to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:09 | 06.03.2020

Κοινωνία

«Με ευθύνη του ΕΟΔΥ η εξάπλωση του κορωνοϊού στην Αχαΐα»

Αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στην Ελλάδα, ανακοίνωσε το μεσημέρι της Παρασκευής το υπουργείο Υγείας. Συγκεκριμένα ανακοινώθηκαν 14 νέες περιπτώσεις της νόσου, με τον συνολικό αριθμό να φτάνει πλεον τα 45 σε όλη την Ελλάδα. Την ευθύνη στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας ρίχνει η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας για τα κρούσματα κορωνοϊού που εντοπίστηκαν στην δυτική Ελλάδα.


Από τα 14 νέα περιστατικά, τα 11 ανήκαν στην εκδρομή πολιτών από τους Νομούς Ηλείας, Αχαΐας και Ζακύνθου και 3 ήταν επαφές του που εντοπίστηκαν κατά την ιχνηλάτηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για μία αεροσυνοδό, μέλος του πληρώματος του αεροσκάφους με το οποίο επέστρεψε στην Ελλάδα η ομάδα των εκδρομέων, μια 60χρονη από τη Δάφνη και ένας επαγγελματίας υγείας -μάλλον γιατρός- από το νοσκομείο της Αμαιλιάδας όπου απευθύνθηκε αρχικά ο 66χρονος.

Από το σύνολο των 34 νέων περιπτώσεων της νόσου που αφορούν στους συμμετέχοντες στην εκδρομή, μόνο ο 66χρονος βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση και το πρωί διασωληνώθηκε. Η υγεία των άλλων είναι σε καλή κατάσταση με ήπια συμπτωματολογία.

Έπειτα από εισήγηση της Επιτροπής Αντιμετώπισης Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες που συνεδρίασε νωρίτερα και με βάση τους αριθμούς των κρουσμάτων, παρατείνονται τα μέτρα στους 3 πληττόμενους νομούς για 2 εβδομάδες. Επίσης απαγορεύονται οι εκδρομές από και προς τις περιοχές.

Αναστέλλονται δε όλες οι οργανωμένες εκπαιδευτικές εκδρομές εξωτερικού και για μετά τις 13 Μαρτίου. Τέλος, όλες οι προγραμματισμένες αθλητικές εκδηλώσεις που αφορούν ομάδες και συλλόγους των τριών περιοχών θα πραγματοποιούνται κεκλεισμένων των θυρών μέχρι νεωτέρας.

Όπως τονίζει η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας αναφορικά με το κρούσμα κορωνοϊού στην Δυτική Ελλάδα η ενοχοποίηση των γιατρών «ως υπευθύνων για τη μη έγκαιρη διάγνωση και απομόνωση του ασθενούς σε κατάλληλο θάλαμο είναι επικίνδυνη, ανυπόστατη και κατευθυνόμενη από μερίδα των ΜΜΕ και «ανώνυμων πηγών» που αποσιωπούν την κεντρική πολιτική και υγειονομική ευθύνη του Υπ.Υγείας και του ΕΟΔΥ»

Με ευθύνη του ΕΟΔΥ η εξάπλωση του κορωνοϊού στην Αχαϊα καταγγέλλουν γιατροί

Την ευθύνη στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας ρίχνει η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας για τα κρούσματα κορωνοϊού που εντοπίστηκαν στην δυτική Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι ο 66χρονος, που είναι το πρώτο κρούσμα στην δυτική Ελλάδα, νοσηλεύτηκε στα νοσοκομεία της Αμαλιάδας και του Ρίου ως σύνηθες εμπύρετο περιστατικό και όχι ως ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού.

«Η αρχική καταγεγγραμμένη επίσημη απάντηση του ΕΟΔΥ ήταν "Δεν υπάρχει καμία ένδειξη για αποστολή δείγματος. Αν τα συμπτώματα επιμείνουν επανεξετάστε το"» τονίζει με ανακοίνωσή της η ΕΙΝΑ υπογραμμίζοντας ότι «χάρη στην επιμονή των νοσοκομειακών γιατρών τελικά εστάλη το δείγμα στο Ινστιτούτο Παστέρ προς εξέταση, το οποίο βγήκε θετικό».

Παράλληλα, ΕΙΝΑ σημειώνει ότι η ενοχοποίηση των γιατρών των δύο νοσοκομείων «ως υπευθύνων για τη μη έγκαιρη διάγνωση και απομόνωση του ασθενούς σε κατάλληλο θάλαμο, για την έκθεση των υπόλοιπων ασθενών, συνοδών και προσωπικού είναι επικίνδυνη, ανυπόστατη και κατευθυνόμενη από μερίδα των ΜΜΕ και «ανώνυμων πηγών» που αποσιωπούν την κεντρική πολιτική και υγειονομική ευθύνη του Υπ.Υγείας και του ΕΟΔΥ ως διαμορφωτών των κατευθυντήριων οδηγιών και χειρισμού των ασθενών αυτών.

Ο ΕΟΔΥ απαντά σε πολίτες ότι η Θεία Κοινωνία είναι ασφαλής και μπορούν να μεταλάβουν!

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΕΟΔΥ, στον οποίο ηγείται γαλάζιο στέλεχος προσωπικός φίλος του Β.Κικίλια απαντά, σε πολίτες που τηλεφωνούν, ότι η Θεία Κοινωνία είναι ασφαλής και μπορούν να μεταλάβουν, παρά το ξέσπασμα του κορωνοϊού.

Η απάντηση του Υπουργείου... "το πρωτόκολλο"!

Ο Σ. Τσιόδρας παραδέχτηκε πως το περιστατικό ήταν επικίνδυνο, ωστόσο ισχυρίστηκε πως το Ισραήλ ήταν από τις χώρες με λιγοστά κρούσματα για αυτό δεν ήταν στο πρωτόκολλο

Σε επίσημη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε μετά την ανεξέλεγκτη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σ. Τσιόδρας παραδέχτηκε πως το περιστατικό ήταν επικίνδυνο, ωστόσο ισχυρίστηκε πως το Ισραήλ ήταν από τις χώρες με λιγοστά κρούσματα και δεν υπήρχε μετάδοση κρουσμάτων στην κοινότητα, άρα δεν ήταν στο πρωτόκολλο, δικαιολογώντας έτσι το γεγονός ότι ο ΕΟΔΥ δεν έδωσε εντολή για άμεση ενεργοποίηση του ειδικού πρωτοκόλλου ασφαλείας και ελέγχου για τον 66χρονο. Ακολούθως εκτίμησε πως θα υπάρξει μεγάλη αύξηση τωνκρουσμάτων, που ήδη έχουν φτάσει στα 31.

Τα εγκληματικά λάθη στη διαδικασία ελέγχου, τηνην έγκαιρη ενημέρωση του ΕΟΔΥ από την πνευμονολόγο της Αμαλιάδας και την κακή εκτίμηση των αρμοδίων της συγκεκριμένης υπηρεσίας, κατήγγειλαν και επιβεβαίωσαν και οι νοσοκομειακοί γιατροί Αχαΐας, με σχετική ανακοίνωσή τους, αλλά και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αμαλιάδας Κώστας Τσαούσης και ιατροί του νοσοκομείου της Αμαλιάδας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)