to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:21 | 10.03.2020

Πολιτική

Ανδ. Ξανθός: Να υπερασπιστούμε τη δημόσια υγεία και την κοινωνία, με άμεση και αποτελεσματική ενίσχυση του ΕΣΥ (βίντεο)

«Λόγω κορvωνοϊού χρειάζεται σοβαρή λειτουργική ενίσχυση του ΕΣΥ, άμεση, επαρκής και αποτελεσματική», τόνισε από το βήμα της Βουλής ο πρώην υπουργός Υγείας


Λόγω κορωνοϊού χρειάζεται σοβαρή λειτουργική ενίσχυση του ΕΣΥ, άμεση, επαρκής και αποτελεσματική τόνισε ο τομεάρχης Υγείας της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός μιλώντας στη Βουλή για το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας.

Όπως σημείωσε, με κάθε τρόπο πρέπει να αποφύγουμε απομάκρυνση πολύτιμου ανθρώπινου προσωπικού από το ΕΣΥ και ζήτησε ανανέωση όλων των συμβάσεων του προσωπικού που υπηρετεί στη δημόσιο σύστημα υγείας:

Διαβάστε αναλυτικά τα βασικά σημεία από την ομιλία του Ανδρέα Ξανθού, πρώην υπουργού υγείας και εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ στο σημερινό σχέδιο νόμου του υπ. Υγείας που συζητείται στη Bουλή:

  • Με κάθε τρόπο να αποφύγουμε απομάκρυνση πολύτιμου ανθρώπινου προσωπικού από το ΕΣΥ, ανανέωση όλων των συμβάσεων του προσωπικού που υπηρετεί στη δημόσιο σύστημα υγείας

  •  Άμεση ενίσχυση των κρίσιμων κρίκων αντιμετώπισης αυτής της επιδημικής απειλής, δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας, τμήματα επειγόντων περιστατικών και ΜΕΘ.

  •  Πρόσληψη άμεσα τουλάχιστον 1000 συμβασιούχων επαγγελματιών υγείας.

  • Για να υπάρχει ανταπόκριση σε αυτή την πρόσκληση (τουλάχιστον ετήσιες συμβάσεις) να δοθούν κίνητρα όπως αυξημένη μοριοδότηση.

  • Προκήρυξη μόνιμου προσωπικού, σημαντική καθυστέρηση στις προσλήψεις που είχαμε δρομολογήσει με βάση τον κανόνα 1 προς 1 μέσα στο 2019, για 2500 μόνιμες προσλήψεις, 1000 γιατροί και 1500 λοιπό προσωπικό, ειδικά στο λοιπό προσωπικό υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση

Διακομματική επιτροπή όλων των πολιτικών δυνάμεων για τη διαχείριση της διαδικασίας προσλήψεων και προμηθειών για να μην υπάρχει αμφισβήτηση από κανέναν ότι δεν υπάρχει διαφάνεια και αμεροληψία σε αυτές τις έκτακτες συνθήκες.

Μέτρα προστασίας των εργαζομένων στο ΕΣΥ, είναι κρίσιμος κρίκος για την διαχείριση αυτής της κρίσης, ότι χρειάζεται για να επιτελέσουν το ρόλο τους.

Θα σταθούμε με σοβαρότητα απέναντι στην κρίση δημόσιας υγείας λόγω κορονοϊού και όχι όπως έκανε η ΝΔ στο παρελθόν.

Είμαστε στη φάση σταδιακά αυξανόμενης διασποράς στην κοινότητα που επιβάλλουν νέα μέτρα αποτελεσματικότερου περιορισμού της μετάδοσης του ιού, που παίρνει σε κάποιες χώρες δραματικές διαστάσεις όπως στη γειτονική Ιταλία.

Σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα θα έχουμε ως αξιωματική αντιπολίτευση στάση υπευθυνότητας και σοβαρότητας, δεν θα κάνουμε το ολίσθημα που έκανε συστηματικά η ΝΔ ως αντιπολίτευση, σε άλλες κρίσεις της δημόσιας υγείας όπως την εποχική έξαρση της γρίπης με νεκρούς και διασποράς στο γενικό πληθυσμό , την επιδημία ιλαράς , τα κρούσματα από τον ιό  του δυτικού Νείλου και τα κρούσματα ελονοσίας, όπου η ΝΔ συστηματικά κινδυνολογούσε και μέμφονταν στην κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου.

Θα συνεχίσουμε να αποδεχόμαστε τις εισηγήσεις που προκύπτουν από μια αξιόπιστη επιτροπή εμπειρογνωμόνων, λοιμοξιολόγων και επιδημιολόγων που έχει συγκροτήσει το υπουργείο και δίνουν κατευθυντήριες οδηγίες.

Θα εστιάσουμε στον έλεγχο εφαρμογής αυτών των οδηγιών, στον πολιτικό έλεγχο επί της εφαρμογής αυτών των οδηγιών.

Το ΕΣΥ σηκώνει το μεγάλο βάρος και αποδεικνύει την αξία των κρατικών δομών δημόσιας περίθαλψης. Τα κρατικά  νοσοκομεία και υπηρεσίες σηκώνουν όλο το βάρος αυτής της απειλής

Ο συντονισμός είναι αναγκαίος.

Επιχειρησιακό σχέδιο 4μηνου ή 6μήνου όπου θα υπάρξει κλιμάκωση των μέτρων με αναλογικότητα και υπευθυνότητα.

Δίαυλος επικοινωνίας, αμφίδρομης ενημέρωσης μεταξύ Ελλάδας Ευρώπης και ΠΟΥ, των επιστημονικών φορέων και των πολιτικών δυνάμεων.

Είναι μια μεγάλη πρόκληση για την κοινωνία, για τους πολίτες και τις ευάλωτες ομάδες, για τα Μέσα Ενημέρωσης, για την Εκκλησία, και το πολιτικό σύστημα, και τους επαγγελματίες υγείας, δεν υπάρχει χώρος για αντιεπιστημονικές προσεγγίσεις σε μισαλλόδοξες κραυγές σε ρατσιστικές συμπεριφορές χρειάζεται αλληλεγγύη και σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Ψυχραιμία, υπευθυνότητα και όχι εφησυχασμός.

Στο προσφυγικό η Ελλάδα έγινε χώρα υποδοχής νεοναζί που ήρθαν να βοηθήσουν το εγχώριο παρακράτος που η ΝΔ χάιδεψε στο Μακεδονικό και προσφυγικό.

Και μια μικρή αναφορά στο προσφυγικό μεταναστευτικό, η κυβέρνηση αυτές τις μέρες επέλεξε να δημιουργήσει διχαστικό και πολωτικό κλίμα, η δική μας κυβέρνηση δεν επέτρεψε σε αυτή τη μεγάλη δοκιμασία για την Ευρώπη, να μετατραπεί σε πρόβλημα δημόσιας υγείας, με προληπτικές μεθόδους και έγκαιρη παρέμβαση όπου χρειαζόταν.

Δυστυχώς αυτές τις μέρες η χώρα αντί να είναι όπως στο παρελθόν, χώρα που επισκέπτονται προσωπικότητες διανοούμενοι και για να εκφράσουν το σεβασμό και την αλληλεγγύη στις προσπάθειες μιας χρεοκοπημένης χώρας να αντιμετωπίσει με αλληλεγγύη και ανθρωπιά αυτή τη μεγάλη πίεση, είναι χώρα υποδοχής νεοναζί που έρχονται να βοηθήσουν το εγχώριο παρακράτος, το οποίο η ΝΔ χάιδεψε και στο Μακεδονικό και στο προσφυγικό

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)