to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:35 | 11.03.2020

Κοινωνία

Ρ. Χρηστίδου για τα φαινόμενα trafficking: Το 54% των περιπτώσεων αθωώνεται στα δικαστήρια (βίντεο)

Η Ρ. Χρηστίδου απεύθυνε μια σειρά από ερωτήσεις προς τον πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Παπαθανασίου.


Η βουλεύτρια Ραλλία Χρηστίδου, στη χθεσινή συνεδρίαση της Υποπεπιτροπής της Βουλής για την καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων, απεύθυνε μια σειρά από ερωτήσεις προς τον Πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Παπαθανασίου, για τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του Εθνικού Μηχανισμού  Αναφοράς (Ε.Μ.Α.) για την Προστασία των Θυμάτων Εμπορίας Ανθρώπων, ζητώντας να ενημερωθεί για το θεσμικό πλαίσιο που ρυθμίζει την καταπολέμηση του trafficking στη χώρα μας.

Πιο συγκεκριμένα, θέλησε να μάθει κατά πόσο αυτό το πλαίσιο είναι εναρμονισμένο με τις διεθνείς συνθήκες αλλά και κατά πόσο είναι αποτελεσματικό στην έμπρακτη εφαρμογή του, με δεδομένο ότι  το 54% των περιπτώσεων εμπορίας ανθρώπων που οδηγούνται στο δικαστήριο  καταλήγουν αθωωτικές για τους κατηγορούμενους. Η κα Χρηστίδου υπογράμμισε ότι ακόμα και όσοι καταδικάζονται τιμωρούνται με μάλλον μικρές ποινές και θέλησε τη γνώμη του κ. Παπαθανασίου για το γεγονός αυτό, ρωτώντας, επίσης, αν  οι υπηρεσίες της αστυνομίας που ασχολούνται με την εμπορία ανθρώπων είναι επαρκώς στελεχωμένες και αν ο αριθμός των περιπτώσεων που έφτασαν στη δικαιοσύνη αντιστοιχεί στο μέγεθος του προβλήματος.

Απαντώντας ο κ. Παπαθανασίου, πρότεινε την σύσταση μιας ομάδας εργασίας και εντός του Κοινοβουλίου, που θα μελετήσει ενδελεχώς την νομοθεσία, θα εντοπίσει ενδεχόμενα κενά, παραλείψεις και θα κάνει προτάσεις για συγκεκριμένες τροποποιήσεις και αλλαγές, λαμβάνοντας υπόψη και τις εμπειρίες και αφηγήσεις των ανθρώπων του πεδίου, που ζουν αυτό το πρόβλημα, ενώ η κα Σεραφείμ, Νομική Σύμβουλος του Εθνικού Μηχανισμού Αναφοράς  για την Προστασία Θυμάτων Εμπορίας Ανθρώπων, ενημέρωσε την Υποεπιτροπή ότι ο Ε.Μ.Α. έχει καταρτήσει ένα συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο, το οποίο καλούνται να απαντήσουν  οι δικηγόροι που παρέχουν νομική υποστήριξη στα θύματα, trafficking, αναγνωρίζοντας την ανάγκη  να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικότερα το πρόβλημα στις δικαστικές αίθουσες.

Ο Ηρακλής Μοσκώφ,  Εθνικός Εισηγητής για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων του Υπουργείου Εξωτερικών, παρεμβαίνοντας στο ίδιο θέμα, τόνισε ότι το θέμα της αντιμετώπισης των δικτύων εκμετάλλευσης και εμπορίας ανθρώπων δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο αλλά αφορά τον παγκόσμιο νομικό πολιτισμό και συμφώνησε για την χρησιμότητα συγκρότησης  ομάδας εργασίας με συμμετοχή του  Υπουργείου Δικαιοσύνης, της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου και με όλους εφαρμόζουν τους νόμους και διαπιστώνουν στην πραγματικότητα ποια είναι τα ελλείμματα και ποιες είναι οι δυσλειτουργίες.

Δείτε το βίντεο από  την τοποθέτηση της Ραλλίας Χρηστίδου:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)