to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:17 | 18.03.2020

Πολιτική

Άμεση ανάγκη για μέτρα στήριξης των εργαζομένων

Εργαζόμενοι που εξαναγκάζονται σε άδειες άνευ αποδοχών ή απολύονται, ελλειπή μέτρα προστασίας σε χώρους όπου συνωστίζονται εργαζόμενοι, μεγαλύτερη ζήτηση για ελαστική εργασία. Η εξάπλωση του κορωνοϊού προκαλεί σοκ στην αγορά εργασίας, εντείνοντας την ανασφάλεια των εργαζομένων, καθώς οι επιχειρήσεις που κλείνουν με εντολή της κυβέρνησης αρνούνται να αναλάβουν δεσμεύσεις.


Η κυβέρνηση προαναγγέλλει μέτρα για τη στήριξη των επιχειρήσεων, αλλά όχι και ουσιαστικά μέτρα για τη στήριξη των εργαζομένων. Υπάρχουν αυτή τη στιγμή εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που κλονίζονται ή απειλούνται με κλείσιμο. Σωρεία καταγγελλιών που βλέπουν το φώς της δημοσιότητας αφορά σε εργαζομένους που κόβεται ο μισθός και η άδειά τους εκβιαστικά από την εργοδοσία ή χρεώνονται με κανονική άδεια επειδή υποχρεώθηκαν να μείνουν σπίτι. Ακόμη, εργαζόμενοι αναγκάζονται να δουλέψουν εξαντλητικά, χωρίς καταβολή υπερωριών, ενώ πληρώνονται ήδη για ένα κομμάτι ψωμί. Όλοι αυτοί χρειάζονται υλική και θεσμική προστασία και όχι απλώς κοινωνικό επίδομα, όπως προανήγγειλε η κυβέρνηση.

Άμεσα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ

Η κατάσταση πλέον είναι υπερεπείγουσα. Οι επιχειρήσεις που κλείνουν με εντολή της κυβέρνησης αφήνουν τους εργαζόμενους στον αέρα χωρίς καμία δέσμευση για τους μισθούς τους ενώ σε άλλες περιπτώσεις οι εργαζόμενοι εξαναγκάζονται σε άδειες άνευ αποδοχών ή ακόμη και απολύονται.

Τη λήψη μέτρων προστασίας των εργαζομένων, με σαφείς οδηγίες και οικονομική στήριξη, προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ με σαφείς οδηγίες και οικονομική στηριξη, ώστε:

1. οι μισθοί να καταβάλλονται σε κάθε περίπτωση

2. να μην συμψηφίζονται οι μέρες μη εργασίας με την ετήσια άδεια του εργαζόμενου
3. να εξασφαλίζεται οικονομική ενίσχυση των επιχειρήσεων για να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας
4. να δίνεταιεπιδότηση των εισφορών των εργαζομένων
5. να υπάρχει κάλυψη των εποχιακά εργαζομένων

Ανεπαρκή τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης

Ανεπαρκή σε σχέση με τις εξελίξεις στην οικονομία και στα εργασιακά χαρακτήρισε η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης μετά το ξέσπασμα του κορωνοϊού.

Η τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «θα πρέπει να υπάρξει σαφής ρύθμιση απαγόρευσης των απολύσεων για τις επιχειρήσεις που κλείνουν, είτε με εντολή της κυβέρνησης είτε λόγω της μείωσης του κύκλου εργασιών. Το βάρος προφανώς δεν μπορούν να το επωμιστούν οι ίδιες οι επιχειρήσεις, γι’ αυτό η πρότασή μας είναι το κράτος να καλύψει εξ ολοκλήρου το μισθολογικό κόστος των επιχειρήσεων για να μπορέσουν να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας».

Η κ. Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι απολύτως εφικτή. «Είναι ένα μέτρο ρεαλιστικό και αναγκαίο ώστε να μην περάσει η ζημιά στους πολίτες, στους εργαζόμενους και στις επιχειρήσεις», επισήμανε προσθέτοντας ότι «ο πρωθυπουργός είπε πως κάνει έκκληση στις επιχειρήσεις να μην προβούν σε απολύσεις, όμως με εκκλήσεις τα πράγματα δεν μπορούν να λειτουργήσουν, το είδαμε και στην περίπτωση της Εκκλησίας».

