Δάφνη Κατσίμπα μιλώντας στο thesseconomy χαρακτήρισε ακραίο και απαράδεκτο μέτρο ολοκληρωτικής καταστολής και περιορισμού της ελευθερίας.

Όπως δήλωσε η πρόεδρος της ΕΝΙΘ, Δάφνη Κατσίμπα ” μέσα από αυτό επιχειρείται να μετακυλιστούν οι ευθύνες της κυβέρνησης στην ατομική ευθύνη του καθένα που μεθοδευμένα υπερτονίστηκε τον τελευταίο καιρό. Πίσω από την ατομική ευθύνη, τώρα που έρχεται η μεγάλη έξαρση και η διαχείρισή του πάει στο ΕΣΥ, επιχειρείται να κρυφτούν οι ευθύνες της κυβέρνησης για τη γύμνια του δημόσιου συστήματος υγείας και τη μη οχύρωσή του, έστω και την τελευταία στιγμή με προσωπικό και εξοπλισμό και να φροντίσει για την αναγκαία οργάνωση του δημόσιου συστήματος υγείας, από την πρωτοβάθμια φροντίδα και τα τμήματα επειγόντων ως τις εντατικές θεραπείες, όπου θα παιχθεί το στοίχημα πόσοι και ποιοί θα επιβιώσουν”.

Τόσο η ΕΝΙΘ όσο και η ΟΕΝΓΕ επισημαίνουν την κρισιμότητα της κατάστασης και τονίζουν ότι πρέπει άμεσα να επιταχθεί ο ιδιωτικός τομέας (κλινικές, νοσοκομεία, κέντρα) που να αφορά σε δομές, εξοπλισμό και προσωπικό, που να διαμορφωθούν κατάλληλα για τη νοσηλεία ασθενών από τον κορονοϊό με απώτερο στόχο την επάρκεια των κρεβατιών νοσηλείας σε κλινική ή ΜΕΘ. Να περιοριστεί η ενδονοσοκομειακή διασπορά και η δυνατότητα περίθαλψης στα δημόσια νοσοκομεία των ασθενών με άλλο νόσημα που χρειάζεται επείγουσα αντιμετώπιση. Επισημαίνουν επίσης καμιά παραπομπή στον ιδιωτικό τομέα είτε για διενέργεια του τεστ είτε για αντιμετώπιση άλλων προβλημάτων άσχετων με τον κορονοϊό, χορήγηση στα νοσοκομεία όλων των αναγκαίων μέσων ατομικής προστασίας και σε επαρκείς ποσότητες, δωρεάν χορήγηση μέσων και υλικών ατομικής προστασίας στους χώρους εργασίας, στις υπηρεσίες, στα μέσα μαζικής μεταφοράς και γενικά στους χώρους που επισκέπτεται ο κόσμος, τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους χρήστες των υπηρεσιών.

Τέλος, οι επικεφαλής των ενώσεων των νοσοκομειακών γιατρών τονίζουν ότι η κυβέρνηση, αντίθετα από τις προτροπές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, δε φρόντισε για την έγκαιρη προμήθεια και διενέργεια του τεστ σε κάθε περίπτωση, κι όχι επιλεκτικά, ώστε με βάση τα αποτελέσματα να παίρνονται τα επιθετικά μέτρα που απαιτούνται στοχευμένα σε κάθε κοινότητα και όχι γενικά.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)