to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ιός εργοδοτικής ασυδοσίας με κυβερνητική κάλυψη

Αναδημοσίευση από την «Εποχή» της Κυριακής 15 Μαρτίου


Η Ειρήνη Κ. εργάζεται σε μεγάλο γυμναστήριο της Νότιας Αθήνας. Την Πέμπτη ειδοποιήθηκε ότι για τις επόμενες 15 ημέρες το γυμναστήριο θα μείνει κλειστό, λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του Covid-19 και άρα η συγκεκριμένη γυμνάστρια, όπως και οι περισσότεροι συνάδελφοί της, θα μείνει απλήρωτη, δεδομένου ότι πληρώνεται με την ώρα.

Στην ίδια μοίρα θα βρεθούν το επόμενο διάστημα χιλιάδες εργαζόμενοι/ες σε κλάδους όπου δεν υπάρχουν αορίστου χρόνου συμβάσεις ή η δουλειά τους έχει εφήμερο και/ή εποχικό χαρακτήρα. Μεταξύ αυτών, οι ωρομίσθιοι σε φροντιστήρια και ιδιωτικά εκπαιδευτήρια.

Με ιδιαίτερη αγωνία παρακολουθούν τις εξελίξεις σχετικά με τον κίνδυνο εξάπλωσης του κορωνοϊού όσοι εργάζονται στο θέαμα – ακρόαμα, μετά και την ανακοίνωση του αρμόδιου υπουργείου ότι μέχρι τα τέλη Μαρτίου ακυρώνονται όλες οι δραστηριότητες σε θέατρα, μουσικές σκηνές, κινηματογράφους, σχολές χορού ή θεάτρου, ωδεία και ακυρώνονται περιοδείες, συνέδρια και κάθε είδους πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Κάτι που συμπαρασύρει και εργαζόμενους άλλων ειδικοτήτων, όπως εργαζόμενους σε εταιρείες catering, που επίσης θα μείνουν χωρίς μεροκάματο. «Όπως λέμε χαρακτηριστικά στον χώρο μας, συνήθως ο εργαζόμενος υπογράφει τη σύμβαση λίγο πριν να μπει στο πούλμαν για τουρνέ», λέει στην «Εποχή» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος - Ακροάματος (ΠΟΘΑ), Κώστας Κεχαγιόγλου. Δηλαδή, εξηγεί, όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι που θα μείνουν στο «περίμενε», δεν έχουν υπογράψει σύμβαση για τις εκδηλώσεις που ακυρώνονται και ελπίζουν, τουλάχιστον, η περίοδος έκτακτης ανάγκης να τελειώσει σύντομα.

Θεωρεί ότι οι μέχρι τώρα παρεμβάσεις και ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τους εργαζόμενους είναι φειδωλές, καθώς, σύμφωνα με τη νομοθεσία, στην περίπτωση που μία ιδιωτική επιχείρηση αναστείλει τη λειτουργία της με απόφαση δημόσιας αρχής, λόγω ανωτέρας βίας, ο εργοδότης δεν υποχρεούται να καταβάλει αποδοχές στους εργαζόμενους του.

Η ΠΟΘΑ καλεί την κυβέρνηση να σχεδιάσει μία λύση λόγω της έκτακτης κατάστασης και να δεσμευθεί ότι οι αποδοχές και οι εισφορές των εργαζόμενων θα καλυφθούν από το δημόσιο προϋπολογισμό και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

Ήδη, λέει ο Κ. Κεχαγιόγλου, η ΠΟΘΑ απευθύνθηκε στα αρμόδια υπουργεία ζητώντας τους να δεχθούν την τεκμηρίωση και τα αναλυτικά στοιχεία της Ομοσπονδίας για τις επιπτώσεις της τρέχουσας κατάστασης στον κλάδο.

Ο κορωνοϊός (και η κυβέρνηση) βλάπτει το ωράριο και την άδεια

Ο Κ. Κεχαγιόγλου εκφράζει επίσης το φόβο να παγιωθεί, ακόμα και μετά το τέλος της κρίσης που προκάλεσε ο κορωνοϊός, το μέτρο που έσπευσε την προηγούμενη εβδομάδα να ανακοινώσει ο Γ. Βρούτσης περί αναστολής της υποχρέωσης του εργοδότη να καταχωρεί στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ κάθε αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου των εργαζομένων.

Η παρέμβαση αυτή αφήνει τους εργαζόμενους απροστάτευτους στην υπέρβαση των ωραρίων τους και απλήρωτους για τις υπερωρίες τους και προκάλεσε την αντίδραση κομμάτων της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ), που ζητούν την άρση του αντεργατικού μέτρου.

Ανάλογους φόβους εκφράζει μέσω της «Εποχής» και ο Γιώργος Μυλωνάς, ο οποίος ανέλαβε εκ νέου τη θέση του προέδρου στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ), μετά τις πρόσφατες αρχαιρεσίες.

