to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:39 | 19.03.2020

Κοινωνία

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Δώστε τέλος στις ασάφειες και τη σύγχυση, προστατέψτε αποτελεσματικά τα άτομα με αναπηρία

»Κάθε εγκύκλιος, πράξη νομοθετικού περιεχομένου και εξαγγελία δίνει τον δικό της ορισμό στο ποιες είναι οι ευπαθείς ομάδες και έχει οδηγήσει σε τραγελαφικές καταστάσεις σε υπηρεσίες και σε φοβερή αγωνία εργαζομένους και οικογένειες».


Οι ελλιπείς, ασαφείς, αντικρουόμενες και αντιεπιστημονικές οδηγίες από την Κυβέρνηση και τον ΕΟΔΥ, σχετικά με την προστασία των ευπαθών ομάδων από τον κορονοϊό, έχουν φέρει τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους στα όρια των αντοχών τους τονίζει η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.ΑμεΑ) σε ανακοίνωσή της.

Συγκεκριμένα:

«Κάθε εγκύκλιος, πράξη νομοθετικού περιεχομένου και εξαγγελία δίνει τον δικό της ορισμό στο ποιες είναι οι ευπαθείς ομάδες και έχει οδηγήσει σε τραγελαφικές καταστάσεις σε υπηρεσίες και σε φοβερή αγωνία εργαζομένους και οικογένειες. 

Μεγάλο «φάουλ» της Πολιτείας η έλλειψη συνεννόησης με τους εκπροσώπους του αναπηρικού κινήματος, τη στιγμή που η ΕΣΑμεΑ κάθε μέρα, δείχνοντας εμπιστοσύνη και με υπομονή, απευθύνεται στην Κυβέρνηση και στους αρμόδιους, δίνοντας κατευθυντήριες γραμμές για την προστασία των ατόμων που εκπροσωπεί. Το αναπηρικό κίνημα έχει σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, υιοθετώντας από την πρώτη στιγμή την οδηγία «Μένουμε Σπίτι», ζητώντας από τα μέλη του να ακολουθούν πιστά τις αποφάσεις των ειδικών. Η Πολιτεία όμως δεν ακολουθεί. Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η αναφορά στην ΚΥΑ της 18ης Μαρτίου περί «αρρύθμιστου» διαβήτη.

Tο ελάχιστον που οφείλει η Κυβέρνηση είναι να ακολουθήσει τις οδηγίες του CDC, που κάνει λόγο για «Διαβήτη» και όχι «αρρύθμιστο Διαβήτη», καθώς το τελευταίο δεν δύναται να μετρηθεί: μήπως κάθε ημέρα ο διαβητικός θα στέλνει στον εργοδότη του τις μετρήσεις του; Αδιανόητο είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχει πουθενά αναφορά για τα άτομα με Μεσογειακή Αναιμία, Δρεπανοκυτταρική Νόσο και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες, που χρειάζονται συνεχείς μεταγγίσεις. Όσο για τους καρκινοπαθείς, είναι δυνατόν να θεωρούνται ότι ανήκουν σε ευπαθή ομάδα μόνο όταν υπό ενεργό ακτινοθεραπεία ή ανοσοθεραπεία, και όχι αργότερα, μετά από χειρουργείο, ή σε ανοσοκαταστολή; Όπου η ανοσοκαταστολή σαν κατάσταση μπαίνει και βγαίνει εναλλάξ από τις εγκυκλίους…

Είναι δυνατόν να συνεχίσουν να εργάζονται άτομα με αναπηρία όρασης, που έχουν την αφή και κατά συνέπεια τα χέρια κάθε στιγμή ως αντικατάστατο της όρασης, με αποτέλεσμα στους εξωτερικούς χώρους, τα καταστήματα, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς κλπ., να είναι αναγκασμένοι να έρχονται σε επαφή με πολύ περισσότερα αντικείμενα και επιφάνειες απ’ ότι οι βλέποντες; Παρόμοια κατάσταση μήπως δεν αντιμετωπίζουν τα άτομα με κινητική αναπηρία;

Πώς να κρίνετε το γεγονός ότι δεν υπάρχει ΚΑΜΙΑ μέριμνα για άτομα που εργάζονται έχοντας στο σπίτι ανθρώπους σε ανοσοκαταστολή ή μεταμοσχευμένους; Το ότι ένας αιμοκαθαρόμενος, άπαξ και κολλήσει, θα μεταδώσει το ιό σε τουλάχιστον άλλους 30 στη Μονάδα του; Δεν έχουν καν δοθεί οδηγίες στις ιδιωτικές μονάδες αιμοκάθαρσης!

