to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Κορωνοϊός: Ελπίδες για θεραπεία από Γαλλία-Γερμανία-Κίνα

Περίπου ότι έχει συμβεί στα σούπερ μάρκετ συνέβη χθες και στα φαρμακεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης με πολίτες να σπεύδουν να αγοράσουν το φάρμακο Πλακενίλ, (Plaquenil) των 200 ml, μετά τα δημοσιεύματα ότι η χλωροκίνη που περιέχει είναι το συστατικό του πολεμά αποτελεσματικά τον κορωνοϊό.


Χθές ο κ. Τσιόδρας μίλησε σχετικά με τις πιθανές θεραπείες που αναπτύσσονται σε όλο τον κόσμο. «Υπάρχουν κάποια ενθαρρυντικά δεδομένα που μας επιτρέπουν να βλέπουμε το μέλλον με κάποια αισιοδοξία και περιμένουμε να επιβεβαιωθούν και από άλλες μελέτες» είπε κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο κ. Τσιόδρας.

Αναφέρθηκε ειδικά σε ερευνητική ομάδα της Γαλλίας υπό του διάσημου καθηγητή λοιμώξεων, κ. Ραούλτ, η οποία χρησιμοποίησε σχήμα φαρμάκων που χρησιμοποιείται και σε όλα τα ελληνικά νοσοκομεία. Η χρήση των φαρμάκων σε διάστημα 6 ημερών οδήγησε σε αρνητικοποίηση για τον ιό σε 90% των ασθενών, σε σχέση με την ομάδα ελέγχου που δεν πήρε το σχήμα. Από την ομάδα ελέγχου το 96% παρέμεινε θετικό για τον ιό το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Η Χλωροκίνη σε Γερμανία και Γαλλία

Οι ελπίδες για την πιθανή θεραπεία εντάθηκαν με δήλωση του Ομοσπονδιακού Υπουργού Υγείας της Γερμανίας, Γενς Σπαν, ο οποίος δήλωσε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει παραγγείλει μεγάλες ποσότητες φαρμακευτικών παρασκευασμάτων προφύλαξης από την ελονοσία (μαλάρια), ως πιθανό θεραπευτικό μέσο για την καταπολέμηση του κορωνοϊού. Όπως δήλωσε ο χριστιανοδημοκράτης (CDU) πολιτικός της στο Δίκτυο Συντακτών Γερμανίας (RND), πρόκειται για φάρμακο Χλωροκίνης που παρασκευάζει η εταιρεία Bayer. Σύμφωνα με την Deutschlandfunk / RND οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορεί να βοηθήσει να αντιμετωπισθεί και η πνευμονική νόσος Covid-19 που προκαλείται από τον κορωνοϊό. Σύμφωνα με τον Σπαν, οι υγειονομικές αρχές μελετούν αρκετές έρευνες για να επαληθεύσουν αυτήν την άποψη. Παρόμοιες προσπάθειες γίνονται και στην Γαλλία, όπου η Sanofi προσέφερε στη Γαλλική κυβέρνηση αρκετά εκατομμύρια δόσεις του Plaquenil για την ελονοσία. Οι πρώτες μελέτες σε 24 ανθρώπους που έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό είναι "πολλά υποσχόμενες", όπως ανακοινώθηκε.

Ελπίδα από την Ιαπωνία

Ο κ. Τσιόδρας όμως αναφέρθηκε και στις δοκιμλές που γίνονται στην Κίνα: «Ερευνητική ομάδα από την Κίνα, ανακοίνωσε θεραπευτική χρήση νέου φαρμάκου σε κλινική μελέτη 340 ασθενών στο Γουχάν και στο Σενζέν, η οποία έδειξε αρνητικοποίηση του ιού εντός 4 ημερών από τη χορήγηση του φαρμάκου» είπε χαρακτηριστικά. Η αναφορά ήταν για το φάρμακο favipiravir που αναπτύχθηκε από μία θυγατρική φαρμακευτική εταιρεία της Fujifilm και, σύμφωνα με τον αξιωματούχο του υπουργείο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας, Zhang Xinmin, η δοκιμή του σε 340 ασθενείς στην Γουχάν και την Σεντσέν έχει ενθαρρυντικά αποτελέσματα. «Είναι ξεκάθαρα αποτελεσματικό στην θεραπεία και έχει υψηλό βαθμό ασφάλειας», δήλωσε ο Zhang σε δημοσιογράφους την Τρίτη. Το Πεκίνο έχει ήδη αρχίσει να προωθεί τη χρήση του φαρμάκου favipiravir, το οποίο αναπτύσσεται από την Fujifilm Toyama Chemical και πωλείται υπό την εμπορική ονομασία Avigan. «Είναι ιδιαίτερα ασφαλές και εμφανώς αποτελεσματικό», σημείωσε ο Ζιάνγκ Ζινμίν, διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Ανάπτυξης Βιοτεχνολογίας του υπουργείου Επιστημών της Κίνας, σε συνέντευξη Τύπου την οποία παραχώρησε. Νωρίτερα σήμερα, η μετοχή της Fujifilm σημείωσε άλμα 15,4% στο χρηματιστήριο του Τόκιο.

Χωρίς νοημα η αγορά φαρμάκων

Οι ειδήσεις αυτές προκάλεσαν κύμα αγορών σκευασμάτων με χλωροκύνη, κάποια από τα οποία μπορεί να ειναι και επικίνδυνα, όπως λένε υγειονομικοί και παράγοντες του φαρμάκου. Μιλώντας για το θέμα ο κ. Τσιόδρας τόνισε σχετικά: «Αναμένουμε και ειδικές οδηγίες, ιδιαίτερα για τα σοβαρά περιστατικά, από ειδική ομάδα εργασίας που έχει συστηθεί ειδικά για αυτό το σκοπό και συνεδριάζει σήμερα υπό την προεδρία του κυρίου Γαργαλιάνου που είναι Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Λοιμώξεων». H ΕΕΛ σε σχετικό σημείωμα τονίζει πως δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία από τυχαιοποιημένες κλινικές μελέτες σε ανθρώπους με χρήση ομάδας ελέγχου, που να υποστηρίζουν τη χορήγηση οποιουδήποτε φαρμάκου σε ασθενείς με ύποπτη ή επιβεβαιωμένη λοίμωξη από το νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)