to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:30 | 14.03.2020

Πολιτική

Τα μπρος-πίσω της κυβέρνησης και το τέλος της νεοφιλελεύθερης αυταπάτης

Ενώ τα μέτρα για τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού επεκτείνονται και αυστηροποιούνται μέρα με την ημέρα (και) στη χώρα μας, οι αναγκαστικές προσλήψεις που ανακοίνωσε (με καθυστέρηση) η κυβέρνηση έφεραν ξανά στο προσκήνιο τη συζήτηση για την (αναγκαία) ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας το οποίο τόσο λοιδόρησαν οι ιεροκήρυκες της «ελεύθερης αγοράς»


Πρόκειται βέβαια για μία συζήτηση που μάλλον ενοχλεί τη σημερινή κυβέρνηση, καθώς καταρρίπτει τις νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες περί αυτορρύθμισης της αγοράς και ανάγκης ιδιωτικοποίησης (μεγαλύτερου) μέρους του συστήματος υγείας.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ: Κορωνοϊός, νεοφιλελευθερισμός και δημόσια υγεία

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που ο νυν βουλευτής της ΝΔ, Μπ. Παπαδημητρίου «συζητούσε» με τον Άρη Πορτοσάλτε για το κλείσιμο των μισών δημόσιων νοσοκομείων.

Ούτε έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που βασική πολιτική των νεοφιλελεύθερων κυβερνήσεων ήταν η απαξίωση των δημόσιων νοσοκομείων.

Θυμηθείτε ότι, ο Αδωνις Γεωργιάδης, ως υπουργός Υγείας, ανακοίνωνε ηδονικά απολύσεις γιατρών με την ιστορική ρήση «δεν θα αφήσω εγώ την τρόικα να μου πάρει τη δόξα», ενώ ο βουλευτής της ΝΔ Βασίλης Οικονόμου τον Μάρτιο του 2017 απειλούσε από το βήμα της Βουλής πως η ΝΔ θα προχωρήσει σε μαζικές απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων – ανάμεσά τους και εργαζομένων σε μονάδες δημόσιας υγείας.

Παρενθετικά, αξίζει να παραδεχτούμε ότι ο σημερινός υπουργός Ανάπτυξης είναι ίσως ο μόνος που δημόσια υπερασπίζεται τις «αρχές» του κόμματός του (αυτές που κρύβονται κάτω από το χαλάκι του κορωνοϊού), καθώς υπερασπίστηκε κυνικά τα φαινόμενα αισχροκέρδειας στα αντισηπτικά και τις μάσκες δηλώνοντας ότι οι αυξήσεις 200 και 300% είναι δικαιολογημένες «λόγω ζήτησης»!

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αλ. Χαρίτσης: Ο Γεωργιάδης να μάθει ποια είναι η θεσμική του ιδιότητα και να παρέμβει κατά των φαινομένων αισχροκέρδειας

Επιστρέφοντας, όμως, στις προσλήψεις που ανακοίνωσε ο Β. Κικίλιας, αποδεικνύεται ότι και αυτές γίνονται με φόντο την ιδεολογική εμμονή της κυβέρνησης Μητσοτάκη: οι νοσοκομειακοί γιατροί κάνουν λόγο για «εμπαιγμό» και «κοροϊδία», καθώς στην προκήρυξη που τρέχει για 2.000 θέσεις επικουρικού προσωπικού και η οποία λήγει την Κυριακή 15/3, δεν υπάρχει ούτε μία θέση επικουρικού γιατρού!

Είναι επίσης αρνητικό το γεγονός ότι το υπουργείο Υγείας δεν έχει ακόμα προκηρύξει τις 1500 μόνιμες θέσεις νοσηλευτών-λοιπού προσωπικού που είχαν πάρει έγκριση από το ΓΛΚ πριν από τις εκλογές και αφορούσαν το 2019.  Και φυσικά δεν υπάρχει καμιά δέσμευση από την κυβέρνηση ότι θα δρομολογηθούν οι επιπλέον 2.500 προσλήψεις γιατρών και άλλων εργαζομένων στο ΕΣΥ που είχαν σχεδιαστεί για το 2020 με βάση τον κανόνα 1:1(προσλήψεις/αποχωρήσεις στο Δημόσιο) από την προηγούμενη κυβέρνηση.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Να προχωρήσουν άμεσα οι 4.000 μόνιμες προσλήψεις που είχαν δρομολογηθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

Αλαλούμ στην αρχή της κρίσης

Και δεν είναι μόνο οι παλινωδίες με τις προσλήψεις που προκαλούν ανησυχία για τους κυβερνητικούς χειρισμούς σε σχέση με τη δημόσια Υγεία. Πρόσφατο «κρούσμα», στις 12/3, οι δύο διαφορετικές αλλά ταυτόχρονες ενημερώσεις, η μία από τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας, Σωτήρη Τσιόδρα και η άλλη από τη λοιμοξιωλόγο Ελένη Γιαμαρέλλου, μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας.

