to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ουτοπία ή μονόδρομος;

(Και στο προσφυγικό) αν δεν θέσουμε τα σωστά ερωτήματα, κανείς δεν θα απαντήσει.


  1. Ούτε μετανάστες ούτε εισβολείς ούτε παράτυποι ούτε λάθρο. Όταν πέφτει βόμβα στο σπίτι σου και φεύγεις απο τη χώρα, είσαι πρόσφυγας. Όταν η φτώχεια κυριαρχεί στην περιοχή σου και δεν έχεις να φας και φεύγεις, είσαι πρόσφυγας. Όταν η θερμοκρασία της περιοχής σου ανεβαίνει και τα εδάφη γίνονται άγονα και δεν μπορείς να ζήσεις εκεί, είσαι πρόσφυγας.
  2. Ο Ερντογάν χρησιμοποιεί σαν μοχλό πίεσης προς την Ε.Ε. τους πρόσφυγες που λόγω της συμφωνίας με την Ε.Ε. έχει υποχρέωση να κρατάει στα εδάφη της Τουρκίας. Που σημαίνει ότι 3.500.000 άνθρωποι εδώ και 4 χρόνια είναι εγκλωβισμένοι στην Τουρκία με μόνο στόχο να περάσουν στην Ευρώπη, για να ζήσουν με αξιοπρέπεια και όχι σαν φυλακισμένοι.
  3. Το προσφυγικό ήρθε για να μείνει. Επειδή οι αιτίες που το γεννούν, συνεχίζουν να υπάρχουν. Πόλεμοι, φτώχεια, κλιματική κρίση. Αν νομίζουμε ότι 3.500.000 είναι πολλοί, καλύτερα να δούμε λίγο πιο προσεκτικά τι συμβαίνει στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική.
  4. Ευθύνη για τα παραπάνω δεν έχουν ούτε οι φτωχοί ούτε οι ξεριζωμένοι. Τη μόνη ευθύνη την έχει η Ευρώπη, το ΝΑΤΟ, η Τουρκία και τα συμφέροντα που αυτές εκπροσωπούν. Οι δυνάμεις που δεκαετίες ολόκληρες τρώνε και πλουτίζουν εις βάρος άλλων κρατών.
  5. Μπροστά στο πρόβλημα και στις αιτίες που το δημιούργησαν κανείς δεν παίρνει την ευθύνη. Επειδή η ευθύνη κοστίζει. Ο φόβος και η μισαλλοδοξία κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος στην Ευρώπη. Επειδή αυτός ο δρόμος είναι ο εύκολος δρόμος: τα κλειστά σύνορα, οι φράχτες και οι στοιβαγμένοι άνθρωποι στην Τουρκία.
  6. Αλλά αυτός ο δρόμος δεν έχει τέλος. Επειδή όσο υπάρχουν πόλεμοι και φτώχεια τόσο θα υπάρχουν άνθρωποι που θα προσπαθούν να ζήσουν με αξιοπρέπεια. Από το 2015 εκατομμύρια άνθρωποι περιμένουν στην Τουρκία να ανοίξουν τα σύνορα αλλά ποτέ δεν άνοιξαν. Το ’15 ζήσαμε ένα από τα μεγαλύτερα ρεύματα προσφύγων στη σύγχρονη ιστορία. Κάποιοι ξεχνάνε ότι τότε η ακροδεξιά στην Ελλάδα ζητούσε κλειστά σύνορα, ότι η ακροδεξιά στην Ευρώπη είχε κλείσει τα σύνορα. Ότι οι πρόσφυγες ήταν στοιβαγμένοι στην Ειδομένη για μήνες.
  7. Η ιστορία γράφεται στο παρόν. Και οι μέρες που ζούμε είναι κρίσιμες. Οι λαοί, όπως και το ’15, όπως και πάντα, πρέπει να μιλήσουν. Να μη συνηθίσουμε τη βία και τον θάνατο, να μη φοβηθούμε, να μη βάψουμε με αίμα αθώων τη σύχρονη ιστορία της πατρίδας μας.
  8. Αν δεν διεκδικήσουμε, τίποτε δεν θα μας χαριστεί. Αν δεν θέσουμε τα σωστά ερωτήματα, κανείς δεν θα απαντήσει. Τα επόμενα χρόνια ό, τι και να γίνει, θα γραφτούν στην ιστορία. Το θέμα είναι ποια πλευρά θα δικαιωθεί.
  9. Υπάρχει μόνο ένας δρόμος. Ο δρόμος της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης. Ανοιχτά σύνορα σε όλη την Ευρώπη, ισοβαρής κατανομή των προσφύγων, τερματισμός των πολέμων και της επιβολής ξένων οικονομικών συμφερόντων κρατών και εταιριών, ανάσχεση της κλιματικής κρίσης. Δεν είναι ουτοπία, είναι μονόδρομος.


OPEN BORDERS-SAFE PASSAGE TO EUROPE


* O Γιώργος Συμεωνίδης είναι μέλος του Κ.Σ της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)