to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:28 | 08.03.2020

Κοινωνία

Θεσσαλονίκη: «Ημέρα αγώνα και διεκδίκησης και όχι ανθοδέσμης η 8η Μάρτη»

«Ημέρα αγώνα και διεκδίκησης και όχι ανθοδέσμης», πρέπει να είναι η 8η Μάρτη για όλες τις γυναίκες στον κόσμο, επισήμαναν μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τρεις από αυτές, που εκπροσωπώντας οργανώσεις πραγματοποίησαν σήμερα συγκέντρωση στο Άγαλμα Βενιζέλου, στην πλατεία Δικαστηρίων και πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.



«Ο στόχος της σημερινής συγκέντρωσης είναι να συνδεθούμε με την παγκόσμια φεμινιστική απεργία. Θέλουμε να δυναμώσουμε τις μορφές πάλης για τα γυναικεία ζητήματα γιατί η κρίση και οι πολιτικές του νεοφιλελευθερισμού έχουν κοστίσει ζωές ανθρώπινες και κυρίως των γυναικών. Έχουν μειωθεί οι συντάξεις μας, οι μισθοί μας. Έχουμε τις πιο επισφαλείς εργασίες, πρώτες απολυόμαστε, τελευταίες προσλαμβανόμαστε. Ταυτόχρονα διαλύεται το κοινωνικό κράτος, μας σκοτώνουν, μας δέρνουν και μας βιάζουν», επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος της Συνέλευσης Γυναικών 8 Μάρτη, Ιωάννα Γαϊτάνη, που διοργάνωσε και τη σημερινή κινητοποίηση.

Μεταξύ άλλων, επισήμανε «οι γυναίκες πήραμε και πάλι τη σκυτάλη του αγώνα σε όλο τον κόσμο» και πρόσθεσε «για τις γυναίκες δεν πάει άλλο με την πολιτική που εφαρμόζεται παγκοσμίως. Η 8η Μάρτη δεν είναι ημέρα για λουλούδια και σοκολατάκια. Είναι μέρα διεκδίκησης και αγώνα και όχι γιορτής. Τις γιορτές, τις εγκαθίδρυσαν όσοι δεν θέλουν τον αγώνα των γυναικών».

«Σήμερα αγωνιζόμαστε ενάντια στις λαϊκές πολιτικές. Η πάλη των γυναικών είναι βαθιά ταξική πάλη, και όχι μόνο ενάντια στην πατριαρχία, την ενδοοικογενειακή βία, τη σεξουαλική παρενόχληση και την ψυχολογική και λεκτική βία. Είναι μια πάλη που πρωτίστως είναι βαθιά ταξική πάλη γιατί μόνο σε μια κοινωνία στην οποία θα έχει επέλθει απελευθέρωση, θα μπορούν και οι γυναίκες να έχουν πραγματική ισότητα και κοινωνική δικαιοσύνη», επισήμανε από την πλευρά της η συντονίστρια Λαϊκής Ενότητας Θεσσαλονίκης, Χριστίνα Σουλτανίδου.

«Καλούμε σε απεργία για δεύτερη φορά φέτος, για να φωνάξουμε ότι η σημερινή ημέρα δεν είναι γιορτή για να δεχόμαστε ανθοδέσμες. Η 8η Μάρτη είναι ημέρα αγώνων για τα γυναικεία δικαιώματα», επισήμανε από την πλευρά της το μέλος του Ελληνικού Δικτύου για τη Φεμινιστική Απεργία, Μαρία Ρεπούση, προσθέτοντας ότι «παρά τα βήματα που έχουν γίνει οι γυναίκες παραμένουν σε μειονεκτικότερη θέση σε σχέση με τους άντρες. Οι πηγές όχι μόνο δεν έκλεισαν είναι ορθάνοιχτες».

Μεταξύ άλλων επισήμανε ότι το Ελληνικό Δίκτυο για τη Φεμινιστική Απεργία απαρτίζεται από πολλές γυναικείες οργανώσεις, τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ, από αυτόνομες φεμινίστριες και από επαγγελματικές ενώσεις γυναικών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)