to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:00 | 20.03.2020

Κοινωνία

Ουρές αυτοκινήτων στα διόδια της Ελευσίνας παρά τα μέτρα

Έκκληση Θεοδωρικάκου: Μην πηγαίνετε στα χωριά σας, επιβαρύνεται η κατάσταση


Την ώρα που η Ελλάδα μετράει ήδη οκτώ νεκρούς και 464 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού και η οδηγία από όλους είναι να μείνουμε σπίτι, περιορίζοντας τις αχρείαστες μετακινήσεις, υπάρχουν αρκετοί που δεν λένε να συμμορφωθούν.

Το μεσημέρι της Παρασκευής (20/3) δεν ήταν λίγοι αυτοί που αποφάσισαν να μπουν στο αυτοκίνητό τους και να ξεκινήσουν με προορισμό τα χωριά τους και τα εξοχικά τους σπίτια στην επαρχία.  Το γεγονός αυτό προκάλεσε ουρές αυτοκινήτων στα διόδια της Ελευσίνας.

Να σημειωθεί ότι ήδη εφαρμόζεται απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 10 ατόμων, ενώ από τα μεσάνυχτα της Κυριακής θα ανασταλεί η λειτουργία των ξενοδοχείων τουλάχιστον μέχρι το τέλος Απριλίου, με την υποχρέωση να λειτουργεί 1 ξενοδοχείο ανά πρωτεύουσα Περιφερειακής Ενότητας και 3 ξενοδοχεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(όπως καταγράφεται στον χάρτη της Google, στην Ολυμπία Οδό, στο ύψος των διοδίων της Ελευσίνας, το μεσημέρι της Παρασκευής, είχε σχηματιστεί ουρά από αυτοκίνητα)

ΣΥΡΙΖΑ: Ανευθυνότητα ο συνωστισμός σε εθνικές και λιμάνια

«Ο συνωστισμός σε εθνικές οδούς και λιμάνια αποτελεί πράξη ανευθυνότητας μπροστά στις έκτακτες συνθήκες της πανδημίας του κορονοϊού», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Κουμουνδούρου, προσθέτοντας ότι:

«Αντί να περιορίζεται, ελλοχεύει ο κίνδυνος ανεξέλεγκτης εξάπλωσης του κορονοϊού.

Καλούμε όλους τους συμπολίτες μας να συμμορφωθούν με τους κανόνες και τα δεδομένα που επιβάλει η επείγουσα ανάγκη καταπολέμησης του κορονοϊού. Η χώρα δεν βρίσκεται σε διακοπές, αλλά σε μια εξαιρετικά κρίσιμη καμπή για το μέλλον της.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση οφείλει να εφαρμόσει με συνέπεια όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και όχι να προαναγγέλλει αποφάσεις που οδηγούν σε καταστάσεις πανικού».

Έκκληση του ΥΠΕΣ

Έκκληση να πειθαρχήσουν όλοι στα έκτακτα μέτρα της κυβέρνησης  κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού απηύθυνε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος. «Πρέπει να σοβαρευτούμε όλοι» είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στα τηλεοπτικά δίκτυα ο κ. Θεοδωρικάκος ενώ ζήτησε από όλους να πειθαρχήσουν στα έκτακτα μέτρα κατά του κορωνοϊού.  

Μην πηγαίνετε στα χωριά σας. Κάνετε μεγαλύτερο κακό, ήταν το μήνυμα προς όλους όσοι επιχείρησαν να αποφύγουν τον κίνδυνο έκθεσης στις μεγαλουπόλεις.  

«Θέλω να απευθύνω ένα πολύ ισχυρό κάλεσμα, μια παράκληση προς όλους: για να είμαστε όλοι εδώ την επόμενη μέρα, ιδίως για να είναι εδώ οι αγαπημένοι μας άνθρωποι, οι παππούδες και οι γιαγιάδες, οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας, πρέπει όλοι να πειθαρχήσουμε στις αποφάσεις του Πρωθυπουργού και στα μέτρα που εισηγείται η Επιτροπή των λοιμωξιολόγων.  

Έχουμε όλοι συνειδητοποιήσει ότι δεν πρέπει να μετακινούμαστε, πρέπει να μένουμε κυρίως μέσα στο σπίτι και ιδίως δεν πρέπει να πηγαίνουμε στα χωριά απ' όπου είναι η καταγωγή του καθενός διότι εκεί επιβαρύνουμε πολλαπλά την κατάσταση.  

Αν ένας άνθρωπος είναι φορέας του ιού και δεν έχει ασθενήσει και συναντήσει ηλικιωμένους στον τόπο καταγωγής του, θα δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα. Θα μεταδοθεί ο ιός, θα επιβαρυνθεί πάρα πολύ το σύστημα υγείας.  

Αυτοί οι άνθρωποι πολύ πιο δύσκολα θα μπορέσουν να επιβιώσουν και γενικά η κατάσταση θα εκτραχυνθεί» σημείωσε.  

Ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε ακόμη ότι «Σε μια κοινωνία για να πάνε μπροστά τα πράγματα πρέπει να είναι σοβαρό και το κράτος, πρέπει να είναι σοβαροί και οι πολίτες. Σε αυτή την κρίση πρέπει να είμαστε ένα και να δείξουμε σοβαρότητα και ευθύνη.  

Μένουμε στο σπίτι μας, είμαστε με την οικογένειά μας, περνάμε όσο γίνεται καλύτερα μέσα στο σπίτι γιατί αυτό είναι συνθήκη και προϋπόθεση υγείας και ασφάλειας καθενός από εμάς και όλης της κοινωνίας μαζί».  

Μόνο οι μόνιμοι κάτοικοι θα μπορούν να ταξιδέψουν στα νησιά

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα έγινε γνωστό από την κυβέρνηση και συγκεκριμένα τον υπουργό Νησιωτικής Πολιτικής,  Γιάννη Πλακιωτάκη πως από το πρωί του Σαββάτου θα επιτρέπεται να ταξιδεύουν στα νησιά μόνο οι μόνιμοι κάτοικοί τους.

Η κίνηση αυτή αποφασίστηκε κατόπιν συνεννόησης του κ. Πλακιωτάκη με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά ενώ όπως έγινε γνωστό θα επιτρέπεται και η μεταφορά εμπορευμάτων προς τα νησιά.

Την ίδια ώρα θα επιτραπεί και η επιστροφή όσων τις περασμένες ημέρες ταξίδεψαν στα νησιά -εικόνες τις οποίες είχε σχολιάσει κατά τη χθεσινή ενημέρωση ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Άδεια ειδικού σκοπού  

Ο κ. Θεοδωρικάκος είπε ακόμα ότι η άδεια ειδικού σκοπού στο Δημόσιο θα παραταθεί αν παραμείνουν τα σχολεία κλειστά.  Διευκρίνισε ότι με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου άδεια ειδικού σκοπού θα δικαιούνται ένας από τους δυο γονείς, εφόσον υπάρχει παιδί κάτω των 15 ετών, ανεξάρτητα εάν είναι γραμμένο σε παιδικό ή βρεφονηπιακό σταθμό.  

«Εφόσον υπάρχει παιδί που είναι στο ηλιακό όριο που είπαμε, κάτω των 15 ετών, από τη στιγμή που γεννιέται έως 15, ανεξάρτητα από το αν πήγαινε σε βρεφονηπιακό σταθμό ή παιδικό σταθμό ή αν το κράταγε κάποιος παππούς ή γιαγιά στο σπίτι, ο ένας από τους δύο γονείς έχει δικαίωμα της ειδικής άδειας» δήλωσε 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)