Ο πρώτος ανακοίνωσε 18 νέα κρούσματα και συνολικά 117 και η δεύτερη ανακοίνωσε 34 νέα κρούσματα και συνολικά 133 προκαλώντας εύλογα ερωτήματα σχετικά με τον συντονισμό και την ενημέρωση για τις εξελίξεις.

Προβληματικός ήταν και ο χειρισμός στην περίπτωση του άτυχου 66χρονου που ήταν το πρώτο θύμα του κορωνοϊού στη χώρα μας.

Ο άνδρας μετέβη αρχικά στην παθολογική κλινική του νοσοκομείου Αμαλιάδας που όμως δεν είχε οριστεί ως νοσοκομείο αναφοράς, με αποτέλεσμα να σταματήσουν οι εφημερίες της κλινικής και το προσωπικό να τεθεί σε κατ′ οίκον περιορισμό, ενώ ασθενείς της παθολογικής και συνοδοί αυτών εκτέθηκαν σε πιθανό κίνδυνο.

Στην περίπτωσή του, ενώ οι νοσοκομειακοί γιατροί των επειγόντων της Παθολογίας, τόσο της Αμαλιάδας όσο και του Ρίου επέμεναν ότι έχουν ασθενή που πιθανώς νοσεί από τον νέο κορωνοϊό, παρότι δεν είχε επιστρέψει από χώρα με υψηλό αριθμό κρουσμάτων, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), προσκολλημένος στο πρωτόκολλο των χωρών υψηλού ρίσκου, επαναλάμβανε ότι «δεν υπάρχει καμία ένδειξη για αποστολή δείγματος».

Τελικά, το δείγμα εστάλη προς εξέταση στο Ινστιτούτο Παστέρ χάρη στην επιμονή των νοσοκομειακών γιατρών στο Ρίο και βγήκε θετικό. Και έτσι ξεκίνησε το ντόμινο.

Ανάλογο λάθος του ΕΟΔΥ, καταγράφεται και στη Δυτική Μακεδονία, καθώς ο Οργανισμός δεν θεώρησε πως πρόκειται για ύποπτο το κρούσμα ενός 53χρονου άνδρα, παρόλο που στο Κέντρο Υγείας διαπιστώθηκε πως ο άνδρας είχε πυρετό και χαμηλό οξυγόνο.

Αποτέλεσμα, εδώ και πάνω από 1 ημέρα, δεκαπέντε περίπου εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο της Καστοριάς και άλλοι δεκαεπτά στο Νοσοκομείο της Κοζάνης, τέθηκαν σε καραντίνα, μετά από εντολή του ΕΟΔΥ.

Και παρόλα αυτά, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ και φίλος του Βασίλη Κικίλια, Παναγιώτης Αρκουμανέας, επέλεξε να «εμφανιστεί» με δήθεν χιουμοριστικό βίντεο στα social media!

Η «Δεξιά του Κυρίου» (συνεχίζει να) θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια Υγεία

Ο ΕΟΔΥ είχε βέβαια προλάβει να γίνει γνωστός στο ευρύ κοινό μέσω της απάντησης ενός τηλεφωνητή του σε πολίτη ότι ο ιός «δεν κολλάει» με τη θεία κοινωνία.

Πρόκειται για ένα θέμα που συνεχίζει να απασχολεί τη δημόσια σφαίρα λόγω της πρωτοφανούς στάσης υπουργών της κυβέρνησης που αρνούνταν να τοποθετηθούν ξεκάθαρα ενάντια στην «άποψη» της Ιεράς Συνόδου η οποία απειλεί τη δημόσια Υγεία με τον ανορθολογισμό της.

