to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Στην «ομοψυχία» του μίσους, σαφώς απέναντι!

"Ένωσε το έθνος ο Κυριάκος", "Αρχιστράτηγος Μητσοτάκης στον Έβρο", "Εθνική ομοψυχία", "Όλοι ενωμένοι απέναντι στην εισβολή". Σίγουρα έχετε διαβάσει αυτούς τους τίτλους και τα σχετικά δημοσιεύματα, σίγουρα έχετε δει τα σχετικά τηλεοπτικά ρεπορτάζ.


Μία εβδομάδα μετά το στραπάτσο του επιτελικού κράτους στα νησιά, η Ν.Δ., που έγινε κυβέρνηση πουλώντας πατρίδα και εθνικιστικά φούμαρα, ευχαριστεί τον Ερντογάν που της έδωσε την ευκαιρία να αφήσει -προσωρινά- πίσω της τον εξευτελισμό της Λέσβου και της Χίου.

Χιλιάδες άνθρωποι, πρόσφυγες και μετανάστες, ταλαίπωροι, κυνηγημένοι, μανάδες με παιδιά, σύρθηκαν στα σύνορα του Έβρου από το καθεστώς Ερντογάν που για άλλη μια φορά τους έταξε ανοιχτά σύνορα. Με εργαλείο την ανθρώπινη δυστυχία ο παράφρονας Σουλτάνος απειλεί ξανά την Ευρώπη. Μια Ευρώπη που μοιάζει περισσότερο με κουφάρι δειλών και ελάχιστων πολιτικών και τεχνοκρατών, με την Ακροδεξιά να τρώει σιγά - σιγά τις σάρκες της.

Ο "αρχιστράτηγος" Μητσοτάκης, έχοντας στο πλευρό του τη γνωστή συγχορδία των κατ' επάγγελμα κολάκων των ΜΜΕ, βάφτισε "εισβολείς" τους άοπλους ανθρώπους που ο Ερντογάν χρησιμοποιεί σαν αναλώσιμα πιόνια. Ο "πατριώτης" Μητσοτάκης που μία εβδομάδα πριν τουλούμιαζε στο ξύλο τους νησιώτες έκανε αυτό που ξέρει καλύτερα: εργαλειοποίησε την υπαρκτή κρίση για να ταΐσει το ακροδεξιό, ρατσιστικό και εθνικιστικό τέρας.

Ο "αρχιστράτηγος" που τσέπωσε 700 εκατ. ευρώ για δομές χωρίς να διεδικήσει τίποτα περισσότερο. Ούτε μετεγκατάστασεις, ούτε κυρώσεις στην Τουρκία, ούτε καν σύνοδο κορυφής.

Οι ακραίοι της Ν.Δ. πετούν στα σύνεφα, παραληρούν στο Facebook και στα κανάλια. Οι Πλεύρηδες, οι Μπογδάνοι, οι Γεωργιάδηδες παρέχουν την ιδεολογική κάλυψη στα οπλισμένα τάγματα εφόδου, στους ψεκασμένους νεοναζί στον Έβρο και στα νησιά να δρουν ανενόχλητοι. Με καραμπίνες στα σύνορα, χέρι - χέρι με ναζί από τη Γερμανία και τη Σουηδία, με καδρόνια απέναντι σε έγκυες γυναίκες και μωρά. Γέννημα του ακροδεξιού αφηγήματος της Ν.Δ. είναι το τέρας που καμάρωνε με το καλτσάκι ενός πνιγμένου μωρού χαρακτηρίζοντάς το "λαθρομεταναστόπουλο".

Στην πραγματικότητα, όμως, η κυβέρνηση του... "φιλελεύθερου" Μητσοτάκη μετατρέπει σε mainstream πολιτική και ρητορική όλα όσα ούρλιαζαν οι original φασίστες της Χρυσής Αυγής. Η οποία, αν παρεμπιπτόντως αθωωθεί, θα εφορμήσει στην κοινωνία όπως οι ακρίδες στα χωράφια με απόλυτη ευθύνη του Μητσοτάκη. Εξάλλου, φασίστας κανείς δεν γεννιέται. Γίνεται όμως εύκολα.

Η Ελλάδα της αλληλεγγύης, το παράδειγμα της ελπίδας που φώτισε την Ευρώπη και τον κόσμο, η Ελλάδα που φωτογράφισε ο Μπεχράκης έγινε σε λίγο καιρό η Ελλάδα που συγχαίρουν ο Όρμπαν και ο Κουρτς. Η Ελλάδα που κατατάσσεται πλέον στο στρατόπεδο των ακραίων εθνικιστών της Ευρώπης.

Ακούμε συχνά αυτές τις ημέρες "η πλειοψηφία συμφωνεί με τις κινήσεις της κυβέρνησης". Ίσως. Όμως το ερώτημα δεν είναι αν είσαι με την πλειοψηφία ή όχι. Αλλά αν είσαι με τον μισανθρωπισμό και τις πολεμικές κραυγές ή με την ανθρωπιά και την αλληλεγγύη. Στην ομοψυχία του μίσους, λοιπόν, οι προοδευτικοί άνθρωποι οφείλουμε να σταθούμε απέναντι.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)