to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Αδικία σε βάρος 30.000 «ωφελούμενων» του ΟΑΕΔ

Δημοσιοποιούν τη αγωνία τους μετά την ΚΥΑ που βιάστηκαν να παρουσιάσουν με τυμπανοκρουσίες οι Γ. Βρούτσης και Τ. Θεοδωρικάκος


Πρόσφατα (5/3/20) αναδείξαμε την καταγγελία των εργαζομένων του ΟΑΕΔ για την προχειρότητα των αρμόδιων υπουργών σχετικά με το νέο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας 36.500 ανέργων.

Με αφορμή το δημοσίευμα του Left.gr, εργαζόμενοι (τα στοιχεία τους είναι στη διάθεση του Left.gr) επισημαίνουν μία μεγάλη αστοχία που επιβεβαιώνει την προχειρότητα καθώς και τη βιασύνη των Βρούτση - Θεοδωρικάκου να εκδώσουν τη σχετική ΚΥΑ.

Σύμφωνα με το άρθρο 1 (παράγραφος 2) της δημοσιευμένης ΚΥΑ, δικαίωμα συμμετοχής στο νέο πρόγραμμα “δεν  έχουν οι ωφελούμενοι που συμμετείχαν στις με αριθ. 8/2018 και 3/2019 δημόσιες προσκλήσεις του ΟΑΕΔ”.

Όπως εξηγούν στο Left.gr εργαζόμενοι που συμμετείχαν στην πρόσκληση με αριθ. 8/2018,  πρόκειται για πάνω από 30.000 ανθρώπους, πρώην εργαζόμενους στους Δήμους και στις Περιφέρειες, οι οποίοι, χωρίς να προσδιορίζεται ο λόγος, αποκλείονται από το νέο πρόγραμμα ενώ, στην πλειονότητά τους βρίσκονται εδώ και 4 – 5 μήνες στην ανεργία.

Ο αποκλεισμός τους προκαλεί έντονη ανησυχία καθώς, αν δεν οφείλεται σε προχειρότητα θα αποτελέσει μία μεγάλη αδικία, δεδομένου ότι έχουμε ήδη μπει στο 2020, το έτος δηλαδή που παύουν οι περιορισμοί συμμετοχής στο πρόγραμμα (εφόσον αυτό “έτρεχε” το 2018 και 2019). 

Λόγω του αποκλεισμού αυτού κινδυνεύουν να μείνουν κενές θέσεις σε πολλές ειδικότητες ΠΕ και ΤΕ. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με όσα αναφέρουν τεκμηριωμένα οι εργαζόμενοι, σε συγκεκριμένες ειδικότητες υπάρχουν 1 με 2 άτομα να διεκδικήσουν τις θέσεις και, αν δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής, θα μείνουν κενές στην επαρχία, σε μία περίοδο που οι Δήμοι έχουν μεγάλη ανάγκη από προσωπικό.

Αναίτιος ο αποκλεισμός

Οι εργαζόμενοι που εκφράζουν την αγωνία τους και  απαιτούν απαντήσεις από το υπουργείο Εργασίας έκαναν οι ίδιοι ενδελεχή έρευνα (η οποία έχει περιέλθει σε γνώση του Left.gr) στη σελίδα του ΟΑΕΔ, σχετικά με τις αιτίες αποκλεισμού παλαιότερων προγραμμάτων.

Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το πρόγραμμα της δημόσιας πρόσκλησης 8/2018 δεν πρέπει να αποκλειστεί, αφενός διότι  μετά το πρόγραμμα της δημόσιας πρόσκλησης 8/2018 έχουν προκηρυχθεί άλλα δύο προγράμματα και επομένως η νέα κοινωφελής που θα προκηρυχθεί δεν είναι “το αμέσως επόμενο διαδοχικό πρόγραμμα”, ώστε να μπορούν, βάσει του καθεστώτος που διέπουν τα κοινωφελή προγράμματα, να αποκλείσουν τους χιλιάδες συμμετέχοντες.

Μέσα από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι η πλειοψηφία των παλαιότερων προγραμμάτων που αποκλείονταν σε νέες δημόσιες προσκλήσεις διότι οι ωφελούμενοι των προγραμμάτων εργάζονταν κατά την περίοδο κάποιας νέας δημόσιας πρόσκλησης σε κάποιο νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ.

