to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Δουλειά μέχρις εξαντλήσεως στη μάχη κατά του κορωνοϊου

Εξοντωτικές για τους ίδιους και επικίνδυνες για τη δημόσια Υγεία συνθήκες περιγράφουν οι εργαζόμενοι στα super market, με αφορμή την απόφαση για διεύρυνση του ωραρίου και άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές (για όσο διαρκέσει η κρίση του κορωνοϊού)


Τα πολεμικά ανακοινωθέντα του πρωθυπουργού για την κρίση του κορωνοϊού αντικατοπτρίζουν αυτό που βιώνουν τούτες τις ημέρες οι (πάνω από 80.000) εργαζόμενοι στα super market της χώρας.

Έχουν μείνει προσωρινά (περίπου) 20.000 λιγότεροι, αφού πολλοί συνάδελφοί τους έκαναν χρήση της άδειας ειδικού σκοπού.

Δουλεύουν, πλέον, 2 ώρες παραπάνω κάθε μέρα και ξέρουν ότι την Κυριακή, αντί να γεμίσουν έστω και λίγο τις μπαταρίες τους, θα συνεχίσουν να γεμίζουν (ξανά και ξανά) τα ράφια και να τρέχουν αλαφιασμένοι για να εξυπηρετήσουν τους καταναλωτές.

Ανήκουν, όπως οι κούριερ και οι ντελιβεράδες, στις κατηγορίες εργαζομένων που, όχι μόνο δεν «μένουν σπίτι», αλλά καλούνται να κρατήσουν όρθια μία κοινωνία που μοιάζει να πλέει τρομαγμένη σε αχαρτογράφητα νερά.

«Οι προσλήψεις που γίνονται για να καλυφθούν τα κενά, είναι κυρίως με εποχιακούς εργαζόμενους (οι οποίοι μόλις περάσει η έκτακτη συνθήκη θα επιστρέψουν στην ανεργία) και φυσικά δεν επαρκούν», λέει στο Left.gr o Κώστας Λάζαρης, εργαζόμενος σε μεγάλη αλυσίδα super market και μέλος του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ).

«Σαν εργαζόμενοι νιώθουμε μεγάλη κούραση αλλά και θυμό για την απόφαση επέκτασης του ωραρίου και φοβόμαστε ότι θα μας μείνει “αμανάτι” η δουλειά όλες τις Κυριακές, μετά το τέλος της έκτακτης κατάστασης», προσθέτει.

«Συνωστίζονται όλοι σε 2-3 διαδρόμους»

«Το μέτρο που προβλέπει τον περιορισμό του ενός πελάτη ανά 10 τ.μ. μοιάζει με ανέκδοτο, αν σκεφτείτε ότι όλοι οι πελάτες (μπορεί και πάνω από 40 κάθε στιγμή, όταν μιλάμε για καταστήματα που ξεπερνούν συνήθως τα 400 τ.μ.) συνωστίζονται σε 2-3 συγκεκριμένους διαδρόμους (ψάχνοντας για αντισηπτικά, τρόφιμα μακράς διάρκειας, προϊόντα ατομικής υγιεινής)», σημειώνει ο Κ. Λάζαρης.

«Μπορεί να φοράνε όλοι οι εργαζόμενοι γάντια, αλλά με τόση δουλειά, καθώς οι πελάτες πέφτουν σαν τις ακρίδες, ελάχιστοι συνάδελφοι προλαβαίνουν να τα αλλάζουν τακτικά. Άσε που με τόσες ώρες και τέτοια πίεση, είναι σχεδόν αδύνατον, να μην ακουμπήσεις το πρόσωπό σου ασυναίσθητα»: η Μαρία Σμυρναίου, μέλος του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας, περιγράφει μία ζοφερή κατάσταση στα super market.

«Δεν υπάρχει ωράριο, τα 4ωρα γίνονται 6ωρα, χωρίς να καταβάλλονται οι υπερωρίες, ενώ η κυβέρνηση σπεύδει να “χαρίσει” στους εργοδότες την αναστολή της δήλωσης των υπερωριών», σχολιάζει η ίδια. Έτσι, «η εργοδοτική αυθαιρεσία κάνει πάρτι, με απόντες τους ελεγκτικούς μηχανισμούς».

Σκεφτείτε, λέει, ότι και πριν την κρίση της σημερινής συγκυρίας, οι υπάλληλοι των περισσότερων super market αναγκάζονταν να πηγαίνουν μισή ώρα νωρίτερα και να φεύγουν μία ώρα αργότερα, χωρίς να πληρώνονται έξτρα. «Φανταστείτε τι γίνεται τώρα που διευθυντές καταστημάτων και καταναλωτές είναι ακόμα πιο πιεστικοί λόγω των συνθηκών που έφερε ο κορωνοϊός».

«Ευτυχώς», αναφέρει ο Κ. Λάζαρης, «ο κόσμος συνειδητοποίησε ότι υπάρχουν επαρκή αποθέματα και έχει μειωθεί κάπως η κίνηση τα τελευταία 24ωρα (σ.σ.: από την Τετάρτη 18/3 και έπειτα). Αυτό αποδεικνύει ότι η διεύρυνση ωραρίου και ιδιαίτερα η επιβολή ανοίγματος τις Κυριακές είναι άνευ λογικής, με δεδομένο ότι θα μας οδηγήσει (για όσους δεν έχουν φτάσει ήδη)  στα όρια της εξάντλησης.

Η κατάσταση, ωστόσο, δεν πρόκειται να ομαλοποιηθεί, ιδιαίτερα μετά και την αναστολή λειτουργίας των υπόλοιπων καταστημάτων του εμπορίου και οι συνθήκες ακραίας κόπωσης θα διαρκέσουν μέχρι να τελειώσει ο εφιάλτης του κορωνοϊού.

«Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη είναι παντελώς ανεπαρκή, απλές ασπιρίνες. Οι αντοχές μας εξαντλούνται και μην ξεχνάτε ότι μιλάμε για κακοπληρωμένους εργαζόμενους που ήδη υφιστάμεθα μεγάλη πίεση», καταλήγει ο Κ. Λάζαρης.

Η ευθύνη, πλέον, πέφτει και σε όλους εμάς του καταναλωτές: με βάση τα δεδομένα που αναφέραμε (λιγότεροι εργαζόμενοι, περισσότερες ώρες εργασίας, περισσότεροι και πιεστικότεροι πελάτες, ελλιπή μέτρα προστασίας), οφείλουμε όλοι να σεβόμαστε τη δουλειά των εργαζόμενων στα super market, να δείχνουμε υπομονή και αλληλεγγύη.

Και να συνεχίσουμε να αποφεύγουμε, κατά το γνωστό σύνθημα, τα ψώνια τις Κυριακές...

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)