to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Θερινά μπαλκόνια εν μέσω πανδημίας

Ημερολόγια καραντίνας


Οι πρώτες ημέρες καραντίνας στην Αθήνα μοιάζουν περισσότερο διερευνητικές. Ζώντας σε μια από τις πιο κεντρικές συνοικίες της πόλης, στα σύνορα του Νέου Κόσμου με το Μετς, η αίσθηση στη γειτονιά και στον δρόμο είναι πως οι περισσότεροι ζουν τη “φάση” ή προσπαθούν να βιώσουν αυτά που έβλεπαν τις προηγούμενες εβδομάδες στις τηλεοράσεις και στα σόσιαλ μίντια να συμβαίνουν στην Κίνα και την Ιταλία.

Έχοντας την τύχη να ζω με σκύλο, η βόλτα στα κοντινά πάρκα παραμένει στο πρόγραμμα. Με το προνόμιο λοιπόν του παρατηρητή με οπτική ευρύτερη από την θέα του μπαλκονιού μου, καταγράφω και συγκρίνω κάθε ημέρα την κίνηση οχημάτων και πεζών, τη συμπεριφορά του κόσμου, το “κλίμα” όπως λέμε δημοσιογραφικά. Ένα πρώτο πρόχειρο συμπέρασμα είναι ότι πολλοί ζουν την κατάσταση σαν προσομοίωση. Χωρίς επίγνωση του κινδύνου και των πραγματικών δεδομένων.

Ένα χαρακτηριστικό που κατέγραψα το Σάββατο στη βραδινή βόλτα ήταν οι παρέες στα μπαλκόνια. Σε μια ακτίνα ενάμισι - δύο χιλιομέτρων, πέρασα από τουλάχιστον δέκα μπαλκόνια και προς στιγμήν νόμιζα πως βρισκόμουν στην πόλη Δεκαπενταύγουστο. Μικρές παρέες τεσσάρων - πέντε ατόμων, κυρίως νέων, να περνούν το πρώτο σαββατόβραδο με κλειστά μαγαζιά παίζοντας επιτραπέζια ή συζητώντας για την πανδημία.

Μια... καλοκαιρινή φασαρία στη γειτονιά, με κεντρικό θέμα στις συζητήσεις την πανδημία, με ιδιαίτερη προτίμηση στην κουβέντα για την Εκκλησία. Με όχι και τόσο κολακευτικά σχόλια.

Δεύτερο στοιχείο οι παρέες στα πάρκα και στις πλατείες. Εκεί που έβλεπες μόνο ανθρώπους που συνοδεύουν το σκυλί τους ή που κάνουν τζόκινγκ, το σαββατοκύριακο είδα κόσμο να κάνει ακόμα και πικνίκ! Βλέπετε το σαββατοκύριακο ο ήλιος δεν ήταν σύμμαχος του #μένουμεσπίτι.

Δεν χωράει συζήτηση πως ο κορωνοϊός θα αφήσει πίσω του έναν κόσμο διαφορετικό από αυτό που γνωρίζαμε. Στην οικονομία, στην κοινωνία, στην καθημερινότητα. Αν στις σαρωτικές αλλαγές είναι και η αναβίωση της παρέας, της κοινωνικότητας έξω από τα σόσιαλ μίντια, η αξιοποίηση του δημόσιου χώρου, της φύσης και του πρασίνου, καλοδεχούμενες.

Ας βοηθήσουμε όμως πρώτα να περάσει η πανδημία. Για την ώρα και μέχρι να τη βγάλουμε καθαρή, μείνετε σπίτι. Με την οικογένεια, με τον / την σύντροφο, με τα ζωάκια σας. Οι επισκέψεις, οι εκδρομές μετά. Τα πάρκα μας και οι παραλίες μας εδώ θα είναι. Να συμβάλουμε ώστε να είμαστε και όλοι εμείς.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)