to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:20 | 17.03.2020

πηγή: Αυγή

Διεθνή

Παρίσι: Η Αν Ινταλγκό και οι Πράσινοι νίκησαν τη δεξιά και τον Μακρόν στον πρώτο γύρο

Η Σοσιαλίστρια δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό, τα αριστερά κόμματα που την υποστηρίζουν και οι Πράσινοι αποτέλεσαν τους νικητές του πρώτου γύρου των δημοτικών εκλογών στη Γαλλία, ενώ τα δεξιά και συντηρητικά σχήματα και τα ψηφοδέλτια που υποστήριζε ο πρόεδρος Μακρόν αντιμετώπισαν μεγάλες δυσκολίες.


Γράφει ο Αργύρης Παναγόπουλος

Ο φόβος για τον κορωνοϊό οδήγησε σε κατακόρυφη πτώση της συμμετοχής, που διαμορφώθηκε κάτω από το 50%, με την πτώση σε πολλούς δήμους να πλησιάζει το 20% σε σχέση με τις δημοτικές εκλογές του 2014. Στο Παρίσι ωστόσο έφτασε το 43%

Το Σάββατο το βράδυ η γαλλική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι η Γαλλία βρίσκεται «στην τρίτη φάση της πανδημίας» και αποφάσισε να αφήσει ανοιχτά μόνο το καταστήματα τροφίμων, τα φαρμακεία, τις τράπεζες, τα πρατήρια καυσίμων και τα καπνοπωλεία αποκλείοντας τη διεξαγωγή των εκλογών έπειτα από μερικές εβδομάδες.

Το αποτέλεσμα αυτών των μέτρων φάνηκε την Κυριακή με τη χαμηλή προσέλευση των πολιτών στις κάλπες. Αυτή τη φορά πάντως η κυβέρνηση εξετάζει τη μεταφορά του δεύτερου γύρου από τις 22 Μαρτίου για τον Απρίλιο, στην καλύτερη των περιπτώσεων.

Στο Παρίσι, όπου η συμμετοχή έφθασε το 43% σε σχέση με το 56,7% του 2014, η Ινταλγκό ήρθε πρώτη με 29,33% αφήνοντας τη δεξιά υποψήφια στο 22,72% και την υποψήφια του Μακρόν στο 17,26%, ενώ το Σοσιαλιστικό Κόμμα έδειξε κάποια σημεία ανάκαμψης και σε σειρά άλλων πόλεων, με την απερχόμενη δήμαρχο Μαρτίν Αμπρί να έρχεται πρώτη στη Λιλ και τους Σοσιαλιστές να έρχονται πρώτοι μεταξύ άλλων στη Ναντ, τη Λεμάν, το Κλερμόν Φεράν και την Μπρεστ.

Τα ψηφοδέλτια των Οικολόγων και των Πρασίνων EE-LV πήγαν πολύ καλά στην Γκρενόμπλ (44%), τη Λυών (29%), το Στρασβούργο (26,7%), το Μπορντό (34%), την Τουλούζ, την Τουρ, την Μπεζανσόν.

Οι ρατσιστές και οι φασιστοειδείς του Rassemblement Νational, του παλιού Εθνικού Μετώπου της Λεπέν, κατάφεραν να ξανακερδίσουν σε μια σειρά δήμους όπου είχαν επιβληθεί το 2014, κυρίως στο νότιο τμήμα της χώρας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)