Η ΕΣΑμεΑ δημοσιεύει τον πλήρη κατάλογο των ατόμων που επιβάλλεται σήμερα να σταματήσουν να εργάζονται, να μείνουν σπίτι τους και να προστατευθούν τόσο η υγεία τους όσο και ο μισθός τους. Αναμένουμε να υιοθετηθεί ΑΜΕΣΑ από τον ΕΟΔΥ και την Κυβέρνηση. Σε αντίθετη περίπτωση ο κίνδυνος να θρηνήσουμε θύματα θα είναι πολύ μεγάλος.

Στις ευπαθείς ομάδες ανήκουν όλα τα άτομα με αισθητηριακές, κινητικές, νοητικές και ψυχικές αναπηρίες. Επίσης και σύμφωνα με τη διεθνή επιστημονική βιβλιογραφία στις ευπαθείς ομάδες είναι τα

άτομα που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα: καρκινοπαθείς, αιμοκαθαρόμενοι, άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη, με ΣΚΠ, γενικότερα άτομα με αυτοάνοσα ή μεταβολικά νοσήματα, με χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού συστήματος, με χρόνια καρδιαγγειακή νόσο, με χρόνια νεφρική ή ηπατική νόσο, με νευρολογικά ή νευρομυϊκά νοσήματα, θαλασσαιμικοί και άτομα με αιμοσφαιρινοπάθειες, άτομα σε ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη), που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση οργάνων ή αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων, έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωΐδες και θηλάζουσες.

Τονίζουμε ότι δεν πρέπει να βρίσκονται στην εργασία τους άτομα που έχουν στο σπίτι τους μέλη των οικογενειών τους σε ανοσοκαταστολή, αιμοκαθαρόμενους, μεταμοσχευμένους κλπ., που αν κολλήσουν τον ιό από τον εργαζόμενο θα υποστούν σοβαρές επιπλοκές στην υγεία τους.

Οι εργαζόμενοι πρέπει να μπορούν να πιστοποιούν ότι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες μέσω του ιατρικού τους φακέλου, ή με βεβαίωση του θεράποντος ιατρού τους.

Άμεσα πρέπει να δημοσιευθούν οδηγίες για το τι πρέπει να πράξει ο εργαζόμενος στις περιπτώσεις που ο εργοδότης του αρνείται να εφαρμόσει τα ανωτέρω, καθώς και που μπορεί να απευθυνθεί.

Ισχύει ότι ο άνω πληθυσμός είναι μεγάλος, κάτι που σημαίνει ότι εάν δεν προστατευθεί, μεγάλος θα είναι και ο αριθμός των κρουσμάτων και των θυμάτων. Τόσο απλά.

Τέλος η ΕΣΑμεΑ θέλει να αναφερθεί σε δύο πολύ σοβαρά επίσης θέματα: στην ενημέρωση και στα φάρμακα. Δεν είναι δυνατόν σε αυτή τη συγκυρία το κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων της ΕΡΤ να μην διαθέτει υπότιτλους και διερμηνεία στη νοηματική. Το ίδιο πρέπει να γίνει άμεσα:

• στην καθημερινή εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης COVID-19: ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ, που προβάλλεται στις 16:00

• στα διαγγέλματα του Πρωθυπουργού

• σε κάθε κυβερνητική ανακοίνωση για τον ιό.

Τέλος, αυστηρή οδηγία πρέπει να δοθεί στους φαρμακοποιούς να μη διαθέτουν φάρμακα που καλύπτουν ανάγκες πασχόντων χωρίς συνταγή, αφήνοντας τους τελευταίους έκθετους, έπειτα από κάθε τηλεοπτικό ή ιντερνετικό ρεπορτάζ χωρίς επιστημονικό υπόβαθρο και αντίκρισμα.

Αναμένουμε την υιοθέτηση των οδηγιών της ΕΣΑμεΑ ΣΗΜΕΡΑ».

tags: ΕΣΑμεΑ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)