to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:33 | 08.03.2020

Κοινωνία

Φεμινιστική απεργία 8ης Μάρτη: Η συγκέντρωση και η πορεία στην Αθήνα με τον φακό του left.gr

Πλήθος κόσμου διαδήλωσε στο κέντρο της Αθήνας με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας - Η διαμαρτυρία ξεκίνησε με συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος και συνεχίστηκε με πορεία προς το Σύνταγμα - Η «φεμινιστική απεργία» σήμερα, Κυριακή 8 Μαρτίου, διοργανώνεται και στη χώρα μας από συλλογικότητες, φεμινιστικές οργανώσεις, συνδικάτα και φορείς, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Γυναικών


Πλήθος κόσμου διαδήλωσε στο κέντρο της Αθήνας με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, αλλά και πλαισίωσε τα καλλιτεχνικά δρώμενα και την συναυλία. Η διαμαρτυρία ξεκίνησε με συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος και συνεχίστηκε με πορεία προς το Σύνταγμα

«Απλήρωτη εργασία στο σπίτι στη δουλειά, υπόδουλες μας θέλουν τα αφεντικά», «Σιωπή σημαίνει συνενοχή, καμία ανοχή σε κάθε σεξιστή», «Τέλος στο φόβο, τέλος στη σιωπή, δίκη και ισόβια σε κάθε βιαστή», «Ποτέ μην ξεχαστεί τι κάναν στην Ελένη, καμία άλλη δολοφονημένη», φώναξαν μεταξύ άλλων οι συγκεντρωμένοι/ες.

Το «παρών» έδωσαν συλλογικότητες, σωματεία, κόμματα και οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς. Κάλεσμα είχαν απευθύνει μεταξύ άλλων συμμετέχουν το ΠΑΜΕ, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προσωπικού ΕΡΤ (ΠΣΥΠ ΕΡΤ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος (ΠΟΘΑ), η ΕΣΗΕΑ και η Ένωση Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου (ΕΣΠΗΤ), το Δίκτυο Γυναικών Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών (ΚΙΔΗΣΟ), το Δίκτυο Ισότητας ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ, οι Οικολόγοι Πράσινοι, το Τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής/Φύλου του ΣΥΡΙΖΑ και ο Τομέας Ισότητας Φύλου και Λοατκι+ ΜεΡΑ25.

 4 άτομα, πλήθος και υπαίθριες δραστηριότητες

 3 άτομα, άτομα στέκονται, άτομα περπατούν και υπαίθριες δραστηριότητες

 1 άτομο, στη σκηνή, στέκεται, παπούτσια, ουρανός και υπαίθριες δραστηριότητες

 2 άτομα, άτομα περπατούν και υπαίθριες δραστηριότητες

 3 άτομα, υπαίθριες δραστηριότητες

Περισσότερες φωτογραφίες στο άλμπουμ: Φεμινιστική απεργία 8ης Μάρτη:

Η 8η Μάρτη

Η 8η Μάρτη υπενθυμίζει τον καθημερινό αγώνα του φεμινιστικού κινήματος για ελευθερία και ισότητα, τη διεκδίκηση ελεύθερης πρόσβασης και ίσης αντιμετώπισης των γυναικών σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας και για όλες τις γυναίκες του κόσμου.

Είναι ημέρα μνήμης και αφύπνισης όλων μας για την προάσπιση και προστασία των γυναικών που καθημερινά επωμίζονται τις πολλαπλές ιδιότητες και τους ετερόκλητους ρόλους τους : μητέρες, κόρες, μαθήτριες και φοιτήτριες, αδελφές, σύζυγοι, εργαζόμενες και άνεργες, επιστημόνισσες και γυναίκες της γης, μονογονείς, προσφύγισσες και μετανάστριες, φυλακισμένες και αποφυλακισμένες, τοξικοεξαρτόμενες, γυναίκες με αναπηρία, καθώς και όλες οι γυναίκες που μάχονται για την ανεμπόδιστη άσκηση των δικαιωμάτων τους.

Παραμένει τραγικά επίκαιρη και σημαντική, καθώς, σχεδόν το 90% του παγκόσμιου πληθυσμού, ανεξαρτήτως φύλου, εμφορείται από προκαταλήψεις σε βάρος των γυναικών

Και φέτος, για δεύτερη συνεχή χρονιά στη χώρα μας, συλλογικότητες και οργανώσεις καλούν σε απεργιακές διαδηλώσεις.  Στην οργάνωση της απεργίας πρωτοστάτησε μεταξύ άλλων το «Ελληνικό Δίκτυο για την φεμινιστική απεργία στις 8 Μαρτίου» ενώ σημειώνουμε ότι η απεργία δεν προκηρύχτηκε ούτε από τη ΓΣΕΕ, ούτε από την ΑΔΕΔΥ.