«Αυτήν την περίοδο έχουν παραλύσει όλα, δεν γίνεται κανένας έλεγχος για τα ωράρια, τις αμοιβές, τις καταχρηστικές πρακτικές των εργοδοτών», τονίζει, θυμίζοντας ότι οι εργοδότες έχουν εκφράσει ούτως ή άλλως τη θέση τους για πλήρη ακύρωση της ρύθμισης για την ηλεκτρονική δήλωση της υπερωριακής απασχόλησης (σ.σ.: ψηφίστηκε κατά τη θητεία της Έφης Αχτσιόγλου στο υπουργείο Εργασίας), ρύθμιση που είχε ως στόχο να περιοριστεί το φαινόμενο των απλήρωτων υπερωριών.

Στο ΕΚΑ έχουν φτάσει τις τελευταίες ημέρες δεκάδες καταγγελίες για υποχρεωτικές άδειες άνευ αποδοχών, επιβολή εκ περιτροπής εργασία και απολύσεις.

Η κυβέρνηση, μεταξύ άλλων, ανακοίνωσε την περασμένη Τετάρτη 11/3 τη δυνατότητα άδειας ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους που είναι γονείς (αναλυτικά, στη σελίδα του υπουργείου Εργασίας, ypakp.gr).

Ωστόσο, ένα μέρος της ειδικής άδειας στον ιδιωτικό τομέα θα αφαιρείται από την κανονική άδεια των εργαζομένων, ενώ τα 2/3 θα επιβαρύνουν κράτος και επιχείρηση.

Για παράδειγμα, για κάθε τέσσερις ημέρες άδειας, οι τρεις θα λογίζονται ως ειδικού σκοπού και η μία ως κανονική (διαβάστε αναλυτικά: «Και η κανονική άδεια των εργαζόμενων, “θύμα” του κορωνοϊού», Left.gr, 12/3/20).

Ο Γ. Μυλωνάς σημειώνει ότι είναι προβληματικό ο εργαζόμενος που πρέπει να κρατήσει το παιδί, να χάνει ημέρες από την κανονική του άδεια: «κράτος – εργοδότης – εργαζόμενος δεν είναι ισότιμα μέρη και δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται έτσι στο ζήτημα της ειδικής άδειας», τονίζει.

«Η κυβέρνηση, αντί να μεταφέρει το βάρος στους εργαζόμενους και να συζητάει τέτοιες ώρες το νομοσχέδιο για το ιδιώνυμο και τις απεργιακές κινητοποιήσεις (σ.σ.: είναι υπό διαβούλευση το σχέδιο νόμου για τον περιορισμό των διαδηλώσεων), ας θεσπίσει ένα επίδομα για τους εργαζόμενους που εργάζονται σε επιχειρήσεις που αναστέλλουν τη λειτουργία τους», προσθέτει ο Γ. Μυλωνάς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την πλευρά του, χαρακτηρίζει τα μέτρα ανεπαρκή και επιμένει στη λήψη επιπρόσθετων μέτρων, ώστε να μην χαθούν μισθοί, ημερομίσθια, ένσημα και άδειες των εργαζομένων και προτείνει να επιδοτηθούν επιχειρήσεις που έχουν δραστική μείωση κύκλου εργασιών, «για να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας και να μην έχουμε κύμα απολύσεων».

*ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ (Σάββατο 14/3): Πέντε άμεσα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ

Κομμένα δικαιώματα και μεροκάματα εν μέσω επιδημίας

Την ίδια στιγμή, καθημερινά είναι τα «κρούσματα» απολύσεων, αναγκαστικών αδειών άνευ αποδοχών, επιβολής εκ περιτροπής εργασίας και μετατροπής των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε part time σε δύο ακόμα κλάδους που πλήττονται ήδη από την εξάπλωση του κορωνοϊού, τον επισιτισμό και τον τουρισμό.

Η Ομοσπονδία των εργαζόμενων (ΠΟΕΕΤ) δηλώνει ότι, παρ’ ότι αντιλαμβάνεται το πρόβλημα -και γι’ αυτό δέχθηκε το «πάγωμα» στην παραταθείσα μέχρι το τέλος Αυγούστου του 2020 σύμβαση των ξενοδοχοϋπαλλήλων- δεν ανέχεται την καταπάτηση των εργατικών δικαιωμάτων και τα χαμένα μεροκάματα.

Προτείνει στην κυβέρνηση, η οποία μέχρι στιγμής έχει αφήσει απροστάτευτους τους εργαζόμενους στον τουρισμό:

- να καλύψει ο ΟΑΕΔ τις ημέρες που οι ξενοδόχοι επιβάλουν άδειες άνευ αποδοχών
- να δοθεί το επίδομα των 715 Ευρώ που προτείνει και η ΓΣΕΕ στους εργαζόμενους που δουλεύουν εποχικά και από ό,τι φαίνεται δεν θα προσληφθούν έγκαιρα φέτος.

Τέλος, θυμίζουμε ότι στα μέτρα που έχει ως τώρα λάβει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, περιλαμβάνεται γενικά και αόριστα η δυνατότητα εξ αποστάσεως παροχής εργασίας (τηλεργασίας), ένα εκ πρώτης όψεως αναγκαίο μέτρο, που μπορεί όμως να αφήσει ανοιχτό ακόμα ένα παράθυρο ξεχειλώματος του ωραρίου.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)