Η κ. Αχτσιόγλου δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει «πρόταση για την αντιμετώπιση του προβλήματος στο σύνολο της οικονομίας. Η πρόταση αυτή προβλέπει ένα πακέτο μέτρων 5 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο μπορεί να επιτευχθεί με παράλληλη μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων, αλλά και εξαίρεση των δαπανών από αυτόν τον στόχο», σημειώνοντας ότι «το 1% που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός δεν είναι επαρκές σε καμία περίπτωση να καλύψει τη ζημιά. Δεν πρέπει να μετατοπιστεί το βάρος αυτής της ζημιάς στους εργαζόμενους, που ήδη αντιμετωπίζουν πολύ έντονα προβλήματα στην καθημερινότητά τους».

Αναφερόμενη στην απόφαση της κυβέρνησης για το κλείσιμο των εκκλησιών τόνισε ότι «ήρθε πολύ καθυστερημένα. Πέρασαν δέκα μέρες όπου ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση στάθμιζαν προφανώς το πολιτικό όφελος, το πολιτικό κόστος και τον συσχετισμό. Στο ζήτημα αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη μέρα είπε ότι θα πρέπει να υπάρχει σαφής απόφαση και ότι δεν είναι ζήτημα ατομικής πίστης και ευσέβειας, αλλά είναι ζήτημα δημόσιας υγείας. Δεν είναι δυνατόν να κλείνουν σχολεία και να μην κλείνει ένας χώρος στον οποίο συγκεντρώνονται άνθρωποι και ιδίως των ευπαθών ομάδων. Οι εκκλήσεις της κυβέρνησης, που δεν ήταν μέτρα, οδήγησαν την Κυριακή στο να συνωστίζονται χιλιάδες συμπολίτες μας και να παράγεται κίνδυνος για τη δημόσια υγεία. Ήρθε τελικά η απόφαση, είναι σωστή αλλά ήρθε αργά, ελπίζω αυτό να μην ήταν καθοριστικό για αρνητικές εξελίξεις».

«Η κυβέρνηση ορθώς επιβάλλει προληπτικά μέτρα και προτρέπει να μείνουμε σπίτι, όμως πέρα από την επικοινωνία δεν υποστηρίζει με μέτρα την ουσία αυτών των αποφάσεων. Δεν προχωρεί σε ένα πακέτο μέτρων που θα υποστηρίξουν τους πολίτες, τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις, για να μπορούν να ανταποκριθούν στο κάλεσμα της πρόληψης», τόνισε η Έφη Αχτσιόγλου σε συνέντευξή της στον τ/σ “OPEN”.

«Πράξη εθνικής ευθύνης από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ» χαρακτήρισε τη δημιουργία του μαξιλαριού ασφαλείας των 37 δισ. ευρώ ο βουλευτής Μεσσηνίας και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στον ρ/στ «Αθήνα 98,4» και στο δημοσιογράφο Άρη Τόλιο, καλώντας την κυβέρνηση «να το αξιοποιήσει για να στηρίξει την ελληνική οικονομία».

Τόνισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά πλήρη κάλυψη του μισθολογικού κόστους των εργαζομένων, γενναίες επιδοτήσεις των ελευθέρων επαγγελματιών και ενίσχυση των επιχειρήσεων στις ασφαλιστικές και φορολογικές τους υποχρεώσεις, καθώς και απέναντι στις τράπεζες». Μάλιστα, υπογράμμισε την ανάγκη να αποφευχθούν «τα φαινομενα μαζικών και αθρόων απολύσεων, για να μην υπάρξει ντόμινο». «Η Ισπανία και η Γαλλία ήδη έλαβαν σχετικά μέτρα και αναμένουμε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη να κάνει το ίδιο. Να μην στοιχίσει η ολιγωρία στην ελληνική οικονομία», σημείωσε.

Η κυβέρνηση δεν έχει καταλάβει ότι το μείζον αυτή τη στιγμή είναι η διάσωση και η στήριξη των θέσεων εργασίας και των εισοδημάτων επισήμανε μιλώντας Στο Κόκκινο ο Νίκος Παππάς, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και τομεάρχης Οικονομίας του κόμματος ο οποίος εξήγησε ότι η αναβολή απλώς πληρωμών και υποχρεώσεων για τις επιχειρήσεις είναι ένα μέτρο που αναβάλει την ενδεχόμενη χρεοκοπία τους για λίγο καιρό – όσο κρατάει η αναβολή – όμως εάν δεν στηρίξουμε την απασχόληση και τα εισοδήματα θα γυρίσουμε σε πολύ δύσκολες εποχές.

Διαβάστε σχετικά: 

2020 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)