Οι γυναίκες διεκδικούν:

·         Ίση συμμετοχή γυναικών και ανδρών στα κέντρα λήψης αποφάσεων (50-50)

·         Εξάλειψη βίας κατά των γυναικών και κοριτσιών. Όχι άλλες γυναικοκτονίες.

·         Δημόσιες πολιτικές και ισχυρό συμπεριληπτικό κράτος πρόνοιας για όλες τις γυναίκες χωρίς διακρίσεις.

·         Πλήρη εργασία και ίση αμοιβή, με ασφάλιση και ίσα εργασιακά δικαιώματα.

·         Δωρεάν ιατροφαρμακευτική φροντίδα και περίθαλψη.

·         Προστασία της σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας.

·         Ένταξη της σεξουαλικής αγωγής στη μαθησιακή ύλη όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων.

·         Δικαίωμα στην αντισύλληψη, την άμβλωση και τη γέννα.

·         Εξάλειψη του σεξισμού και των διακρίσεων με βάση το φύλο, τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου.

·         Συμμετοχή των γυναικών στο σχεδιασμό, στην ανάπτυξη και στις εφαρμογές των προγραμμάτων της τεχνητής νοημοσύνης.

·         Ενσωμάτωση του φύλου στις περιβαλλοντικές και κλιματικές αλλαγές.

·         Υποδοχή στην Ευρώπη όλων των προσφυγισσών-μεταναστριών.

Σε δυναμική παρουσία στη διαδήλωση της Κυριακής 8/3 κάλεσε και το Τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως ανέφερε:

«Ενώνουμε τη φωνή μας με τη φωνή εκατομμυρίων γυναικών στην Ευρώπη και τον κόσμο και αξιοποιώντας τις συλλογικές μας εμπειρίες, αγωνιζόμαστε από κοινού για τα φεμινιστικά προτάγματα της απελευθέρωσης των γυναικών από κάθε μορφή καταπίεσης και κοινωνικής υποτίμησης από τα κοινωνικά στερεότυπα με βάση το φύλο και για την κατάργηση των πατριαρχίας, ενάντια στις έμφυλες ανισότητες και διακρίσεις, στο σεξισμό, τον ρατσισμό και την ομοφοβία».

Ανάλογο κάλεσμα απευθύνει και το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς σημειώνοντας ότι η Φεμινιστική Απεργία «πηγαίνει πέρα από την απεργία για την ανισότητα στη μισθωτή εργασία. Αυτή η απεργία τοποθετεί την εργασία για τη φροντίδα στο προσκήνιο: καθημερινή, απλήρωτη και αόρατη, αλλά εξακολουθεί να είναι ο κινητήρας της οικονομίας». 

Θυμίζουμε ότι η φεμινιστική απεργία οργανώθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία στην Αργεντινή το 2017 και στην Ισπανία το 2018 και 2019. Είχε προηγηθεί η απεργία γυναικών στην Πολωνία ενάντια στην κατάργηση του δικαιώματος στην έκτρωση το 2016. Ήταν όμως στην Ισπανία που εμφανίστηκε με πρωτοφανή ορμή και ευρηματικότητα κινητοποιώντας εκατομμύρια γυναίκες. Οι Ισπανίδες απέργησαν από το σπίτι και τη φροντίδα, τους χώρους εργασίας, την εκπαίδευση και την κατανάλωση.

Οι μέχρι στιγμής καταγεγραμμένες κινητοποιήσεις για την 8η Μάρτη με απεργιακό χαρακτήρα γίνονται στο Μεξικό, Χιλή, Γαλλία, Τουρκια, Πορτογαλία, Μεγάλη Βρετανία, Ελβετία, Γερμανία, Αυστρία Ιταλία, Σουηδία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Ισπανία και Ελλάδα.

«Από την Ισπανία, μέχρι τη Χιλή, από την Ελβετία μέχρι τη Γαλλία και από την Τουρκία μέχρι την Ελλάδα, νέες γενιές γυναικών μαθαίνουν να αμφισβητούν την αδικία, το σεξισμό, τη βία, τις πατριαρχικές δομές, την καταπίεση και την εκμετάλλευση. Καθώς οργανώνουν τη φεμινιστική απεργία, με τα μάτια στραμμένα στις άλλες, ανακαλύπτουν δυνατότητες, δημιουργούν νέα σύμβολα καθώς και μια κοινή γλώσσα. Και έτσι το «ούτε μια λιγότερη» , το «εγώ σε πιστεύω αδερφή», το « αν σταματήσουμε εμείς, σταματά ο κόσμος» μεταφράζονται και αποκτούν νέα ζωή διαρκώς», αναφέρει σε άρθρο της στην «Εφ.Συν.» η Κατερίνα Σεργίδου, μέλος της «Συνέλευσης 8 Μάρτη» στην Αθήνα, η οποία επίσης καλεί στις διαδηλώσεις. 

2023 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)