Επιπλέον, όπως όριζαν οι δημόσιες προσκλήσεις των προηγούμενων προγραμμάτων, δεν θα είχαν δικαίωμα συμμετοχής σε κάποιο νέο πρόγραμμα που θα προκηρυσσόταν κατά το ίδιο έτος που δημοσιεύτηκε το δικό τους πρόγραμμα ή αποκλείονταν αν κάποιο πρόγραμμα αποτελούσε τον δεύτερο κύκλο του προηγούμενου προγράμματος (βλ. Α’ και Β’ κύκλος σε δήμους ή Α’, Β’ και Γ’ κύκλος σε υπηρεσίες υποδοχής ασύλου [κέντρα χοτ – σποτ]).

Επίσης όπως τονίζουν οι εργαζόμενοι, το πρόγραμμα της αντιπυρικής προστασίας (δημόσια πρόσκληση 4/2018) προκηρύχθηκε στις 18/05/2018, δηλαδή 3 μή.νες περίπου πριν από τη δημόσια πρόσκληση 8/2018 την 1η Αυγούστου 2018 των 30333 ωφελουμένων, οπότε μετά και την παράταση που πήραν και τα δύο προγράμματα, οι συμβάσεις τους άρχισαν να λήγουν την ίδια χρονική περίοδο από τον Οκτώβριο του 2019 και μετά. Επομένως δημιουργείται το ερώτημα γιατί δεν έγινε αποκλεισμός και στο πρόγραμμα 4/2018.

Τέλος, τονίζουν οι εργαζόμενοι, το νέο πρόγραμμα όπως περιγράφεται στην ΚΥΑ που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη 4 Μαρτίου 2020 δεν αποτελεί τον Β’ κύκλο του προγράμματος  8/2018 καθώς στην ΚΥΑ αναφέρεται ως εξής:

«Προώθηση της απασχόλησης μέσω Προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα για 36.500 άτομα σε Δήμους, Περιφέρειες, Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφερειών (ΚΚΠΠ)/συναφείς φορείς, Υπηρεσίες Υπουργείων και άλλων φορέων».

Ενώ το πρόγραμμα 8/2018 αναφέρεται ως εξής:

«ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΜΕΣΩ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΤΩΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ, ΣΕ ΔΗΜΟΥΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΓΙΑ 30.333 ΘΕΣΕΙΣ ΠΛΗΡΟΥΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ».

Δεν προκύπτει επομένως ούτε στο τίτλο του προγράμματος ότι το νέο πρόγραμμα αποτελεί τον Β’ κύκλο. Κοινωφελή προγράμματα έβγαιναν από την δημιουργία τους σε όλους τους Δήμους της χώρας και αποτελούσαν κάθε χρόνο τον μεγάλο κύκλο προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα που προκηρύσσονταν στο σύνολο των Δήμων και ποτέ δεν υπήρχε αποκλεισμός ωφελουμένων από το προηγούμενο πρόγραμμα σε όλους τους Δήμους, όταν έβγαινε το επόμενο.

Τέλος, σε άλλα προγράμματα που καταρτίζει ο ΟΑΕΔ με το Υπουργείο Εργασίας, δεν υπάρχουν απαγορεύσεις συμμετοχής ωφελουμένων παλαιότερων προγραμμάτων σε κάποιο νέο. Επομένως, κακώς υπάρχει ο αποκλεισμός στα προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα, τονίζουν στο Left.gr οι πρώην εργαζόμενοι.

Άλλωστε, επαναλαμβάνουν, κατά το διάστημα που πρόκειται να δημοσιευτεί η πρόσκληση για το νέο πρόγραμμα, δεν εργάζεται κανείς από το πρόγραμμα του 2018 (η πλειονότητα των “ωφελούμενων” διανύει τον 5ο μήνα στην ανεργία).

Ελπίζουν η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας να αφήσει στην άκρη τα επικοινωνιακά παιχνίδια και να διορθώσει την αδικία σε βάρος των (πάνω από) 30.000 ανθρώπων που αποκλείονται από τα νέα προγράμματα.

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)