Την Παρασκευή 13/3, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έκανε ένα μικρό βήμα προς τη λογική, τουλάχιστον σε σχέση με την απόφαση της Διαρκής Ιεράς Συνόδου, καθώς είχε προηγηθεί και η σχετική δήλωση του πρωθυπουργού αλλά και οι σφοδρές αντιδράσεις για την επιμονή της εκκλησίας και της πολιτείας να μην προχωρούν σε μέτρα για τις θείες λειτουργίες αντίστοιχα με αυτά που ισχύουν για τις υπόλοιπες συναθροίσεις.

Και σε αυτό το θέμα έχει μείνει μόνος του (τουλάχιστον τις ημέρες της παρούσας κρίσης) ο Αδ. Γεωργιάδης, που για χάρη ενός ακροατηρίου που ο ίδιος θεωρεί υποτιμητικά εντελώς ανορθολογικό, επιμένει να αδιαφορεί για τη δημόσια υγεία, την επιστήμη και τον σεβασμό στην κοινή λογική (απόδειξη ότι ο ακραίος συντηρητισμός μπορεί να συμβαδίζει με τη νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία), παρά το διάγγελμα Μητσοτάκη που ήταν και αυτό ένα (αυτονόητο, αν και με επικίνδυνα μεγάλη καθυστέρηση) βήμα μακριά από τον σκοταδισμό.

*ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σιγά μην τον μαζέψει ο Μητσοτάκης: Ο Άδωνις «τα μασάει» για τις εκκλησίες

Σημαντική ευθύνη για την διάδοση του ανορθολογισμού, εκτός από τον ακροδεξιό υπουργοό αλλά και βουλευτές της ΝΔ που προπαγάνδιζαν ανεύθυνα πως μεταλαμβάνουν (όπως η Έλενα Ράπτη), φέρει και μερίδα των ΜΜΕ: από την ΕΡΤ και την Καθημερινή που παρουσίαζαν ως απλές «απόψεις» τις δηλώσεις ιεραρχών ότι η μετάληψη δεν μπορεί να αποτελέσει μέσο μετάδοσης του ιού (άρα οι πιστοί μπορούν να χρησιμοποιήσουν το ίδιο κουταλάκι, θέτοντας σε κίνδυνο τους εαυτούς τους και τη δημόσια υγεία), μέχρι τα «Παραπολιτικά» που μας «ενημερώνουν», ως άλλη «Ελεύθερη Ώρα» ότι «συγκλονίζουν οι προφητείες του γέροντα Παΐσιου και του Κοσμά του Αιτωλού για τα γεγονότα στον Έβρο και τον κοροναϊό» (sic).

Eλπίζουμε, λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης, οι πάντες να λογικευτούν.

Ήδη, οι πρώτες εικόνες από τις λειτουργίες κατά την ακολουθία των Χαιρετισμών (Παρασκευή 13/3/20), αποδεικνύουν ότι ο κόσμος τηρεί τα μέτρα προστασίας ενώ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας «Interview», το 71% των πολιτών τάσσεται υπέρ της αναβολής της θείας κοινωνίας, το 89% δηλώνει  υπέρ του «λουκέτου» στα σχολεία, το 80% μείωσε τις εξόδους του σε εστιατόρια και καφετέριες και το 78% περιόρισε τις μετακινήσεις του.

Βέβαια, τα μέτρα δεν είναι για όλους, κάθώς ορισμένοι βουλευτές της ΝΔ αψηφούν τις αποφάσεις του υπουργείου Υγείας και τις εκκλήσεις του περί «ατομικής ευθύνης»:

Όταν καταφέρουμε να περιορίσουμε την εξάπλωση του κορονωϊού και η κοινωνία ξαναβρεί τους ρυθμούς που είχε μέχρι πριν από λίγα 24ωρα, αξίζει να ξανατεθεί με σοβαρούς όρους η συζήτηση για το τι μοντέλο δημόσιας Υγείας θέλουμε αλλά και γενικότερα ποια πρέπει να είναι η σχέση του ιδιωτικού τομέα της Οικονομίας με τα δημόσια αγαθά.

Αν δεν θέλουν οι σημερινοί κυβερνώντες να διαβάσουν τον Σ. Ζίζεκ («Παγκόσμιος κομμουνισμός ή ο νόμος της Ζούγκλας;»), κάλλιστα μπορούν να πειστούν από την (ίσως υποκριτική αλλά απόλυτα ορθή) δήλωση Μακρόν για το πόσο ανεδαφικές είναι οι νεοφιλελεύθερες δοξασίες περί του «αόρατου χεριού της αγοράς».

Πιο ανορθολογικές ακόμα και από τις μεταφυσικές εμμονές της Ιεράς Συνόδου...

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)