to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:14 | 06.06.2013

Πολιτική

Δ. Παπαδημούλης: Δεν υπάρχει προγραμματική και πολιτική βάση συνεννόησης με τη ΝΔ

Αποσπάσματα συνέντευξης του Δ.Παπαδημούλη, Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ στο ραδιοφωνικό σταθμό Real FM (Ν. Χατζηνικολάου)


Ν.X: Πως ερμηνεύετε τα αποτελέσματα της πρόσφατης δημοσκόπησης;

Η δημοσκόπηση της Pulse που δημοσιεύτηκε σήμερα έχει μηνύματα για όλους. Για τη ΝΔ, ότι είναι μύθος η καθαρή πρωτιά της. Για τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι χρειαζόμαστε μια νέα ώθηση, μια δημιουργική επανεκκίνηση και το ζητούμενο είναι η ουσιαστική ενοποίηση, μέσα από το Συνέδριο του Ιουλίου και κυβερνητικό, πειστικό πρόγραμμα, ικανό να πείσει περισσότερους από αυτούς που μας ψήφισαν πριν ένα χρόνο. Για το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜ.ΑΡ το μήνυμα είναι ότι «λιώνουν» και κινδυνεύουν ακόμη και να μείνουν εκτός Βουλής, αν ο Σαμαράς επιλέξει για τους δικούς του λόγους εκλογές το φθινόπωρο. Ωστόσο, το κοινό μήνυμα για όλους είναι ότι οι νεο-ναζί της Χρυσής Αυγής είναι ψηλά. 

Δεν υπάρχει προγραμματική και πολιτική βάση συνεννόησης με τη ΝΔ

Ν.Χ: Αν μετά από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση δεν βγαίνουν τα κουκιά, υπάρχει στο τραπέζι ανοικτό το ενδεχόμενο μιας συνεννόησης για τον μεγάλο συνασπισμό;

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο νικητής των επόμενων εκλογών και πάρει μια καθαρή πρωτιά, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να υπάρξει κοινοβουλευτική και ει δυνατόν λαϊκή πλειοψηφία που να σταματήσει τον κατήφορο της χώρας και να τη βγάλει σιγά-σιγά από το τούνελ της κρίσης. Με την πολιτική της ΝΔ, την άκρως μνημονιακή και με ανοίγματα προς την άκρα δεξιά, δεν βλέπουμε αυτή τη στιγμή προγραμματική και πολιτική βάση συνεννόησης. Εδώ μας πυροβολούν καθημερινώς ως μια ακραία δύναμη, εξομοιώνοντάς μας ανιστόρητα με τους νεο-ναζί της Χ.Α. Χρειάζεται σε κάθε περίπτωση άλλο επίπεδο αντιπαράθεσης που να αφήνει πίσω εμφυλιοπολεμικές κραυγές και διχαστικές λογικές ανάμεσα στις δύο βασικές πολιτικές δυνάμεις. Διότι η εκτίμησή μου είναι ότι στις επόμενες εκλογές, η πρωτιά θα κριθεί πολύ πάνω από το 30% και το βασικό δίπολο θα είναι ή κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ ή κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. 

Προϋπόθεση για συγκλίσεις είναι ο απεγκλωβισμός από τη στάση βαστάζου του Σαμαρά

Αντ.Δελατόλας: Συγκλίσεις πάντως προς την πλευρά των κομμάτων που είναι σήμερα στην κυβέρνηση θα μπορούν να υπάρξουν;

Αυτό που μας ενδιαφέρει, ακόμη κι αν έχουμε αυτοδυναμία, είναι να υπάρξουν συνεργασίες που θα υλοποιήσουν ένα πρόγραμμα προοδευτικό και αντιμνημονιακό. Από εκεί και πέρα, προϋπόθεση για να αναζητηθούν συγκλίσεις με τις δυνάμεις του σοσιαλδημοκρατικού χώρου είναι αυτές να απεγκλωβιστούν από τη στάση βαστάζου του Σαμαρά. Μέχρι τώρα ωστόσο δε βλέπω καμία διάθεση να μετακινηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση. Αντιθέτως, το μόνο που τους προβληματίζει, λόγω των δημοσκοπήσεων, είναι μήπως ο Σαμαράς τους τη «φέρει» και οργανώσει αιφνιδιαστικές εκλογές για πάρτι του..

Σαμαράς και βαστάζοι αντί να αξιοποιήσουν την ομολογία ΔΝΤ, τη χρησιμοποιούν για να δικαιωθούν

Αντ.Δελατόλας: Πώς είδατε το mea culpa του ΔΝΤ για άλλη μια φορά;

Είναι μια εντυπωσιακή ομολογία εγκληματικού λάθους με καθυστέρηση τριών χρόνων..

Ν.Χ: Μπορούμε να την αξιοποιήσουμε εθνικά αυτήν την ομολογία ή όχι και πώς;

Ασφαλέστατα έπρεπε να την αξιοποιήσουμε. Διότι οι κύριοι αυτοί λένε «πέσαμε έξω στην ύφεση, πέσαμε έξω στην ανεργία, πέσαμε έξω στο χρέος, πέσαμε έξω σε όλα και οι Έλληνες έχουν κάνει μια σισύφεια προσπάθεια και χρειάζεται και νέο κούρεμα του χρέους, γιατί αλλιώς δεν είναι βιώσιμο». Δυστυχώς, όμως, η κυβέρνηση Σαμαρά και οι δύο εταίροι-βαστάζοι, Κουβέλης και Βενιζέλος, αντί να την αξιοποιήσουν διαπραγματευτικά, την χρησιμοποιούν για να δικαιώσουν παλαιότερες θέσεις τους, τις οποίες έχουν εγκαταλείψει -ο Σαμαράς τα αντιμνημονιακά του παρελθόντα, ο Βενιζέλος ότι κάποτε έδιωξε την Τρόικα για να την παρακαλεί γονυπετής να επιστρέψει μετά το καλοκαίρι. Την ίδια ώρα η Τρόικα εσωτερικού εμφανίζεται εμμονική στην εφαρμογή του μνημονίου, με τον φανατισμό του νεοφώτιστου. Και αυτό το θεωρώ τραγικό λάθος. Οι πάντες συζητούν πια στον ευρωπαϊκό Νότο που βράζει την ανάγκη να εγκαταλειφθεί αυτή η πολιτική λιτότητας που απειλεί με διάλυση την ίδια την Ευρωζώνη. Ακόμη και ο Σόιμπλε πριν τρεις μέρες είπε ότι είναι επικίνδυνα υψηλή η ανεργία του 12% στην Ευρωζώνη, την ίδια στιγμή που στην Ελλάδα του 27% (και πάνω από 60% στους νέους) ο Σαμαράς πουλάει success story. Είναι τρελά πράγματα αυτά...

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)