to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Έστω και αργοπορημένα λήφθηκαν μέτρα, αλλά ανεπαρκή

Κοινωνία και οικονομία πρέπει να μείνουν όρθιες


Η Κομισιόν και Eurogroup δήλωσε ότι τα μέλη «θα πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα». Παρ' όλα αυτά η κυβέρνηση δεν διεκδίκησε να μειωθεί το πρωτογενές πλεόνασμα, που πάει στους δανειστές, από το 3,5% στο 2%, προκειμένου να δημιουργηθεί μεγαλύτερο περιθώριο άσκησης δημοσιονομικής πολιτικής.
Επίσης, διστάζει να προχωρήσει στην χρησιμοποίηση του «μαξιλαριού» των 37 δισ.€, προφανώς για να μη παραδεχθεί τη νοικοκυροσύνη και τη προνοητικότητα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Πιεζόμενη, ωστόσο από τη δεινή οικονομική πραγματικότητα και από τη κριτική με συγκεκριμένες προτάσεις που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Α. Τσίπρας, καθώς και άλλα κόμματα, μετά από ταλαντεύσεις και πισωγυρίσματα, υιοθέτησε, μερικώς, μέτρα από τα προτεινόμενα.
Επιπλέον, αντίθετα με τη εποικοδομητική στάση του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση προχώρησε σε αμετροεπή επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τη συμμετοχή της Ελλάδας στο προσωρινό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπως όλες οι χώρες της Ευρώπης, και όχι στο πρόγραμμα της «ποσοτικής χαλάρωσης» (QE). Άλλωστε, η ίδια η ΕΚΤ το ονόμασε Pandemic Emergency Purchase Programme (Επείγον Πρόγραμμα Αγοράς Ομολόγων λόγω Πανδημίας) και όχι QE.

1. Ποια είναι η κατάσταση 

α) Η επιλογή της κυβέρνησης για το δώρο του Πάσχα, που ο υπουργός Οικονομικών έλεγε ότι ίσως να μη δοθεί, τελικά μετά από αντιδράσεις, αποφασίστηκε να δοθεί… τον Ιούνιο, είναι αδιανόητη: Οι υποχρεώσεις των εργαζομένων τρέχουν, ενώ ταυτόχρονα οι επιχειρήσεις έχουν υποστεί και θα υποστούν τεράστιο πλήγμα.
β) Στις επιχειρήσεις που πλήττονται, με τους χιλιάδες εργαζόμενους που γίνονται άνεργοι (και με ευθύνη της) δίνει έκτακτο επίδομα των 533 ευρώ τον μήνα! Ενώ έπρεπε οι μισθοί των εργαζομένων των οποίων η επιχείρηση πλήττεται να καταβάλλονται από το κράτος.
γ) Για τις επιχειρήσεις δεν έχει υπάρξει αναστολή των ποινικών κυρώσεων για την σφράγιση επιταγών, μετατροπή του διαστήματος σφράγισης των ακάλυπτων επιταγών σε 90 ημέρες και μη αναγγελία στο Τειρεσίας.
δ) Δεν έχουν ακόμα ληφθεί μέτρα προστασίας πρώτης κατοικίας και αναστολή πλειστηριασμών, που πρέπει να παραταθούν μέχρι το τέλος του έτους.
δ) Παρά τη τεράστια αισχροκέρδεια (πχ 700% αύξηση στη τιμή της χειρουργικής μάσκας) σε προστατευτικά υλικά όπως, γάντια, αντισηπτικά, μάσκες (FFP2) και χειρουργικές και παρά την έκκληση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), ζητώντας διατίμηση, η κυβέρνηση δεν έχει πάρει ακόμα κανένα μέτρο.
ε) Η ιστορική πτώση των διεθνών τιμών του πετρελαίου, σύμφωνα με τη Γεν. Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, ενώ μειώθηκαν από τις αρχές του έτους κατά 62%, οι καταναλωτές στην Ελλάδα επωφελήθηκαν, μόλις κατά 6,2%, δηλαδή 10 φορές λιγότερο! Η κυβέρνηση κάνει τα στραβά μάτια, υπέρ των διυλιστηρίων και εταιρειών αποθήκευσης μη μετακυλώντας το όφελος στους πολίτες και μικρές επιχειρήσεις.

2. Προτάσεις

   Όπως δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, «άλλες ευρωπαϊκές χώρες εκπονούν κολοσσιαία προγράμματα στήριξης του 95% των μισθών στη Σουηδία, του 80% στη Νορβηγία, του 75% στη Δανία, του 66% στην Πορτογαλία, του 60% στη Γερμανία. Η κυβέρνηση να  υλοποιήσει ένα πρόγραμμα σωτηρίας της οικονομίας με ορίζοντα τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2020 και με προοπτική για το 2021. Πρόγραμμα που δεν μπορεί να είναι μικρότερο από 30 δισ. Για φέτος, τουλάχιστον 10 δισ. να αποτελέσουν το αρχικό κεφάλαιο ενός σχεδίου με την εγγύηση του Δημοσίου σε επιχειρηματικά δάνεια. Και τουλάχιστον άλλα 10 δισ. μέχρι τέλος του έτους και αντίστοιχο ποσό για το 2021 πρέπει να ανακοινωθούν για παρεμβάσεις που θα διασφαλίσουν μισθούς-εισφορές, ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας και κοινωνικού κράτους, που θα κρατήσουν τη κοινωνία και την οικονομία όρθιες».
Δηλαδή, για να στηριχθεί οικονομία και κοινωνία χρειάζονται γενναία οριζόντια μέτρα και όχι αποσπασματικές παρεμβάσεις. Μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και της εργασίας και όχι θεσμοθέτηση καθεστώτων διάλυσής της. Συγκεκριμένα η κυβέρνηση να ακυρώσει ως παράνομες τις δεκάδες χιλιάδες απολύσεις που έγιναν, αντί να περιοριστεί στην καταβολή επιδόματος στους ανθρώπους που απολύθηκαν, προχωρώντας σε πλήρη καταβολή των μισθών τους. Να απαγορεύσει τη δυσμενή μεταβολή των συμβάσεων εργασίας. Να καταβάλει έκτακτο επίδομα στα χαμηλά εισοδήματα. Να αναστείλει τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, να παρέμβει προκειμένου οι τράπεζες να παγώσουν την καταβολή δόσεων χρεολυσίων και για τα φυσικά πρόσωπα που πριν την κρίση ήταν συνεπείς.

Άμεσα και όχι εκ των υστέρων, η κυβέρνηση πρέπει να σχεδιάσει και να υλοποιήσει, χωρίς καθυστέρηση, ένα φιλόδοξο-γενναίο πρόγραμμα δημοσιονομικών παρεμβάσεων, δημόσιων επενδύσεων, κρατικών εγγυήσεων και οριζόντιων μέτρων ενίσχυσης επιχειρήσεων, γεωργών, κτηνοτρόφων, αλιέων και εργαζομένων.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)