to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:26 | 18.03.2020

Διεθνή

Τα επόμενα βήματα μετά την τηλεδιάσκεψη των ηγετών της ΕΕ περιγράφει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε την ανάγκη να εφαρμοστούν άμεσα οι αποφάσεις αυτές σε όλα τα πεδία, καθώς η κατάσταση αλλάζει και επιδεινώνεται καθημερινά


Σε συνέχεια των αποφάσεων που ελήφθησαν κατά την τηλεδιάσκεψη των ηγετών των κρατών-μελών για τα σύνορα, την οικονομία, τις κοινές δημόσιες συμβάσεις και για την έρευνα προκειμένου να αντιμετωπιστεί η νόσος του covid 19 η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε την ανάγκη να εφαρμοστούν άμεσα οι αποφάσεις αυτές σε όλα τα πεδία, καθώς η κατάσταση αλλάζει και επιδεινώνεται καθημερινά.

Οι επίτροποί μου βρίσκονται σε συνεχείς επαφές με τους αντίστοιχους υπουργούς των διαφόρων κρατών μελών για να επιλύσουν το ζήτημα άμεσα, διαβεβαίωσε. «Έχουμε κατευθυντήριες γραμμές, οι οποίες εγκρίθηκαν και πρέπει τώρα να εφαρμοστούν», είπε χαρακτηριστικά.

Ως προς τα εσωτερικά σύνορα είπε ότι είναι απολύτως απαραίτητο να ξεμπλοκάρουμε την κατάσταση, διότι γνωρίζουμε ότι πάρα πολλοί άνθρωποι εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν αποκλειστεί και δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Αναφέρθηκε στη μεγάλη κυκλοφοριακή συμφόρηση φορτηγών που μεταφέρουν εμπορεύματα, τονίζοντας ότι η ροή των αγαθών πρέπει να είναι απρόσκοπτη και εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη μεγάλη αποδοχή για τις αποκαλούμενες «πράσινες λωρίδες», δηλαδή λωρίδες ταχείας κυκλοφορίας για τη ροή των αγαθών.

Μίλησε ακόμη για την ανάγκη να διασφαλιστεί η δυνατότητα των μετακινούμενων εργαζομένων να πηγαινοέρχονται μεταξύ των τόπων εργασίας και κατοικίας τους, δίνοντας το παράδειγμα του Λουξεμβούργου.

Ως πολύ θετικό χαρακτήρισε το γεγονός της σύστασης ομάδας ειδικών —ιολόγων και επιδημιολόγων— η οποία θα παρέχει συμβουλές.

Επιπλέον ξεκίνησαν, όπως δήλωσε, οι δημόσιες συμβάσεις για γάντια, μάσκες και αναπνευστήρες. Συμμετέχουν 24 κράτη μέλη . Οι εταιρείες έχουν στη διάθεσή τους έξι ημέρες να υποβάλουν προσφορές και έπειτα το κράτος μέλος θα μπορεί να υπογράψει τη σύμβαση την επομένη της λήξης του διαγωνισμού, εντός των επόμενων έξι ημερών.

Η Επιτροπή συνεργάζεται και με τη βιομηχανία σε όλη την Ευρώπη για να αυξηθεί η παραγωγή των εν λόγω προϊόντων που είναι σε έλλειψη, τόσο του εξοπλισμού ατομικής προστασίας, όσο και των αναπνευστήρων που χρειάζονται επειγόντως.

Τέλος ανέφερε ότι μετά τη λήψη «ισχυρής δέσμης οικονομικών μέτρων» την Παρασκευή. «είμαστε σε φάση οριστικοποίησης του νέου προσωρινού πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις», το οποίο θα δώσει στα κράτη μέλη πολύ μεγάλη ευελιξία (π.χ. για να στηρίξουν τις εταιρείες τους). καθώς και για την αποδοχή από την ευρωομάδα της ετοιμότητά μας «για την ενεργοποίηση της γενικής ρήτρας διαφυγής», θέμα για το οποίο θα υποβάλουμε πρόταση στο Συμβούλιο εντός των προσεχών ημερών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)