to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:19 | 21.03.2020

Πολιτική

Η Κομισιόν έκανε πράξη τον «λαϊκισμό» Τσακαλώτου: Ποια δικαιολογία θα βρει τώρα ο υπουργός; (βίντεο)

Δεν πρόλαβε καλά-καλά να περάσει μια μέρα από την απάντηση που έσπευσε να δημοσιεύσει ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σαϊκούρας, προς τις οικονομικές προτάσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου και τον διέψευσε η ίδια η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που ανακοίνωσε την πλήρη χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας


Εξ αρχής αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν να ανασταλλούν οι κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας. Αυτό εκφράστηκε και στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 στις 17/3 από τον ίδιο τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. «Αν ημουν εγώ στο Eurogroup θα είχα προτείνει την αναστολή του συμφώνου Σταθερότητας», είπε στον «αέρα» ο τομεάρχης Οικονομικών της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Η απάντηση που δόθηκε (δύο μέρες αργότερα) από τον υπουργό ήταν απογοητευτική: «Λυπάμαι που ο Τσακαλώτος διολισθαίνει σε μία από τις χειρότερες πρακτικές του, επιδιδόμενος σε ένα κρεσέντο λαϊκισμού και μαξιμαλισμού», είπε χαρακτηριστικά.

Λίγες ώρες μετά η  πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωνε την πλήρη χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας για να μπορούν οι χώρες της ΕΕ να ενισχύσουν χωρίς περιορισμό τις οικονομίες. Σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμά της στο Twitter τόνισε πως «οι εθνικές κυβερνήσεις μπορούν να χορηγήσουν στην οικονομία τους όσους (πόρους) θα χρειαστούν».

Πλέον δεν έχουν δικαιολογία

«Πλέον δεν έχουν καμία δικαιολογία», σχολίασε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, δημοσιεύοντας το βίντεο με τις τρεις προαναφερθείσες δηλώσεις. Μάλιστα ζήτησε, α) την πλήρη καταβολή μισθών και δώρου από το κράτος, β) την ανάκληση των απολύσεων, γ) να δοθεί επίδομα στα χαμηλά εισοδήματα, καθώς και δ) να υπάρξουν οριζόντια μέτρα για την στήριξη της οικονομίας.

«Άλλωστε υπάρχει ασφάλεια και το λένε και οι ίδιοι»

Θυμίζουμε την σχετική αναφορά του Στ. Πέτσα στον ΑΝΤ1, πως αυτή τη στιγμή ως χώρα «έχουμε το πλεονέκτημα να διαθέτουμε ένα ταμειακό απόθεμα, τα 32 δις. ευρώ». «Μας επιτρέπει το ταμειακό απόθεμα αυτό να κάνουμε παρεμβάσεις», είπε χαρακτηριστικά.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)