to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:19 | 04.06.2013

Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ των μελών ή των μεγαλομετόχων;

Του Δημήτρη Χρήστου


Ποια είναι σήμερα η καθοριστική πολιτική προτεραιότητα για την ανατροπή αυτής της υπόδουλης στους δανειστές κυβέρνησης; Δεν έχει καταλάβει ο ελληνικός λαός τον κίνδυνο των μνημονιακών επιλογών και χρειάζεται αγώνας για να τον αποκαλύψουμε; Είμαι βέβαιος, και αυτό το δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις, πως το μεγαλύτερο ποσοστό όσων δηλώνουν πρόθεση ψήφου προς τη Ν.Δ. το κάνει με βαριά καρδιά υπό τον εκβιαστικό καλλιεργούμενο φόβο του αγνώστου στην πιθανότητα ανάληψης της κυβερνητικής ευθύνης από αντιμνημονιακές δυνάμεις με επίκεντρο τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το πρώτιστο καθήκον για την ανατροπή των ανδρεικέλων της Μέρκελ είναι η συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα σοβαρό και υπεύθυνο κόμμα με συνοχή και ενότητα

ΘΕΛΩ δηλαδή να πω ότι το πρώτιστο καθήκον για την ανατροπή των ανδρεικέλων της Μέρκελ και των νεοφιλελεύθερων διευθυντηρίων είναι η συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα σοβαρό και υπεύθυνο κόμμα με συνοχή και ενότητα. Με δυνάμεις που να είναι σε θέση να παρουσιάσουν εναλλακτικό πρόγραμμα και θέσεις για την έξοδο από την ανθρωπιστική κρίση, με τη στήριξη όλων των προκομμένων παραγωγικών δυνάμεων του τόπου. Καταληκτικός χρόνος για να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες είναι το επικείμενο συνέδριο του Ιουλίου. Ένα τέτοιο κόμμα, στις συγκεκριμένες εθνικές ευρωπαϊκές και παγκόσμιες συνθήκες, χρειάζεται την καλύτερη δυνατή οργάνωση, διότι χωρίς αυτήν ούτε το τεράστιο έργο που έχει ανάγκη ο τόπος μπορεί να παραχθεί ούτε οι παρεμβάσεις του και η πολιτική του δράση μπορεί να γίνει αποτελεσματική, ούτε οι άμυνές του απέναντι στους ντόπιους και ξένους μηχανισμούς υπονόμευσης θα καταφέρουν να αντέξουν για πολύ.

ΔΥΣΤΥΧΩΣ στον κρίσιμο αυτό τομέα ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ είναι εξαιρετικά αδύναμος. Διαθέτει το κεντρικό επιτελείο του (Κεντρική Επιτροπή και Εκτελεστικό Γραφείο) και περίπου 300 τοπικές οργανώσεις, που, μη έχοντας σύνδεση μεταξύ τους, καθοδήγηση, οργάνωση και κουλτούρα δράσης με στόχους την ανάπτυξη της επιρροής τους στις τοπικές κοινωνίες όπου λειτουργούν, τείνουν να μετατραπούν σε μικρές Κεντρικές Επιτροπές όπου μονομαχούν μεταξύ τους οι συνιστώσες! Το συμμαχικό σχήμα της νέας μεγάλης Αριστεράς κατ' απαίτηση της κοινωνίας και των πολιτών που το εμπιστεύτηκαν υποτίθεται ότι έλαβε το μήνυμα και προχωράει στις διαδικασίες να γίνει ενιαίο κόμμα.

ΟΛΟΙ στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη συμφώνησαν πως ο ΣΥΡΙΖΑ των συνιστωσών πρέπει να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ των μελών. Κανείς δεν διαφώνησε τότε με αυτή την επιλογή - σύνθημα. Δυστυχώς δεν το εννοούσαν όλοι. Και ενώ οι συνιστώσες είναι μπετοναρισμένες με δημοκρατικό συγκεντρωτισμό, αντί να κατανοούν την αναγκαιότητα της ενοποίησης με αυτοδιάλυσή τους, προχωράνε και σε εσωτερικούς συνασπισμούς ενώνοντας τις δυνάμεις τους με σαφή κατεύθυνση να γίνουν δυνατότερα κόμματα μέσα στο κόμμα, το οποίο κόμμα δεν χρειάζεται δημοκρατικό συγκεντρωτισμό! Όσοι είναι απλά μέλη και δεν θέλουν να ενταχθούν σε συνιστώσες θα παραμείνουν θεατές ή αχθοφόροι.

ΠΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ εκτιμούν μερικοί ότι βρισκόμαστε μπροστά στην "κατάληψη" της εξουσίας δεν μπορώ να το καταλάβω. Καμιά πολιτική ανάλυση, καμιά δημοσκοπική έρευνα και κανένας μαθηματικός υπολογισμός δεν οδηγεί σε τέτοιο συμπέρασμα. Ανιστόρητες ιδεοληπτικές ερμηνείες όπως συμφέρει τις απόψεις τους, αδιαφορώντας για τις γνώμες των πολιτών που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ασχέτως αν πρέπει σχεδόν να διπλασιαστούν οι ψήφοι προς αυτόν για να αναλάβει τις ευθύνες διακυβέρνησης. Ευθύνες που ή δεν τις κατανοούν ή δεν είναι σε θέση να αναλάβουν.

ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ, αν δεν γίνουν υπερβάσεις και θεαματικά ανοίγματα στην κοινωνία και στις πολύτιμες δυνάμεις που υπάρχουν και δεν αξιοποιούνται, αν δεν κατανοηθεί πως ο χρόνος δουλεύει εις βάρος μας και υπέρ επικυρίαρχων δυνάμεων, αν υπεράνω όλων δεν τεθούν τα συμφέροντα της πατρίδας μας και της κοινωνίας, αν ο ΣΥΡΙΖΑ βγει από το επικείμενο συνέδριο ως ομοσπονδία κομμάτων, τότε η κοινωνία θα τον αποχαιρετήσει και θα ψάξει αλλού για λύσεις. Και δεν θα τις ψάξει μόνον Αριστερά. Πέσαμε όλοι στην παγίδα του αντιρατσιστικού λες και με ένα νομοσχέδιο, σε μια χώρα όπου δεν εφαρμόζεται σχεδόν κανένας νόμος και όσοι εφαρμόζονται είναι α λα καρτ, μπορεί να αντιμετωπιστεί η περίπτωση της Χρυσής Αυγής, που ήδη είναι η τρίτη πολιτική δύναμη. Ο πυρήνας αυτής της οργάνωσης μπορεί να είναι μια νεοναζιστική συμμορία, μόνο που αυτό το μόρφωμα πολιτικά έχει γίνει μεγάλο κίνημα. Κίνημα ικανό να φτάσει ακόμα και το 15% του εκλογικού σώματος! Οι διαρροές του ΣΥΡΙΖΑ προς τη Χρυσή Αυγή καταγράφουν ένα αξιοσέβαστο 7%. Οι άνθρωποι αυτοί, απλοί έως απλοϊκοί, δεν ήταν μπολσεβίκοι ούτε έγιναν ναζί. Συνθλίβονται από τις πολιτικές του Μνημονίου και αναζητούν δικαίωση και την τιμωρία των απατεώνων καταπιεστών τους.

Η ΕΞΟΥΣΙΑ δεν είναι αυτοσκοπός, έχω ακούσει να λένε συχνά στις οργανώσεις κάποια μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. Δίκιο έχουν, διότι σήμερα η ανάληψη της εξουσίας με την έγκριση και τον έλεγχο της κοινωνίας είναι ιερός σκοπός για τη σωτηρία της χώρας πριν πουληθεί και καταστραφεί ολοσχερώς. Και αντί όλοι να καταναλώνουν ενέργεια και φαιά ουσία για την απάντηση, με δημοκρατική εθνική ενότητα, θεωρούν τον ΣΥΡΙΖΑ κάτι σαν Α.Ε. Όπου οι μέτοχοι υπερασπίζονται τις μετοχές τους και φοβούνται την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και τη διανομή των νέων μετοχών στα απλά νέα μέλη και τους ενεργούς πολίτες. Αν λοιπόν το εννοούσαν, πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι των μελών και όχι των μεγαλομετόχων, μπροστά είναι το συνέδριο για να το αποδείξουν.

Από Αυγή 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)